Από την ερχόμενη Πέμπτη 7/3 έως την Κυριακή 17/3 η καρδιά του ντοκιμαντέρ θα χτυπά στη Θεσσαλονίκη στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Με 67 ελληνικές ταινίες, από τις οποίες οι 35 συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα, η εγχώρια παραγωγή αποτελεί την καρδιά του φεστιβάλ. Ειδικότερα το τμήμα Πλατφόρμα, αναβαθμίζεται και θα λέγεται πλέον Πλατφόρμα + με τη διάρκειά του να επιμηκύνεται σε 14 μέρες, δηλαδή από τις 8 έως τις 22/3.

Το διεθνές πρόγραμμα φιλοξενεί τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, που είναι:

Το Διεθνές Διαγωνιστικό, με 12 ταινίες, τρεις από τις οποίες είναι ελληνικές, το διαγωνιστικό τμήμα Newcomers με πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων σκηνοθετών, με 12 ταινίες, τρεις από τις οποίες είναι ελληνικές, το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forword που επικεντρώνεται σε ταινίες που αμφισβητούν τις κινηματογραφικές συμβάσεις, στο οποίο φιλοξενούνται 11 ταινίες, δύο από τις οποίες είναι ελληνικές, το διαγωνιστικό τμήμα Immersive: All around cinema, όπου συμμετέχουν 8 πρωτοποριακές ταινίες.

Το διεθνές τμήμα των Ανοιχτών Οριζόντων, με μια πλούσια θεματική, και με 77 μεγάλου και 24 μικρού μήκους δυναμικά και ευρηματικά ντοκιμαντέρ.

Τέλος, οι θεατές στο τμήμα Top Dogs έχουν τη δυνατότητα να δουν κορυφαίες ταινίες και οι νεαρότερες ηλικίες να ζήσουν τις δικές τους συναρπαστικές στιγμές στο τμήμα NextGen.

Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον έχουν και τα αφιερώματα και οι παράλληλες εκδηλώσεις, όπως: Το spotlight στο Δημήτρη Παπαϊωάννου, με τη βίντεο-εγκατάσταση Inside, δύο μικρού μήκους ταινίες του («Nowhere» και «Primal matter») καθώς και την προβολή της ταινίας «Η καρδιά του ταύρου» της Εύας Στεφανή, όπου η σκηνοθέτρια ακολουθεί την ευρωπαϊκή περιοδεία της παράστασης του Παπαϊωάννου «Εγκάρσιος Προσανατολισμός». Το μεγάλο αφιέρωμα Citizen Queer με 33 ντοκιμαντέρ που υμνούν την ομορφιά της απελευθερωτικής πράξης του αυτοπροσδιορισμού. Το spotglight στον σκηνοθέτη Φερνάντο Τρουέμπα, ο οποίος θα τιμηθεί με Χρυσό Αλέξανδρο ενώ θα προβληθούν 3 ταινίες του. Το αφιέρωμα στον Παναγιώτη Ευαγγελίδη και το πρωτοποριακό σινεμά του με το οποίο θέτει την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε πρώτο πλάνο. Στον σκηνοθέτη, σεναριογράφο και συγγραφέα θα απονεμηθεί τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος.

Η έναρξη του φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στο Ολύμπιον στις 7/3, θα συνοδευτεί από την προβολή του ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων του Φερνάντο Τρουέμπα «Πυροβόλησαν τον πιανίστα». Στον ίδιο χώρο και μετά από την τελετή λήξης στις 17/3 θα προβληθεί η ταινία του Άρη Δόριζα «Γιάννης Σπανός: Πίσω από τη μαρκίζα».

Τέλος δυναμικές δράσεις, νέα βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται στην Αγορά, στο διαγωνιστικό τμήμα podcast συμμετέχουν 14 ελληνόφωνα και ένα αγγλόφωνο πόντκαστ, ενώ με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, θα φιλοξενηθούν μια σειρά από εκδηλώσεις.

Στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online, θα προβληθούν συνολικά 250 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, ανάμεσα στα οποία και 112 παγκόσμιες, διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες.

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet