Το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος έκλεισε στη Ρώμη με ένα «μανιφέστο» - ευχολόγιο 20 σημείων, την εκλογή μιας αδύναμης υποψηφιότητας για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον φόβο συνεργασίας της Δεξιάς με δυνάμεις της Ακροδεξιάς μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δεδομένου ότι η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περνά πρώτα από την έγκριση των κυβερνήσεων και μετά από την ευρωβουλή.

 

Ο σουηδός πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Στέφαν Λεβέν υπογράμμισε στο άνοιγμα των εργασιών του Συνεδρίου την 1η Μαρτίου στο μουσολινιακό τοπίο του Eur ότι στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι σοσιαλιστές δεν θα συνεργαστούν με τα ακροδεξιά κόμματα, τους Συντηρητικούς του ECR και την Ταυτότητα και Δημοκρατία ID . «Ποτέ με την AfD, το Pis, το Vox και την Λεπέν», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, χωρίς την παραμικρή αυτοκριτική για το πώς ενισχύθηκε η Ακροδεξιά και στη χώρα του όταν ήταν πρωθυπουργός. Από το Συνέδριο των Σοσιαλιστών έλειψε επίσης η παραμικρή αυτοκριτική για την πολιτική τους στην Ευρώπη από τον νορβηγό σοσιαλιστή γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ και τον σοσιαλιστή ισπανό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, που επιβλήθηκε από τον Σάντσεθ. Το μόνο ουσιαστικό στόχο των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών τον συνόψισε ίσως η ιταλίδα Έλι Σλάιν: «Να μην ομαλοποιήσουμε την Ακροδεξιά».

Φόβοι που επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει ξεκινήσει συνομιλίες με ορισμένες δυνάμεις του ακροδεξιού ECR, όπου συμμετέχουν οι Αδελφοί της Ιταλίας FdI της Τζιόρτζια Μελόνι και το Πολιτικό Δημοκρατικό Κόμμα Τσεχίας ODS του Πετρ Φιάλα.

Γυναίκες ακτιβίστριες κατήγγειλαν με δράση τους μέσα στο Συνέδριο την υποστήριξη που δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για την έμφυλη βία και την αποτυχία έγκρισης του ευρωπαϊκού ορισμού του βιασμού στην ίδια οδηγία.

Τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα προσπάθησαν να βρουν κοινές συνιστώσες σε τρία βασικά θέματα, την ειρήνη, το περιβάλλον και τα δικαιώματα και να εκλέξουν τον κοινό τους υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το συνέδριο ξεκίνησε με καθυστέρηση είκοσι λεπτών, έως τη στιγμή που ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να πείσει τα άλλα κόμματα να αποδεχθούν την υποψηφιότητα του πορτογάλου, Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την δανή ομόλογό του, Μέτε Φρεντέρικσεν να χάνει την κούρσα. Λίγο αργότερα ο Κόστα αποθεώθηκε από τους συνέδρους απευθύνοντας διαδικτυακά το μήνυμά του και μάλιστα στα ιταλικά.

Οι Σοσιαλιστές φάνηκαν αποφασισμένοι να στηρίζουν τον πόλεμο μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, με τον Σολτς και την αντιπροσωπεία του SPD να φεύγουν από τη Ρώμη σίγουροι ότι κανένας Σοσιαλιστής δεν θα στηρίξει επισήμως την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία. Διατηρώντας πάντως τους φόβους τους στο Βερολίνο ότι εάν η δανή πρωθυπουργός Φρεντέρικσεν, γνωστή για την αντιμεταναστευτική και αντιρωσική πολιτική της, αναλάβει γγ του ΝΑΤΟ, κανείς δεν θα μπορέσει να διασφαλίσει ότι δεν θα ευθυγραμμιστεί με τον γάλλο πρόεδρο. Η επικεφαλής του SPD για τις ευρωεκλογές, Καταρίνα Μπάρλεϊ προειδοποίησε το Δημοκρατικό Κόμμα να προσέχει το Κίνημα Πέντε Αστέρων γιατί είναι ασύμβατο με τους σοσιαλιστές, γιατί δεν ψήφισε στην ευρωβουλή ψήφισμα υπέρ του Κιέβου.

Ο Σάντσεθ, ο Κόστα και η Σλάιν φαίνεται ότι αποτέλεσαν τον πυρήνα που εξανάγκασε τους Σοσιαλιστές, μπροστά στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, να συμπεριλάβουν την τελευταία στιγμή στο «μανιφέστο» - απόφαση του συνεδρίου την άμεση κατάπαυση το πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση των ομήρων και τη διοργάνωση Διεθνούς Συνδιάσκεψης Ειρήνης για λύση με τη δημιουργία δύο κρατών.

Η επιλογή πριν από έναν περίπου μήνα του σχετικά άγνωστου Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Εργασία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα από το Λουξεμβούργο, Νικολά Σμιτ έδειξε την προσπάθεια των Σοσιαλιστών να εμφανιστούν ως οι προστάτες της εργασίας και συνεπώς των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Ο Σμιτ, η υποψηφιότητα του οποίου εγκρίθηκε τυπικά από τους περίπου 1.500 συνέδρους ελλείψει αντιπάλου, θεωρείται από τους σοσιαλιστές ο «πατέρας» της υιοθέτησης του κατώτατου μισθού στην Ευρώπη και εκτιμάται ότι θα δώσει ένα περισσότερο κοινωνικό προφίλ σε μια πολιτική οικογένεια που εφάρμοσε από τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ίσως θα ήταν πιο σωστό να πει κανείς ότι ο Σμιτ θα προσπαθήσει να καλύψει τις πολιτικές αυτές με τη ρητορική για την πράσινη ανάπτυξη, τη φορολογική ισότητα, το δικαίωμα στην Κατοικία, την Υγεία, την Φροντίδα. Δεν είναι τυχαίος και ο τίτλος του «μανιφέστου» των 20 σημείων των σοσιαλιστών: «Η Ευρώπη που θέλουμε: κοινωνική, δημοκρατική, βιώσιμη».

Για τη Σλάιν η επιλογή της διεξαγωγής του Συνεδρίου στη Ρώμη έδειξε ότι η Ιταλία θα αποτελέσει κεντρική πρόκληση στην αντιπαράθεση της πολιτικής οικογένειας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών με τη Δεξιά. Η επιθετικότητα της ιταλικής και ισπανικής δεξιάς στην παρουσία του Πέδρο Σάντσεθ επιβεβαίωσε απλά ότι η Δεξιά και η Ακροδεξιά εκεί που χρειάζεται αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.

Με τους περισσότερους ηγέτες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας να κρατούν τις αποστάσεις τους από το PSE, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους περισσότερο στην εσωτερική πολιτική κατάσταση των χωρών τους, ο ιταλός Ερνίκο Λέτα ή ο Πάολο Τζεντολόνι και η φιλανδή Σάνα Μαρίν φαίνεται να αποτελούν προς στιγμή τους καλύτερους υποψήφιους των τεσσάρων - πέντε σοσιαλιστών που ίσως καταφέρουν να διοριστούν - εκλεγούν στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη λογική ότι θα μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από τις δεξιές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες την επανεκλογή των 140 ευρωβουλευτών τους και στη δεξιά τους 180 ευρωβουλευτές της, με τους πρώτους να μην αποκλείουν στην πράξη, και μάλιστα από στόματος Σμιτ, τη στήριξη δεύτερης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εάν πάρουν τουλάχιστον τις θέσεις των Επιτρόπων Οικονομίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Πράσινης Μετάβασης, που έχασε ο Φρανς Τίμερμανς.

Αυτή τη φορά οι σοσιαλιστές έκλεισαν το Συνέδριό τους αποφεύγοντας τους παραδοσιακούς ήχους της Διεθνούς προτιμώντας το πιο γνωστό και αγαπητό τραγούδι του ευρωπαϊκού αντιφασισμού και όχι μόνο. Ο Σολτς, ο Σμιτ και η Σλάιν τραγούδησαν μαζί με τους συνέδρους το Bella Ciao, οι νότες του οποίου απέτυχαν να κερδίσουν στις κάλπες την Μελόνι.

 

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet