«Γιώργος Σταυριανός, παιδί του ανέμου»

Στίχοι και κείμενα σε επιμέλεια Ηρακλή Οικονόμου

 

Ο Μετρονόμος, το μουσικό περιοδικό της καρδιάς μας, αποτελεί για τους φίλους της ποίησης και της μουσικής ένα πολύτιμο οδηγό για το πού πάει το ελληνικό τραγούδι και από το 2001 τιμά με συνεντεύξεις και αφιερώματα όσους πιστά το υπηρετούν, συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές.

Με την έκδοση του βιβλίου «Γιώργος Σταυριανός, παιδί του ανέμου», ο Μετρονόμος μας παραδίδει ένα έντυπο που μπορώ να το χαρακτηρίσω συλλεκτικό καθότι είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, ανάλυσης, καταγραφής αλλά και δοκιμιακού σχολιασμού του στιχουργικού- ποιητικού έργου ενός σπουδαίου δημιουργού. Ο Ηρακλής Οικονόμου, άριστος γνώστης του ελληνικού τραγουδιού, εδώ υπογράφει ως επιμελητής ωστόσο καταθέτει μια εργασία που φωτίζει, πληροφορεί και αναδεικνύει την ποιότητα, την ομορφιά αλλά και την κοσμοθεωρία των στίχων. Στόχος του, όπως δηλώνει στο σημείωμά του, είναι η παρούσα έκδοση να διορθώσει την «αδικία». Γιατί… «θα περίμενε κάποιος μια τέτοια σπάνια περίπτωση να έχει φωτιστεί και ως προς τις δύο της ιδιότητες – τόσο τη στιχουργική όσο και τη συνθετική. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, όμως, με τον Σταυριανό και ξέρουμε όλοι το γιατί: υπήρξε τέτοια η μελωδικότητά του, τέτοια η συνθετική του δεινότητα, τέτοια η ομορφιά των μουσικών του εικόνων που μοιραία η στιχουργική του διάσταση μπήκε σε δεύτερο πλάνο. Ο Σταυριανός, περισσότερο από κάθε άλλον τολμώ να πω, είναι ο συνθέτης με το μεγαλύτερο ποσοστό αναγνωρίσιμων μελωδιών επί του συνόλου του έργου του. Εκεί που άλλοι χρειάστηκαν είκοσι και τριάντα και σαράντα δίσκους».

Και κλείνει το εισαγωγικό του κείμενο γράφοντας: «Αυτά τα λίγα για τον Σταυριανό, τον αρχιμάστορα της μελωδίας στο ελληνικό τραγούδι μας που όμως, όπως τεκμηριώνει η παρούσα έκδοση, φρόντισε να μας δώσει απλόχερα μεγάλες στιχουργικές στιγμές πλάι στις μουσικές του. Η έκδοση διαβάζεται ως συλλογή των στίχων του αλλά και ως βοήθημα για την ακρόαση των τραγουδιών του. Κι εσείς, ιδανικά, θα κάνετε και τα δύο με ετούτο το βιβλίο: θα το διαβάσετε αλλά και θα το ακούσετε και θα το τραγουδήσετε εξίσου.

Ευχαριστώ θερμά τον Γιώργο Σταυριανό που ανταποκρίθηκε θετικά στην ιδέα έκδοσης των στίχων του, τον Θανάση Συλιβό που αγκάλιασε την έκδοση με τον φιλόξενο Μετρονόμο, τον Μάκη Γκαρτζόπουλο που διάβασε και με τις προτάσεις του βελτίωσε το παρόν σημείωμα, και την Ειρήνη Φιλιππίδου που επιμελήθηκε το Ευρετήριο των τραγουδιών.»

Να τονίσουμε πως η παρούσα έκδοση, που συγκεντρώνει το σύνολο των στιχουργικών δημιουργιών του Γιώργου Σταυριανού, συνοψίζοντας μια λαμπρή πορεία τεσσάρων δεκαετιών, από την «Έρημη πόλη» του 1982 στο «Λύκε, λύκε είσαι εδώ;» του 2021, εμπεριέχει επίσης ανέκδοτους στίχους του δημιουργού, άλλα κείμενά του δοκιμιακού χαρακτήρα και δύο παλαιότερες συνεντεύξεις του, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Γνωρίζουμε όλοι τον Γιώργο Σταυριανό τον μελωδό. Με το «Παιδί του ανέμου»

Γνωρίζουμε για πρώτη φορά με τρόπο οργανωμένο τον στιχουργό και ποιητή!

Το βιβλίο «Γιώργος Σταυριανός, παιδί του ανέμου - Στίχοι και κείμενα σε επιμέλεια Ηρακλή Οικονόμου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 4 Μαρτίου στις 8.30μμ, στο Μπαράκι της Διδότου - Πολυχώρος Πολιτισμού, όπου θα μιλήσουν οι: Αλεξάνδρα Κορωναίου, ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, πρ. Κοσμήτορας Παντείου Πανεπιστημίου, Γιώργος Μονεμβασίτης, κριτικός και ιστορικός μουσικής, Μάκης Τσίτας, συγγραφέας, στιχουργός, διευθυντής του Diastixo.gr. Τραγούδια του Γιώργου Σταυριανού θα ερμηνεύσουν οι: Παντελής Θαλασσινός, Ιφιγένεια Κορολόγου, Δημήτρης Τριανταφυλλίδης. Παίζουν οι μουσικοί: Ανδρέας Βουδούρης πιάνο, Δημήτρης Κουφογιώργος μπουζούκι, Βασίλης Ραψανιώτης βιολί.

Είσοδος ελεύθερη.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet