Παρά τις επίπονες προσπάθειες να βρεθούν οι νικητές\τριες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν βρίσκονται. Σπάνια περίπτωση για συνέδριο κόμματος… Κι όμως, το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατάφερε να βγάλει μόνο ηττημένους και κυρίως το ίδιο το κόμμα, που η επόμενη ημέρα το βρήκε βαθιά διχασμένο, κουρασμένο από τις συνεχείς και χωρίς ιδεολογικό περιεχόμενο προστριβές, με θολή ταυτότητα και κυρίως χωρίς δυναμική. Κάπως έτσι εξηγείται και το αγχωτικό φιλί μπροστά στον φακό ανάμεσα σε Κασσελάκη και Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης ή το «φιλικό δείπνο» στο Παγκράτι αμέσως μετά. Να μαζευτούν τα απόνερα. Αλλά δύσκολο να μαζευτούν…

 

Προετοιμασίες για τη νέα σύγκρουση

 

Πώς να μαζευτεί το «βρείτε μου αντίπαλο», το «σηκωθείτε όρθιοι», «δείτε ποιοι δεν χειροκροτούν», «τι θα κάνουμε με αυτούς τους λίγους που κάθονται στις πρώτες σειρές με σταυρωμένα τα χέρια;», που φώναζε ο Στ. Κασσελάκης, σαν καίσαρας, σε ένα πλήθος που τον αποθέωνε; Πώς να ξεχαστούν τα γιούχα, μπροστά στο πανελλήνιο, την ώρα που ήταν στο βήμα η νέα «υπονομεύτρια» Όλγα Γεροβασίλη; Πώς να ξεχαστεί το «δεν είστε σκάκι», το τοξικό κλίμα στο διαδίκτυο, ο φανατισμός, η πόρτα εξόδου που έδειχναν για μέρες στα νέα «βαρίδια» οι οπαδοί Κασσελάκη;

Αλλά αν ακόμα και αυτά μπορούν να ξεχαστούν, έστω και προσωρινά, είναι μάλλον αδύνατον να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στον Στ. Κασσελάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώτος φρόντισε να αμφισβητήσει –και όχι μόνο στο συνέδριο– την περίοδο Τσίπρα και ο δεύτερος πήρε μια πρωτοβουλία με την επιστολή της τελευταίας στιγμής, που δεν του βγήκε, ωστόσο, αφήνοντας βαθύ κρισιακό αποτύπωμα για την επόμενη ημέρα.

Όλοι, πλέον, είναι σε αναμονή. Ο Στ. Κασσελάκης δεν πήρε λευκή επιταγή, όπως ήθελε, οι ευρωεκλογές και όχι οι εθνικές, θα καθορίσουν τις εξελίξεις και την ενδεχόμενη νέα κρίση, με το διάστημα αυτό να είναι στην ουσία περίοδος άτυπης προετοιμασίας για την επόμενη εσωκομματική μάχη.

Ενδεικτικό του κλίματος και των προθέσεων ήταν η παρουσία της Θ. Τζάκρη σε τηλεοπτική εκπομπή, που όταν τη ρώτησαν για το «δείπνο Κασσελάκη–Γεροβασίλη», είπε «λήξη συναγερμού». Ήταν αδύνατον όμως να συγκρατηθεί και να λειτουργήσει εντός συναινετικού πλαισίου πάνω από ένα λεπτό. Αμέσως μετά μίλησε για «αχρείαστο συνεδριακό θόρυβο» από «υπονομευτές και φραξιονστές». Άντε τώρα να πειστείς ότι τέλος καλό, όλα καλά…

 

Οι επόμενες κινήσεις

 

Τις επόμενες ημέρες θα φανεί πως θα κινηθεί ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η φυγή προς τα μπρος, που είναι η βασική εισήγηση και λέγεται ως φράση κλισέ, ενδεχομένως να σκοντάψει με τη συγκρότηση του Εκτελεστικού Γραφείου, που είναι απόφαση του συνεδρίου και ίσως την εκλογή νέων γραμματέων ή απλώς νέου αναπληρωτή γραμματέα, καθώς λέγεται ότι η Ράνια Σβίγκου θα παραμείνει στη θέση της. Αν, όμως, από το «Στέφανε άλλαξέ τα όλα», πάμε σε έναν νέο συμβιβασμό, σε επίπεδο προσώπων και πολιτικών πρωτοβουλιών, τότε το όποιο κύρος Κασσελάκη θα πληγεί ακόμα περισσότερο, καθώς θα φανεί ότι μόνο παντοδύναμος δεν είναι και ότι βρίσκεται σε καθεστώς διαρκούς επιτήρησης. Αλλά από την άλλη, αν ο Κασσελάκης συμπεριφερθεί όπως στο συνέδριο, σαν μονάρχης δηλαδή, τότε δεν είναι απίθανο η νέα κρίση να είναι πολύ πιο κοντά και να μην αρκεί ένα δείπνο ή ένα επικοινωνιακά πεταχτό φιλί στον δρόμο. Δείγμα γραφής η ξαφνική απόλυση του οικονομικού διευθυντή του κόμματος Θύμιου Γεωργόπουλου, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί απόφαση ή έστω ενημέρωση οργάνου. Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του κόμματος έχει λίγο χρόνο ακόμα να οικοδομήσει έναν αυστηρά πρωσοποκεντρικό σχηματισμό, έτσι ώστε όταν έρθει η κρίσιμη ώρα, να παραμείνει στη θέση του, σε ένα κατά πολύ μικρότερο, πλέον, κόμμα από αυτό που παρέλαβε σαν μεσσίας.

Η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση έχει ως βασικό της όπλο τα δημοσκοπικά ευρήματα, τα οποία μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Στ. Κασσελάκη. Με βάση αυτά, αλλά και την αρνητική εικόνα των οργανώσεων μελών, που δεν μπόρεσαν να εκλέξουν συνέδρους (η συμμετοχή ήταν απελπιστικά περιορισμένη), τα διαλυτικά φαινόμενα σε όλα τα επίπεδα, συγκροτούν τη γραμμή άμυνας για όσες και όσους ασκούν ανοιχτά, πλέον, κριτική στην ηγετική ομάδα. Μόνο που δεν αρκεί, καθώς αν εξαιρέσουμε τη διαφορά κουλτούρας και ύφους, που και αυτή δεν είναι πάντα ορατή, οι διαφορές σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο είναι δυσδιάκριτες. Στελέχη που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μιλούν ανοιχτά υπέρ ενός κόμματος με κεντροαριστερή ταυτότητα ή για δημοκρατική παράταξη. Σε τι ακριβώς διαφέρει από τις βασικές στοχεύσεις του Στ. Κασσελάκη;

Συνεπώς με ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση – απόφαση, ενδεχομένως μετά από διαπραγματεύσεις, του προέδρου του κόμματος για τη σύνθεση του Εκτελεστικού Γραφείου. Με βάση τους θεσμικούς ρόλους θα πρέπει να συμμετάσχει και ο άφωνος στο συνέδριο Παύλος Πολάκης, εκτός και αν τον αλλάξει από συντονιστή των ΕΠΕΚΕ, που είναι και το πιθανότερο. Διαφορετικά ο Κασσελάκης θα φανεί ανακόλουθος μετά από τη στάση του βουλευτή να μην ψηφίσει θετικά το νομοσχέδιο για το γάμο. Η Θ. Τζάκρη και ο Νίκος Παππάς θα έχουν σίγουρα μια θέση στο νέο ΕΓ. Επίσης, οι δύο γραμματείς του κόμματος, όποιοι κι αν είναι αυτοί, ενώ ερωτηματικό παραμένει η συμμετοχή της Όλγας Γεροβασίλη. Η συμμετοχή της ή όχι θα εξαρτηθεί από την τακτική που θα επιλέξει. Ασφαλώς, το διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές δεν θα θέλει να την ακολουθούν οι κατηγορίες για «βαρίδι» και «υπονομεύτρια», που εκτοξεύονται κατά ριπάς. Αν κυριαρχήσει αυτή η σκέψη, η Όλγα Γεροβασίλη, που βρέθηκε στο στόχαστρο ενός αγριεμένου πλήθους, θα αποδεχτεί, κατά πάσα πιθανότητα, την πρόταση συμμετοχής. Υπάρχει και η εκδοχή, όμως, να περιοριστεί στα κοινοβουλευτικά της καθήκοντα και να μείνει εκτός κάδρου αυτό το διάστημα.

 

 

 

Δημοσκόπηση που θορυβεί

 

Η δημοσκόπηση της MRB λίγα 24ωρα μετά το συνέδριο αφήνει ελάχιστα περιθώρια στους πρωταγωνιστές του… θρίλερ. Το μονοψήφιο ποσοστό (8,8%) στην πρόθεση ψήφου –με αναγωγή 11,4%– για τις ευρωεκλογές δεν μπορεί παρά να θορύβησε την ηγεσία του κόμματος, παρότι το «θα νικήσω τον Μητσοτάκη» συνεχίζεται να λέγεται, έστω και με μικρότερη ένταση και πάθος.

Από την έρευνα της ίδιας εταιρείας προκύπτει ότι 41,2% των ψηφοφόρων του κόμματος εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγαίνει εξασθενημένος από το συνέδριο, ενώ το 48,7% δηλώνει ότι συμφωνεί με την πρόταση Τσίπρα έναντι 37,1% που διαφωνεί.

Η κρίση ταυτότητας και φυσιογνωμίας φαίνεται και από την απάντηση που δίνουν οι ψηφοφόροι του κόμματος ως προς την ιδεολογική κατεύθυνση. Το 53% απαντά Κεντροαριστερά, 30,5% Αριστερά, 5,3% Κέντρο και 7,7% τίποτα.

Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει χαμηλό ποσοστό συσπείρωσης, καθώς οι μισοί ψηφοφόροι του απομακρύνονται με «διαρροές» προς όλες τις κατευθύνσεις, κυρίως όμως προς την αδιευκρίνιστη ψήφο και την Νέα Αριστερά.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet