Το Σφάλμα
Το hip hop που παίρνει θέση ήρθε για να μείνει. Και όπως δηλώνει ο ακτιβιστής και ταλαντούχος hiphoper: Η εποχή γεννά πίεση, ματαίωση και απογοητεύσεις - την ίδια πρώτη ύλη που, αν κατανοηθούν οι αιτίες, μπορεί να μετουσιωθεί σε πείσμα και μαχητικότητα. Και η μουσική από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως να επισπεύσει αυτή τη διαδικασία.
Το Σφάλμα, επανέρχεται στο ιστορικό Κύτταρο με τη συνοδεία live μπάντας και την αναδρομή σε παλιότερες συνεργασίες και συμμετοχές, αποδεικνύεται εκτός των άλλων ότι τα όμορφα, είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς.
Καλεσμένοι της βραδιάς αγαπημένοι καλλιτέχνες από τον ευρύτερό του κύκλο, αντανακλώντας την αντίληψή του για το πώς θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι το hip hop. Πιο συγκεκριμένα: Expe, Ghetto Rock, Kooz και Frank The Zapper.
Επί σκηνής και ο Φώτης Τσώλης στην κιθάρα, ο Δημήτρης Πάσχος στο μπάσο και ο Παναγιώτης Βήττος στα ντραμς.
Την Τρίτη 19 Μαρτίου, στις 8.30μμ, στο Κύτταρο.
Έργα αφιερωμένα στην Οκτωβριανή Επανάσταση
Mε αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Λένιν, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Χρήστου Κολοβού θα ερμηνεύσει δύο μοναδικά έργα αφιερωμένα στην Οκτωβριανή Επανάσταση.
Η αρχή θα γίνει με το συμφωνικό έργο «Οκτώβρης» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, γραμμένο το 1967 για τα 50 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης. Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με μια υπέροχη συμφωνία γραμμένη το 1927 για τα 10 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση και μια από τις ελάχιστες παγκοσμίως. Πρόκειται για την «Επετειακή Συμφωνία», του Βολοντιμίρ Θεμελίδη, συνθέτη ελληνικής καταγωγής που ζούσε στη ΣΣΔ της Ουκρανίας και αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους σοβιετικούς συνθέτες της εποχής, σύμφωνα με τον ίδιο τον Σοστακόβιτς. Επίσης, ο Θεμελίδης είναι μια ανακάλυψη του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου. Ο συνθέτης συνέθεσε το έργο σε ηλικία 22 χρόνων και πέθανε στα 26 του. Ήταν και πολύ καλός μαέστρος και πέθανε ενώ διηύθυνε το μπαλέτο του «Λαιμητόμος». Επίσης ήταν αξιόλογος λογοτέχνης και έγραφε ακόμη και λιμπρέτα έργων του. Θεωρείται ο θεμελιωτής της Ουκρανικής Όπερας και Μπαλέτου. Πίστεψε πολύ στην Οκτωβριανή Επανάσταση και έδωσε την ζωή του στο σοσιαλιστικό κίνημα.
Την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στην εκδήλωση θα προηγηθεί η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Την Τετάρτη 20 Μάρτη, στις 8μμ, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.
Γιάννος Αιόλου
Μετά από 5 διεθνή βραβεία και εξαιρετικές κριτικές και παρουσιάσεις σε περιοδικά και ραδιόφωνα από την Αγγλία, τη Γαλλία, την Αμερική έως την Αργεντινή και το Μεξικό, το έργο «Tangos του Μαγικού Ρεαλισμού» του Γιάννου Αιόλου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.
Δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Tango των Χριστουγέννων» και έχοντας αφιερώσει το διάστημα αυτό στη δημιουργία μιας προσωπικής μουσικής γλώσσας για ένα «Tango del Mondo», ένα πιο παγκόσμιο από το Αργεντίνικο, που είναι μπολιασμένο με την Ευρωπαϊκή Κουλτούρα, τη Συμφωνική, την κινηματογραφική σύγχρονη μουσική γλώσσα, ο Γιάννος Αιόλου καταθέτει ένα έργο ώριμο, μεστό, άμεσο, συγκινησιακά φορτισμένο, με αφετηρία την αρχή όλων: τον Μαγικό Ρεαλισμό. Ο Γιάννος Αιόλου συνθέτει τα «Tangos του Μαγικού Ρεαλισμού», εμπνευσμένα από το κίνημα του Μαγικού Ρεαλισμού της Λατινικής Αμερικής, που στη λογοτεχνία εκφράστηκε μέσα από το έργο του Χόρχε Λουΐς Μπόρχες, του Μαρκές, της Ιζαμπέλα Αλιέντε, ενώ στη ζωγραφική μέσα από το έργο της Φρίντα Κάλο, αλλά και πολλών άλλων καλλιτεχνών. Ο συνθέτης μας προτείνει ένα νέο έργο αποτελούμενο από 18 ορχηστρικά θέματα, ακροβατώντας ανάμεσα στο ρεαλισμό του χορού Τανγκό και την αμφίσημη ονειρική διάσταση της μουσικής του. Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει, τίποτα δεν είναι μονοδιάστατο, παρόλη τη ρεαλιστικά ξεκάθαρη μουσική και συναισθηματική γραφή του.
Για το «Tangos του Μαγικού Ρεαλισμού», ο Γιάννος Αιόλου κατέκτησε πέντε βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Πρόκειται για τρία πλατινένια βραβεία στις κατηγορίες Καλύτερου Συνθέτη 2023, Καλύτερης Πρωτότυπης Σύνθεσης 2023 και Καλύτερου Πρωτότυπου Album 2023 των LIT Music Talent Awards και Καλύτερο Ορχηστρικό Album 2023 από τα διεθνή μουσικά βραβεία Clouzine, ενώ τα βραβεία LIT Music Talent Awards του απένειμαν ακόμα ένα, το Winner of the Year 2023 στο τέλος του έτους. Ουσιαστικά το τελευταίο βραβείο είναι το βραβείο των νικητών, ένα βραβείο ανάμεσα στους βραβευμένους από τον θεσμό για το 2023.
Συντελεστές: στο πιάνο ο Θάνος Μαργέτης, στο ακορντεόν ο Δημήτρης Αραμπατζής. Χορεύουν Τάνγκο ο Gabriel Marino και η Βάσια Θανοπούλου. Με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, διευθύνει ο Γιώργος Αραβίδης.
Την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Αθηνών, Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος.
Mαρία Παπαγεωργίου
Η Μαρία Παπαγεωργίου επιστρέφει και αυτή την άνοιξη στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου για τέσσερις μόνο παραστάσεις. Η ίδια λέει: «Δέκα χρόνια αναζητώ την Άνοιξη στο Σταυρό του Νότου. Βουτώ στην ασωτία που απαιτεί η Τέχνη για να ενηλικιωθεί, επιστρέφω όμως κάθε χρόνο στο σπίτι μου, για να διηγηθώ όλα όσα είδα, ένιωσα και γνώρισα στα καθημερινά μου μουσικά ταξίδια, με μια βαθειά και αστείρευτη ανάγκη να υποσχεθώ πως η αγάπη θα ’ρθει και φέτος. Έχοντας ως τελευταίες στάσεις τη συνάντηση μου με το μουσικό σύμπαν του Θάνου Μικρούτσικου και τις ηλεκτρικές δονήσεις του project “Palming up”, η επιστροφή στον Σταυρό του Νότου είναι το οικογενειακό τραπέζι, όπου όλοι συν-τρεφόμαστε με τραγούδια που μας ζητούν να στραφούμε στη φωτεινή πλευρά του εαυτού μας, τραγούδια διαφορετικών δεκαετιών, γλώσσας και ύφους με κοινό παρονομαστή την πίστη στην απανταχού ομορφιά. Κάθε παράσταση στον Σταυρό του Νότου είναι το σημείο συνάντησης κοινών αναφορών και κοινής αισθητικής, μέσα στο οποίο συνυπάρχουν η μυσταγωγία με τον παλμό, η σύγχρονη διεθνής σκηνή με τους μεγάλους έλληνες συνθέτες και η προσωπική μου δισκογραφία με την τραγουδοποιία των ελληνικών ροκ συγκροτημάτων. Δέκα χρόνια πλέον στο Σταυρό του Νότου, «μεγαλώνω» μέσα του, μπουσούλησα, περπάτησα και μπαίνω πλέον στην αιώνια εφηβεία που ορίζει η μουσική.»
Συντελεστές : Ευριπίδης Ζεμενίδης ηλεκτρική κιθάρα, Θάνος Μιχαηλίδης τύμπανα,
Γιώργος Ντάνης μπάσο, Weronika Kijewska τσέλο, Ειρήνη Ζούτσου φωνητικά,
Βασιλική Κωνσταντέλλου φωνητικά.
Τις Παρασκευές 22 & 29 Μαρτίου και 5 & 12 Απριλίου, στις 9.30μμ, στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου.
Usurum
Οι Usurum δημιουργήθηκαν το 2008 από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αλίμου. Μετά την έναρξη των χειμερινών τους εμφανίσεων σε όλη την Ελλάδα επιστρέφουν στην Αθήνα για ένα και μοναδικό live στο Gagarin! Τραγούδια από τον καινούριο τους δίσκο που αναμένεται να κυκλοφορήσει, καθώς και επιλεγμένα τραγούδια από τη δισκογραφία τους, συνθέτουν ένα πρόγραμμα που περνάει από τον ηλεκτρονικό ήχο, στον ακουστικό, μιάς ενναλακτικής μουσικής ατμόσφαιρας που γοητεύει πότε με την αίσθηση της μπαλάντας πότε με τον ρυθμό του ροκ, αλλά πιο πολύ με τον πλούσιο οργανικό ήχο, όπου μαζί με τις ηλεκτρικές κιθάρες, το πιάνο, τα ντραμς και τα electronics, οι Usurum παίζουν ακόμη με ντέφια, νταούλια, μπεντίρ, νέι, duduk, cajon, φαγκότο και στάμνες. «Σπασμένη καρδιά χαλασμένη κονσόλα, στον πόνο πως μοιάζουμε οι άνθρωποι σ’ όλα».
Την Παρασκευή 22 Μαρτίου, στις 10μμ, στο Gagarin, Live Music Space.