Η πορτογαλική αριστερά δίνει μάχη επιβίωσης στις εκλογές της 10ης Μαρτίου, με τους σοσιαλιστές να προσπαθούν να αποφύγουν την ήττα χρησιμοποιώντας την χρήσιμη ψήφο μπροστά στον κίνδυνο σχηματισμού μιας δεξιάς κυβέρνησης με την πιθανή στήριξη του ακροδεξιού Chega. Σε μεγάλο βαθμό οι αναποφάσιστοι, που φθάνουν στο 18%, θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα, με το μεγαλύτερο τμήμα τους, το 61%, να θέλει την «αλλαγή» μπροστά στα νεοφιλελεύθερα και πελατειακά νέα τζάκια των διεφθαρμένων σοσιαλιστών του Αντόνιο Κόστα, που περιορίζουν τις φιλοδοξίες του διαδόχου του Πέδρο Νούνο Σάντος να κερδίσει τις εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση με την ανοικτή ή μη στήριξη αυτή την φορά των αριστερών δυνάμεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, με την ακρίβεια να ροκανίζει οποιοδήποτε κοινωνικό μέτρο πήρε η κυβέρνηση Κόστα αυξάνοντας την οργή των νοικοκυριών, ο μεγαλοτραπεζίτης Ρικάρντο Σαλγκάδο καταδικάστηκε σε 8ετή φυλάκιση για τρία οικονομικά εγκλήματα, ενώ εκκρεμούν δίκες του για τουλάχιστον άλλα εκατό έξι αδικήματα.  

Η δεξιά καταγγέλλει ότι το διεφθαρμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν κατάφερε να εγγυηθεί σταθερή κυβέρνηση, παρόλο που είχε την απόλυτη πλειοψηφία, και ούτε θα μπορέσει να την εγγυηθεί ακόμη και εάν συνεργαστεί ξανά με το Μπλόκο και το Πορτογαλικό ΚΚ, γιατί θα οδηγηθεί ντε φάκτο «σε μια συνεργασία με αντιευρωπαϊκά και αντινατοϊκά κόμματα, που στέκονται εναντίον της δημοκρατίας και των ελευθεριών δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».  Ως απάντηση ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Μεντίνα υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση έχει τους πόρους για να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ που απαιτούν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ.

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή ξεκίνησε έρευνες για ξένο δάκτυλο στις εκλογές εξαιτίας αναρτήσεων με ψευδείς ειδήσεις εναντίον των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Η έρευνα ξεκίνησε μετά την ανάρτηση βίντεο στο You Tube εναντίον των σοσιαλιστών του PS και του μεγαλύτερου δεξιού κόμματος PSD, που φαίνεται να προέρχονται από ακροδεξιά μορφώματα, αφού εμφανίζονται με ονόματα όπως «Νέοι για την Πορτογαλία» και «Μπολσοναριστές για την Πορτογαλία», που οι εταιρείες διαχείρισης των δικτύων κατέβασαν αμέσως. Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή εκτιμά επίσης ότι τριακόσιες χιλιάδες ψηφοφόροι θα επιλέξουν την επιστολική ψήφο, με τις επιστολές να πρέπει να ταχυδρομηθούν έως την Κυριακή 3 Μαρτίου.

 

Εξαπατημένη πλειοψηφία 

 

Το Μπλόκο, το Πορτογαλικό ΚΚ και οι Πράσινοι σύμμαχοί του στην CDU δίνουν τη μάχη της υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας, Παιδείας, των κοινών αγαθών και των εργαζομένων μέσα σε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον παρόλο που το απεργιακό κύμα των τελευταίων μηνών έδειξε ότι η κοινωνία βράζει μπροστά στη νέα φτωχοποίησή της.

«Η μόνη δημοσκόπηση που μετράει είναι αυτή με τους ανθρώπους στους δρόμους», προειδοποίησε η συντονίστρια του Μπλόκου της Αριστεράς Μαριάνα Μορτάγκουα έχοντας δίπλα της την ευρωβουλεύτρια και επικεφαλής του ψηφοδελτίου στο Πόρτο Μαρίζα Ματίας, σχολιάζοντας τις ανησυχητικές προβλέψεις για άνοδο της δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Οι δύο δημοφιλείς γυναίκες και ηγετικά στελέχη του Μπλόκου επέλεξαν τη Λισαβόνα για να καταγγείλουν την κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων και των αδυναμία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, των χαμηλόμισθων, των μεταναστών, των φοιτητών και των νέων να διασφαλίζουν αξιοπρεπή στέγη.

Εξαπολύοντας μια νέα επίθεση εναντίον της κερδοσκοπίας στην αγορά ακινήτων η Μορτάγκουα κατάγγειλε ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια «θέλουν να καταλάβουν το κράτος υπέρ των ιδιωτικών επιχειρήσεων της Υγείας, για να παραδώσουν τις πόλεις στον τουρισμό και να τις μετατρέψουν σε Ντίσνεϊλαντ που θα εξυπηρετούν τους κερδοσκόπους που δεν ζουν σε αυτές και θα κάνουν τη ζωή αδύνατη στους ανθρώπους που ζουν, για αυτούς που εργάζονται».  

Η Μαριάνα Μορτάγκουα μιλά για την «εξαπατημένη πλειοψηφία» για να αποτρέψει τις πιέσεις υπέρ της χρήσιμης ψήφου από τους σοσιαλιστές και να κερδίσει την εμπιστοσύνη όσων απογοητεύτηκαν από τις πολιτικές και Κόστα, αυτή των αναποφάσιστων, των γυναικών και των νέων, αποφεύγοντας να επιτεθεί απευθείας στον σοσιαλιστή Πέδρο Νούνο Σάντος, που παραμένει από τους πλέον φιλικούς προς την αριστερά σοσιαλιστές και είχε διαπραγματευτεί με το Μπλόκο και το Πορτογαλικό ΚΚ την εξωτερική στήριξη της πρώτης κυβέρνησης του Αντόνιο Κόστα.

 

Ποταμοί χρήματος σε δεξιά και ακροδεξιά

 

Η Μορτάγκουα κατήγγειλε επίσης τους «ποταμούς χρημάτων που ρέουν από τα χρηματοκιβώτια των εκατομμυριούχων προς τα πελατειακά κόμματα» και προς το φασιστικό Chega και την Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας ότι ο ηγέτης του  Chega έλαβε χρήματα από τους ιδιώτες μετόχους της αεροπορικής εταιρείας ΤΑΡ, τους μετόχους των ταχυδρομείων της CTT, της τράπεζας Grupo Espirito Santo ή τους σπεκουλαδόρους της Vale de Lobo, ενώ η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία χρηματοδοτήθηκε από τον πρόεδρο του κολοσσού ηλεκτρικής ενέργειας EDP.

Ο γενικός γραμματέας του Πορτογαλικού ΚΚ Πάουλο Ραϊμούντο απαιτεί αυξήσεις 15% ή τουλάχιστον κατά 150 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο και άνοδο των συντάξεων κατά 7,5% καταγγέλλοντας ότι «δεν μπορεί μια φούχτα προνομιούχων να κερδίζει 25 εκατ. ευρώ την ημέρα».   

 

Δημοσκοπήσεις

 

Η δεξιά Δημοκρατική Συμμαχία (AD),  μεταξύ του δεξιού PSD, του επίσης δεξιού (CDS – PP) και του ανύπαρκτου Λαϊκού Μοναρχικού Κόμματος (MMM), πιέζοντας ασφυκτικά τον συντηρητικό χώρο αποφεύγει να αναφερθεί σε οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία με την Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία και ακόμη περισσότερο με τους φασίστες του Chega, ενώ οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία θα είναι απαραίτητη για το σχηματισμό κυβέρνησης εάν τα δεξιά κόμματα κερδίσουν τις εκλογές. Οι αποστάσεις της παραδοσιακής δεξιάς και της κυβερνολογίας της από το Chega οδήγησε τον ηγέτη του Αντρέ Βεντούρα να δρομολογήσει στην πράξη διμέτωπη προεκλογική εκστρατεία εναντίον των σοσιαλιστών και της παραδοσιακής δεξιάς.

Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 29 Φεβρουαρίου, δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές, από τα ICS/ ISCTE για λογαριασμό των Sic και Expresso δείχνει τεχνική ισοπαλία στην πρόθεση ψήφου, αλλά και μια μεγάλη διαφορά 10% μονάδων υπέρ των δεξιών δυνάμεων στην αναγωγή ψήφου, με τους αναποφάσιστους να παραμένουν και στις δύο περιπτώσεις στο 18%, σε σχέση με το 16% της ανάλογης δημοσκόπησης του Ιανουαρίου.   

Με τους σοσιαλιστές στο 20%, το Μπλόκο στο 3%, το συνασπισμό  CDU του Πορτογαλικού ΚΚ και Πρασίνων στο 2%, το αριστερό Livre στο 2% και το φιλοζωικό ΡΑΝ στο 1% οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις φθάνουν στο 28%, ενώ οι δεξιές δυνάμεις στο 35%, με τη Δημοκρατική Συμμαχία των τριών κομμάτων της  στο 21%, τους φασίστες του Chega στο 12% και την Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία στο 2%.

Με την αναγωγή όμως οι σοσιαλιστές φθάνουν στο 30%, το Μπλόκο στο 5%, η CDU στο 3%, το Livre στο 2% και το ΡΑΝ στο 2%, με αποτέλεσμα οι προοδευτικές δυνάμεις να συγκεντρώνουν συνολικά 42%. Αντίθετα η συμμαχία των τριών δεξιών κομμάτων συγκεντρώνει 31%, οι φασίστες του Chega 17% και η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία 4%, για να φθάσουν συνολικά στο 52%.

Η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία έχει τους πιο νεαρούς ψηφοφόρους, που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 32,6 έτη, το Chega στα 44,2, το Μπλόκο στα 48,3, ο συνασπισμός  του ΚΚ και των Πρασίνων στα 55,5, η συμμαχία των τριών δεξιών κομμάτων στα 56,4 και οι σοσιαλιστές τους πλέον ηλικιωμένους ψηφοφόρους στα 58,2 έτη. Η ηλικία αυτών που απέχουν κυμαίνεται με άξονα τα 45 έτη, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων ξεπερνά τα 50 έτη.

Η δημοσκόπηση του Cesop του Καθολικού Πανεπιστημίου για την Publico, το RTP και το Antena 1 που δημοσιεύτηκε στις 28 Φεβρουαρίου δίνει μεγαλύτερη διαφορά 15% υπέρ της δεξιάς και ακροδεξιάς στην αναγωγή ψήγου, με 56% έναντι 41%, με τη Δημοκρατική Συμμαχία στο 33%, το Chega στο 17% και την Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία στο 6%, ενώ οι Σοσιαλιστές φθάνουν στο 27%, το Μπλόκο στο 5%, το Livre στο 4%, το Πορτογαλικό ΚΚ και οι Πράσινοι στο 3%, και το ΡΑΝ στο 2%.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet