Ο απόηχος του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλά κρατεί, με τον Στέφανο Κασσελάκη να… ετοιμάζεται για την στρατιωτική του θητεία και τις αλλαγές στην κομματική δομή να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Ήδη, ανακοινώθηκαν οι αρμοδιότητες στην ΚΟ, η νέα εκπρόσωπος Τύπου και η σύνθεση του Εκτελεστικού Γραφείου. Παρότι θεσμικά θα έπρεπε να είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για να συζητήσει και να εγκρίνει τις αλλαγές. Συνεπώς η απόφαση ήταν… προεδρική!

Είναι γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές δεν προκάλεσαν κάποια έκπληξη. Η απομάκρυνση του Παύλου Πολάκη από τη θέση του συντονιστή των ΕΠΕΚΕ ήταν απολύτως αναμενόμενη, ιδιαίτερα μετά τη στάση του στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Επανήλθε στη γνωστή, γι’ αυτόν, θέση του τομεάρχη Διαφάνειας και τη θέση του παίρνει ο Γιάννης Σαρακιώτης με αναπληρώτρια την Ραλλία Χρηστίδου.  Καμία έκπληξη και για την αποχώρηση της Δώρας Αυγέρη από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου. Στη θέση της η Βούλα Κεχαγιά, η οποία μέχρι πρότινος ήταν στη διεύθυνση της Αυγής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εκ των πραγμάτων κενό στην ιστορική εφημερίδα. Κενό, που δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να καλυφθεί, τουλάχιστον άμεσα. Μικρό χρονικό διάστημα έμεινε ως διευθυντής της ΚΟ ο Γιώργος Τσίπρας, καθώς τον διαδέχεται ο εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενος Θάνος Μωραΐτης. Η Ράνια Σβίγκου παραμένει στη θέση της ενώ τη θέση του Γιώργου Βασιλειάδη, ο οποίος παραιτήθηκε, αναλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, ο Γ. Βουλγαράκης. Στο διευρυμένο Εκτελεστικό Γραφείο θα μετέχουν επιπλέον, η Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και Ν. Παππάς, Ευ. Αποστολάκης, Κ. Μάλαμα. Π. Ρήγας, Λ. Κρέτσος και Γ. Μπουρνούς.    

 

Μα ήταν της Ομπρέλας

 

Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; Επανέρχεται η «κανονικότητα» και η σχετική ηρεμία; Αν κρίνουμε από τις ξαφνικές, με πολιτικό άρωμα, απολύσεις της Κατέ Καζάντη από το γραφείο τύπου και του Βασίλη Ρόγγα από το γραφείο τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και από τη βίαιη απομάκρυνση του οικονομικού διευθυντή του κόμματος Θύμιου Γεωργόπουλου και ό,τι ακολούθησε αυτής, δεν θα ορκιζόμασταν. Η ηγεσία του κόμματος συμπεριφέρθηκε για άλλη μια φορά περισσότερο ως διεύθυνση πολυεθνικής εταιρείας παρά ως πολιτικό κόμμα και μάλιστα αριστερό! Να σημειώσουμε ότι οι αποφάσεις για τις απολύσεις δεν συζητήθηκαν σε κάποιο όργανο και ως φαίνεται ήταν προσωπική απόφαση του προέδρου. Η φράση που κυκλοφορεί «μα ήταν της Ομπρέλας», τουλάχιστον για τους πρώτους δύο, είναι ενδεικτική ενός κλίματος, που δείχνει, αν μη τι άλλο, διάθεση… εκκαθάρισης σε όλα τα επίπεδα.

 

Μήπως να ανησυχείτε και εσείς;

 

Η απόλυση, όμως, του Θύμιου Γεωργόπουλου κατά κάποιο τρόπο ξάφνιασε. Ίσως γιατί είχε άριστη σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα -άλλωστε ήταν δική του πρόταση, ενώ είναι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Η αφωνία που ακολούθησε από κεντρικά στελέχη, τουλάχιστον δημόσια, φαίνεται πως ενόχλησε τον Θανάση Καρτερό, ο οποίος σε κείμενό του στην «Αυγή» εκφράζει με αυστηρό τρόπο τη διαφωνία του. Θέτει μάλιστα ανοιχτά ερώτημα προς τα μέλη της Γραμματείας και της ΚΕ. «Δεν ανησυχούν μήπως αυτό είναι ένδειξη μιας λογικής και νοοτροπίας στην οποία πρέπει να πουν όχι, πριν είναι αργά για όλους; Ακόμα και για όσους θεωρούν ότι η σιωπή είναι χρυσός…» Και για να πούμε τη γνώμη μας, μάλλον είναι αργά για… δάκρυα.      

Ο δημόσιος διάλογος για το ζήτημα αυτό, η εισαγγελική παρέμβαση, που προέκυψε μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για το περιβόητο δάνειο Κασσελάκη στο κόμμα δια μέσου εταιρείας του στις ΗΠΑ, άνοιξε ένα ακόμα ζήτημα. Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης διεμήνυσε «στείλτε όσους εισαγγελείς θέλετε και καθαρός ουρανός…», ενώ πηγές της Κουμουνδούρου σχολίασαν ότι «η εισαγγελική διερεύνηση είναι καλοδεχούμενη». Από την πλευρά του ο πρώην οικονομικός διευθυντής, ο οποίος παραπέμφθηκε στην επιτροπή Δεοντολογίας,  ανέφερε ότι «το επίμαχο δάνειο του Στ. Κασσελάκη μπήκε στο λογαριασμό της Left Media ΑΕ χωρίς να χρειάζεται καθώς το δώρο και η μισθοδοσία των εργαζομένων είχε ήδη καταβληθεί». Επίσης, ο Θύμιος Γεωργόπουλος ζήτησε μέσω της Ράνιας Σβίγκου, τη σύγκληση των οργάνων, έτσι ώστε, να συζητηθεί το ζήτημα και να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία. Σύγκληση, που ασφαλώς δεν υπήρξε.

Την ίδια στιγμή οι αποχωρήσεις ή οι παραιτήσεις από όργανα συνεχίζονται. Τέσσερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και δέκα στελέχη από την Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και Σέρρες) με κείμενο τους δηλώνουν ότι παραιτούνται από τις θεσμικές τους ιδιότητες, ασκώντας σκληρή κριτική για το κλίμα, το οποίο διαμορφώθηκε στο συνέδριο. Μιλούν για συνέδριο διεκπαιρωτικού χαρακτήρα και διαδικασία που έγινε με τη μη συμμετοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών. Το κείμενο υπογράφουν τα μέλη της Κ.Ε. Λ. Δημητριάδης, Αντ. Ελευθεριάδης, Αφ. Παπαλεξίου και Θ. Μπουρνάρης. Επίσης, οι: Π. Δαδούδης, Π. Κούλικας, Β. Πιτσαλίδης, Γ. Τότας, Π. Καφαντάρης Θ. Πετρόπουλος, Π. Τζιβάνης, Κ. Ακριτίδης, Β. Μπέμπης Γ. Σταφυλλίδης.

 

 

Στο στόχαστρο και ο Τσίπρας

 

Ίσως, όμως, το βασικότερο πρόβλημα, που έχει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η ανοιχτή πλέον αντιπαράθεση με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Η αποκαθήλωσή του, από ανθρώπους, που πριν λίγο καιρό ορκίζονταν στο όνομά του, δεν μπορεί παρά να εκπλήσσει και να γεννά ερωτηματικά. Ο ίδιος, ασφαλώς συνειδητά, δεν συμμετείχε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε αντίθεση με το συνέδριο για την μεταπολίτευση, που διοργάνωσε η εφημερίδα «Καθημερινή». Στο συνέδριο αυτό πήγε και άνοιξε ζητήματα. Έκανε την επιλογή να σταθεί κριτικά για τις τηλεοπτικές άδειες και την Νοβάρτις, γεγονός που δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πάλαι ποτέ στενούς συνεργάτες του. Ο Κώστας Βαξεβάνης σε άρθρο του αναφέρει: «Αν ο σκοπός του Αλέξη Τσίπρα ήταν να εμφανιστεί μεταμελημένος, μιλώντας μάλιστα ενώπιον ενός κοινού τον οποίο τον συκοφάντησε και τον ισοπέδωσε στο παρελθόν, τότε πέτυχε το σκοπό του. Αν ο σκοπός του ήταν άλλος, τότε αυτός παρέμεινε άγνωστος και αδιόρατος, πράγμα για το οποίο ο ίδιος φέρει την ευθύνη…»

  Ο Παύλος Πολάκης μέσω φβ απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα και κάπως έτσι, σταδιακά, το χάσμα μεγαλώνει. Κυρίως διαταράσσονται οι ψυχικοί δεσμοί με αποτέλεσμα να μπει και ο Τσίπρας στο στόχαστρο «νεοαυριανιστών» που μέσω των σόσιαλ μίντια τον «αποχαιρετούν» ή του δείχνουν άκομψα την πόρτα της εξόδου. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, πλέον, ως κακόγουστη φάρσα…

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet