Στη διάρκεια της ζωής του ο Βουτυράς δημοσίευσε γύρω στα 500 διηγήματα. Τα μισά τα έβαλε σε 35 τόμους που είχε εκδώσει μεταξύ 1920 και 1950· τα υπόλοιπα είναι διάσπαρτα σε περιοδικά και εφημερίδες. 

Περιζήτητος τη δεκαετία του 1920 (οι εκδοτικοί οίκοι διαγκωνίζονταν για να δημοσιεύσουν έργα του) περιέπεσε σε λήθη μετά την επικράτηση της επίσημης γενιάς του 1930, εξοβελίστηκε από τον εθνικό λογοτεχνικό κανόνα, από τα Πανεπιστήμια και το εκδοτικό πεδίο. Μετά το θάνατό του οι εκδόσεις Δίφρος κυκλοφόρησαν δύο τόμους με επιλογή διηγημάτων, που έμειναν για δεκαετίες η μόνη εκδοτική ανάμνηση μαζί με τις συλλογές στα παλαιοπωλεία.

Το 1990 ο καθηγητής Στυλιανός Αλεξίου σε ένα κείμενό του μίλησε γι’ αυτόν τον μεγάλο, αγνοημένο και υποτιμημένο συγγραφέα. Ευχήθηκε να βρεθεί ένας εκδότης και ένας επιμελητής για να μαζευτεί και να εκδοθεί το έργο του Βουτυρά.

Το 1991, η Θεώνη Βουτυρά-Στεφανοπούλου μού έκανε την τιμή να με εμπιστευτεί και να μού δώσει την άδεια να επανεκδώσω ολόκληρο το έργο του πατέρα της.

Η έκδοση των Απάντων ξεκίνησε το 1994 και ακολουθεί το εξής σχήμα: το κύριο σώμα κάθε τόμου περιλαμβάνει τις συλλογές που είχε εκδώσει ο Βουτυράς με χρονολογική σειρά. Εκεί δημοσιεύονται τα διηγήματα κάθε συλλογής ανεξάρτητα από παλαιότερες δημοσιεύσεις τους σε περιοδικά. Μετά δημοσιεύονται τα σκόρπια διηγήματα από περιοδικά και εφημερίδες μέσα στις χρονολογίες του τόμου. Στο Επίμετρο υπάρχουν τα υπομνήματα των πρώτων δημοσιεύσεων, οι κριτικές και άλλα κείμενα σχετικά, συνεντεύξεις του Βουτυρά και αλληλογραφία του μέσα στις χρονολογίες που καλύπτει κάθε τόμος. Στις εισαγωγές των τόμων δίνεται το πλαίσιο της εποχής, η κίνηση ιδεών και οι τάσεις που αναπτύσσονται στην κοινωνία και στο πεδίο της λογοτεχνίας μαζί με τη θέση του έργου του Βουτυρά μέσα σε αυτές.

Με αυτόν τον τρόπο τα Άπαντα ακολουθούν και συστηματοποιούν την πορεία του έργου μέσα στο ιστορικό πλαίσιο του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.

Η έκδοση διακόπηκε στον πέμπτο τόμο (από τους 13) το 2001. Οι πέντε τόμοι έβγαλαν το έργο τον Βουτυρά ξανά στο φως, ώστε να διαβαστεί και να διεκδικήσει τη θέση του στη νεοελληνική γραμματεία. Οι αναγνώστες το (ξανα)ανακάλυψαν· έγιναν εργασίες σε Πανεπιστήμια, καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τα κείμενα του Βουτυρά, ενώ εκδόθηκαν συλλογές και ανθολογίες διηγημάτων του Βουτυρά (εκδόσεις Τόπος, Φαρφουλάς και, πρόσφατα, Αιώρα)

Το 2008, είκοσι οκτώ σημαντικοί πνευματικοί άνθρωποι υπέγραψαν έκκληση για τη συνέχιση της έκδοσης των Απάντων, κάτι που δεν έγινε εφικτό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε λίγο μετά.

Από το 2023, χάρη σε χορηγία από το Ίδρυμα Κωστόπουλος, με τη συνεργασία των εκδόσεων Τόπος, επιτελείται η ψηφιοποίηση των κειμένων για τους επόμενους τόμους των Απάντων – ήδη έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των διηγημάτων από τις συλλογές και προχωρούμε στα σκόρπια και λοιπά κείμενα (κριτικές, αλληλογραφία κ.λπ.). Μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και την επιμέλεια των κειμένων θα συνεχιστεί η έκδοση των Απάντων σε τόμους ή/και θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα για το έργο του Βουτυρά.

 Έτσι θα ολοκληρωθεί η πρόσβαση στο έργο του Βουτυρά, που άγγιξε ανησυχίες και ευαισθησίες της εποχής μας, αρνήθηκε τα συστήματα, μίλησε για τα πάθη των ανθρώπων και παραμένει ζωντανό.

 

Βάσιας Τσοκόπουλος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet