Σε ποιο βαθμό εκτείνεται η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία; Τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει ο έλληνας πρωθυπουργός; Ποια είναι τα όρια που τίθενται; Ποιων τα συμφέροντα εκπροσωπούνται σε τέτοιου είδους συναντήσεις; Πότε και πώς θα ενημερωθούν η αντιπολίτευση και οι πολίτες; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης εγκαλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί «δεν βρήκαν μία λέξη να πουν» για το πυραυλικό πλήγμα στο λιμάνι της Οδησσού, ενώ πραγματοποιούταν στην ευρύτερη περιοχή μυστική συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι με τον έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Η συνάντηση αυτή έγινε μία μέρα πριν το συνέδριο της ΕΛΚ και δύο μέρες πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο για το Ουκρανικό.
Δύο χρόνια έχουν συμπληρωθεί από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον Κ. Μητσοτάκη να διαλέγει τότε «τη σωστή πλευρά της Ιστορίας» και να εμπλέκει τη χώρα σε πολεμικό μέτωπο. Έκτοτε, η Ελλάδα έχει στείλει στην εμπόλεμη ζώνη στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας πολλών εκατομμυρίων, μεταξύ των οποίων και οπλικών συστημάτων. Μάλιστα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προμηθευτές της Ουκρανίας, χωρίς να έχει περάσει από τη βουλή αυτή η επιλογή. Εδώ μαθαίνουμε από ευρωπαίους και όχι μόνο ηγέτες το εύρος της εμπλοκής της Ελλάδας. Τον Μάιο του 2022, ήταν ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση στέλνει όπλα στην Ουκρανία και μάλιστα έκανε λόγο για τεθωρακισμένα. Τότε, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε αποκαλύψει επίσης ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει να στείλει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Η δε Ουκρανία έχει αποκαλύψει ότι η Ελλάδα έχει στείλει τεθωρακισμένα, πυρομαχικά, αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και εκπαιδεύει πιλότους στα F16.
Προ της συνάντησης
Τις προηγούμενες βδομάδες (27/2) πραγματοποιήθηκε ευρωπαϊκή σύνοδος, με την παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, κατά την οποία ο Εμ. Μακρόν πρότεινε την αποστολή δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, η οποία και απορρίφθηκε. Στη Σύνοδο ο Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει «δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας, επαναβεβαιώσαμε την ενότητα και αποφασιστικότητά μας για τη στήριξη στην Ουκρανία για να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή». Της συνόδου είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Κ. Μητσοτάκη με τον Βλ. Ζελένσκι (29/1) και επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό, όπου γινόταν και ειδική αναφορά στην Ουκρανία και την στήριξη με στρατιωτικό εξοπλισμό: «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα», ανέφερε στην επιστολή του ο Α. Μπλίνκεν.
Κατόπιν αυτής
Την Τετάρτη (6/2), μία μέρα μετά την «διπλωματική» επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην εμπόλεμη ζώνη της Οδησσού, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του ΕΛΚ, το οποίο είχε γίνει από καιρό η πολιτική επιλογή ο Κ. Μητσοτάκης να κλείσει όντας ο τελευταίος ομιλητής, κίνηση που δείχνει το ρόλο που έχει αποδοθεί στον έλληνα πρωθυπουργό από το ΕΛΚ εν όψει των ευρωεκλογών. Στο συνέδριο, λοιπόν, ο Κ. Μητσοτάκης ανάφερε σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Δείξαμε τη στήριξη μας στην Ουκρανία με αναπάντεχο για ορισμένους εχθρούς μας τρόπο. Και ποτέ η Ευρώπη δεν έχει δείξει τέτοια απάντηση, με κυρώσεις στη Ρωσία, με την υποστήριξη της Ουκρανίας στρατιωτικά και οικονομικά: καμία παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσπάθεια αλλαγής συνόρων δια της βίας δεν θα γίνουν αποδεκτές από την πολιτική μας οικογένεια», ανακοινώνοντας τη θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εντός της εμπόλεμης ζώνης. Αυτή επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη βδομάδα και με τη στήριξη της νέας ευρωπαϊκής βιομηχανικής στρατηγικής στον τομέα της άμυνας (ΕΣΑΚ), η οποία ψηφίστηκε και περιγράφει ένα πλαίσιο μέτρων για τη διασφάλιση της έγκαιρης διαθεσιμότητας και προμήθειας αμυντικών προϊόντων, στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούν οι εθνικοί προϋπολογισμοί και οι προϋπολογισμοί της ΕΕ. Σε αυτό σημειώνεται ρητά και η ανάπτυξη στενότερων δεσμών με την Ουκρανία μέσω της συμμετοχής της σε πρωτοβουλίες της Ένωσης για τη στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας και την τόνωση της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών της ΕΕ και της Ουκρανίας. Όπως υπογραμμίζεται «μια ισχυρότερη και πιο ευαίσθητη ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία θα ωφελήσει τα κράτη μέλη και, εν τέλει, τους πολίτες της ΕΕ. Θα ωφελήσει επίσης τους βασικούς εταίρους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας».
Την Πέμπτη (7/2) πραγματοποιήθηκε νέα σύνοδος, με γαλλική πρωτοβουλία, για το Ουκρανικό. Η δεύτερη προσπάθεια εντός δέκα ημερών για μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο είχε ως ατζέντα τα πυρομαχικά, τους κανόνες για την αποθήκευσή τους, τον κυβερνοχώρο, την προστασία των συνόρων, την προστασία των ευάλωτων κρατών, την άρση ναρκοπεδίων, τη βιομηχανική παραγωγή στην Ουκρανία και τους πυραύλους, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ. Ο Εμ. Μακρόν, μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο γ.γ. του ΚΚ Γαλλίας, Φαμπιέν Ρουσέλ, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν άλλες κόκκινες γραμμές, δεν υπάρχουν άλλα όρια στη στήριξη της Γαλλίας», προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Ρωσίας.
Ζητούνται απαντήσεις
Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση και ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να απαντήσουν ποιος ο σκοπός της κρυφής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Βλ. Ζελένσκι στην εμπόλεμη Οδησσό; Τι συμφωνίες εμπορικές, στρατιωτικές, βιομηχανικές, αγροτικές, ενεργειακές έχουν παρθεί ή είναι στο τραπέζι; Τι οπλισμό έχει στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία; Ο Π. Μαρινάκης χαρακτήρισε τη συνάντηση «υψηλού συμβολισμού και ουσίας», επομένως οφείλει ο Κ. Μητσοτάκης να ενημερώσει τη βουλή και το λαό για το τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει και με τι ανταλλάγματα. Η ειρήνη είναι όχι μόνο η σωστή πλευρά της Ιστορίας αλλά και ο μόνος ανοιχτός και καθαρός δρόμος, χωρίς «εν κρυπτώ» συναντήσεις και συμφωνίες. Η Ελλάδα -μια χώρα του συγκεκριμένου μεγέθους με ανοιχτά ζητήματα που απαιτούν μια σφαιρική οπτική- βρίσκεται εντός του πολεμικού μετώπου, και μάλιστα έχει αναλάβει -ερήμην όλων μας- να αποτελεί τον εκπρόσωπο του ΕΛΚ και ενδεχομένως και της ΕΕ. Τέτοιου είδους ανεύθυνες πολιτικές κινήσεις και συμφωνίες δεν νοείται να γίνονται μυστικά.