Ρέι Μπράντμπερι, Τιμ Χάμιλτον «Φαρενάιτ 451», μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς, εκδόσεις Μεταίχμιο, 2024

 

451 βαθμοί Φαρενάιτ, 233 Κελσίου: η θερμοκρασία αυτανάφλεξης του χαρτιού (στην πραγματικότητα μεταξύ 424 και 475, ανάλογα με το είδος του χαρτιού).

Αυτόν τον τίτλο έδωσε ο Μπράντμπερι, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, στο κλασικό δυστοπικό του μυθιστόρημα όπου η ανάγνωση και τα βιβλία ήταν απαγορευμένα και η δουλειά των πυροσβεστών ήταν, όχι να σβήνουν φωτιές, αλλά να καίνε όποια παράνομη βιβλιοθήκη εντοπίζουν.

Σε αυτόν τον ζοφερό κόσμο ζει ο Γκάι Μόνταγκ, και τη δική του ζωή θα παρακολουθήσουμε στο μυθιστόρημα: πώς από πυροσβέστης που καίει βιβλία θα φτάσει να χωθεί σε εκείνες τις επικίνδυνες ατραπούς που θα τον οδηγήσουν στον κόσμο των βιβλίων και στη γνωριμία του με τους ανθρώπους που, μυστικά, παράνομα, αποστηθίζουν ολόκληρα βιβλία για να τα διασώσουν για το μέλλον. Άλλωστε, «ο πόλεμος μόλις άρχισε».

«Ο Μόνταγκ, ο ήρωας, είμαι εγώ», λέει στον πρόλογο του βιβλίου ο Μπράντμπερι, εξηγώντας στη συνέχεια ότι όλοι οι κεντρικοί χαρακτήρες του βιβλίου έχουν πλευρές δικές του. Ο συγγραφέας συνεργάστηκε με τον Χάμιλτον στη δημιουργία αυτού του graphic novel, του οποίου η εικόνα, το ύφος, το χρώμα αποτυπώνουν το δυσοίωνο σύμπαν που έπλασε ο Μπράντμπερι.

Το βιβλίο επανεκδόθηκε φέτος, δεκαπέντε σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση στα ελληνικά.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet