Δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να διαφωνήσει με την παρατήρηση ότι «οι δραματικές απολήξεις του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ» δεν έπληξαν την αξιοπιστία μόνο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά της Αριστεράς συνολικά.

Τον κύκλο της συνεδριακής συνάθροισης στο Tae Kwon Do πριν μια εβδομάδα άνοιξε ουσιαστικά η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη έναρξή της, με την οποία ο πρώην πρόεδρος καλούσε σε νέες εσωκομματικές εκλογές για να επικυρωθεί η προεδρία Κασσελάκη ή να αναδειχθεί άλλος επικεφαλής του κόμματος.

Και τον έκλεισε η απόρριψη της πρότασης Τσίπρα, όταν ο Νίκος Παππάς, με την επικουρία, από βήματος συνεδρίου, του Σωκράτη Φάμελλου και του Γιώργου Τσίπρα, τάχθηκε υπέρ της ματαίωσης των εκλογών.

Προφανώς, ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έκρινε ότι νίκη του Στέφανου Κασσελάκη θα αποδυνάμωνε τον ίδιο εσωκομματικά. Ότι αν ο Κασσελάκης επικρατούσε με τη σφραγίδα του συνεδρίου –όπως προεξοφλούσε το μείγμα εκλεγμένοι σύνεδροι συν απλοί φίλοι του κόμματος– θα ήταν δύσκολο να αμφισβητηθεί ακόμη και μετά από ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.

Τώρα το ενδεχόμενο της αμφισβήτησης του προέδρου (θεωρούν ότι) είναι ανοιχτό –και ο πρόεδρος το ξέρει. Οι όρκοι πίστης στο πρόσωπό του δεν πείθουν, όταν έχουν προηγηθεί, παραμονές του συνεδρίου, οι συμμετοχές στο λεγόμενο «δείπνο των 8» υπέρ της Όλγας Γεροβασίλη, και όταν άλλοι, που, όπως ο Γιώργος Τσίπρας, είχαν προηγουμένως θέσει ανοιχτά ζήτημα ηγεσίας, στο συνέδριο τάχτηκαν κατά της πρότασης του Αλ. Τσίπρα, προφανώς για να δώσουν παράταση ζωής σε μια ερμαφρόδιτη κατάσταση πραγμάτων που προσδοκούν να πάρουν στον έλεγχό τους με την πρώτη ευκαιρία.

Σε ένα συνέδριο εντυπώσεων, ο Στ. Κασσελάκης επικράτησε της Όλγας Γεροβασίλη. Οι εσωκομματικές εκλογές ματαιώθηκαν, το συνέδριο επιβεβαίωσε πανηγυρικά τη στήριξη στο πρόσωπό του.

Δεν αρκέστηκε σ’ αυτό στην καταληκτική ομιλία του. Προχώρησε στην αποδόμηση του Αλ. Τσίπρα. Επικαλούμενος την «αδιαμεσολάβητη» σχέση του με τα μέλη, στοχοποίησε εμμέσως πλην σαφώς τον προκάτοχό του. Αναφέρθηκε γενικώς και αορίστως στους «λίγους» που βρίσκονται απέναντί του «μέσα από διαδρόμους και μυστικούς δείπνους», υπονοώντας μ’ αυτό τις συναντήσεις που απέληξαν στην υποστήριξη της υποψηφιότητας της Γεροβασίλη, με πρωτοβουλία του Αλέκου Φλαμπουράρη και του Μιχάλη Καλογήρου, στενών συνεργατών και συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού. Η χλεύη που επιφύλαξαν οι σύνεδροι στην Όλγα Γεροβασίλη κατά την ομιλία της, είχε άλλον παραλήπτη. Τον Αλέξη Τσίπρα. «Εάν αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που θέλετε, τότε…», ήταν το μόνο που μπόρεσε να αρθρώσει η αντιπρόεδρος της βουλής κατεβαίνοντας συγκλονισμένη από το πόντιουμ.

Έτσι έκλεισε τον κύκλο του το συνέδριο: Ανοίγοντας τον δρόμο προς το άδοξο, άδικο κλείσιμο του κύκλου ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείσιμο που συμπαρασύρει τον Αλ. Τσίπρα. Στον οποίο καταλογίζεται ότι άργησε. Ότι παρεμβαίνοντας άκαιρα σε ένα συνέδριο προκατασκευασμένης σύνθεσης, όπως είχαν ήδη κρούσει τον κώδωνα όσοι αποχώρησαν έγκαιρα, πρόσθεσε ένα ακόμη λάθος στην παράλειψή του να φροντίσει, πριν αποχωρήσει, ώστε στις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου να είναι διαυγείς οι πολιτικές θέσεις και το αξιακό φορτίο κάθε υποψήφιου. Ότι άστοχα επέλεξε να παραμείνει επί μήνες σιωπηρά αμέτοχος, άστοχα σπάζοντας τη σιωπή του όταν όλα βοούσαν πως η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν τελεσίδικα μη αναστρέψιμη.

Αν απομένει κάτι, αυτό είναι ένας γρίφος: το ολιγόλογο σχόλιο του Αλ. Τσίπρα μετά την απόρριψη της πρότασής του από το συνέδριο, «Ό,τι είχα να πω το είπα στη δήλωσή μου. Κανένα άλλο σχόλιο, όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα». Τι δηλώνει ο γρίφος, θα το δείξει το μέλλον. Το παρόν, από τη μεριά του, δείχνει ξεκάθαρα ότι η συνοχή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήδη επισφαλής μετά τον σεισμό των βουλευτικών εκλογών το 2023, δύσκολα θα παραμείνει αρραγής μετά την απώλεια, στο συνέδριο, των περισσότερων από τα στοιχεία που συνέχουν στοιχειωδώς το στελεχιακό δυναμικό του.

Το μπλοκ Κασσελάκη θα προχωρήσει απτόητο στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα προσωποπαγές κόμμα με κυρίαρχο τον ίδιο.

Η συστοιχία Παππά, ο Φάμελλος, ο Γ. Τσίπρας, η Δούρου, ο Πολάκης ίσως, θα πρέπει να αναζητήσουν «σημείο σύγκλισης» άλλο από την εφήμερη συσπείρωσή τους στην επιδίωξη να μην γίνουν εκλογές για την ανάδειξη προέδρου.

Η πλευρά Γεροβασίλη έχει μπροστά της ερωτήματα. Η αντιπρόεδρος της βουλής βγήκε ενισχυμένη μετά την ομιλία της στο συνέδριο, από την αντίθεσή της στην ταυτοτική μετάλλαξη του κόμματος. Θα αποτελέσει η δική της πλευρά τον διακριτό πόλο συσπείρωσης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης; Θα αποδειχθεί η πλευρά που έχει συλλάβει το δράμα σε όλο του το μέγεθος; Που έχει αντιληφθεί ότι η Αριστερά την οποία η Γεροβασίλη έδειξε διατεθειμένη να υπερασπιστεί, κινδυνεύσει να καταλήξει αντικείμενο πολιτικού διασυρμού;

Κορυφαία στελέχη που αμφισβητούν τον Στ. Κασσελάκη και ξέρουν ότι θα τα περιθωριοποιήσει αν παραμείνουν «εντός των τειχών», θα συνεχίσουν να παραμένουν ξέροντας ότι «εντός των τειχών» δεν υπάρχει οδός επιστροφής της Αριστεράς στο πολιτικό προσκήνιο;

Συμφωνούν ότι για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Αριστερά «απαιτείται, όπως έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δουλειά μυρμηγκιού»;1

Πόση απόσταση χωρίζει την άποψή τους για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ από την άποψη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι «οι βουλευτές που αποχώρισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και έφτιαξαν τη Νέα Αριστερά κατάλαβαν ότι άλλαξε ραγδαία το πολιτικό πλαίσιο του κόμματος με το οποίο είχαν εκλεγεί» και επέλεξαν να υπερασπιστούν «τη δική τους πολιτική αξιοπρέπεια και την αξιοπρέπεια ενός κόσμου της Αριστεράς που δεν άντεχε αυτή την κατάσταση»;2

 

Σημειώσεις:

1. Νίκος Γιαννόπουλος, «Η τραγική κωμωδία του Φαλήρου…», News 24/7, Δευτέρα 26/2/2024.

2. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, συνέντευξη στο Open TV, Δευτέρα 26/2/2024.
 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet