Η γαλλική βουλή που συνήλθε για να συζητήσει περί της γαλλο-ουκρανικής συνθήκης ασφάλειας, ψήφισε τελικά το κείμενο που είχαν συμφωνήσει και συνυπογράψει ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η συμφωνία αυτή συγκέντρωσε την πλειοψηφία των 372 ψήφων, όχι όμως και την παμψηφία. 99 βουλευτές της Αριστεράς –Ανυπότακτη Γαλλία και ΚΚΓ– ψήφισαν κατά, ενώ οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού (Λεπέν) απείχαν από την ψηφοφορία. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε αφού είχαν προηγηθεί οι αλλεπάλληλες και ασαφείς δηλώσεις του Μακρόν, με τις οποίες τόνιζε ότι «τίποτε δεν αποκλείεται και όλα είναι δυνατά σχετικά με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας». Οι δηλώσεις προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις από σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα –ιδιαίτερα όμως από τον χώρο της Αριστεράς, που δεν μεταφέρθηκαν, όμως, μέσα στο κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Γκάμπριελ Αττάλ, στη μακροσκελή του ανάλυση της συμφωνίας, ουσιαστικά περιόρισε το θέμα σε δύο σημεία: στην ψήφιση της συμφωνίας και τη συνέχιση της βοήθειας προς το Κίεβο ή στην καταψήφισή της, υπονοώντας πως αυτή είναι μια «φιλο-πουτινική» στάση που ενισχύει τον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Πρέπει να αναφερθεί ότι με τη συμφωνία ενισχύεται ακόμη περισσότερο η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία και την Ουκρανία, με τη χορήγηση κατά το 2024 του ποσού των 3 δισ. ευρώ, μετά από το 1,7 δισ. ευρώ που δόθηκαν το 2022 και τα 2,1 δισ. ευρώ το 2023. Τα ποσά αυτά θέτουν πολλά ερωτηματικά για τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος διαπραγματεύτηκε με απόλυτη μυστικότητα με τον ουκρανό ομόλογό του, χωρίς να έχει ενημερώσει τα κόμματα, ούτε να έχει προηγηθεί συζήτηση στη Βουλή.

Μετά τη συμφωνία της 16ης Φεβρουαρίου, προχώρησε σε μια προκλητική διακήρυξη για το ενδεχόμενα αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Στο ζήτημα αυτό επανήλθε στις 26 Φεβρουαρίου, μιλώντας στο Παρίσι σε προσκεκλημένους του, για την ανάγκη ενίσχυσης της Ουκρανίας. Πιο συγκεκριμένα, είπε πως «δεν υπάρχει συναίνεση για να διασφαλιστεί η αποστολή βοήθειας, με επίσημο τρόπο, στο ουκρανικό έδαφος. Όμως, δυνητικά τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει, ώστε η Ρωσία να μην κερδίσει αυτόν τον πόλεμο». Η τοποθέτησή του αυτή ανησύχησε τους συμμάχους του, ιδιαίτερα τη Γερμανία και την Ισπανία –τους οποίους όμως ο πρόεδρος Μακρόν δεν φρόντισε να καθησυχάσει, όπως τονίζεται στα ΜΜΕ. Αντίθετα, τους προέτρεψε να μην δειλιάσουν απέναντι σε μια αδίστακτη Ρωσία. Επισημαίνεται επίσης ότι οι σχέσεις Γαλλίας – Γερμανίας έχουν διαταραχτεί σοβαρά, όπως υπογραμμίζει και η Le Monde σε κύριο άρθρο της, η οποία τις καλεί να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους προς όφελος της Ευρώπης.

Οι δηλώσεις αυτές κρίθηκαν από πολλούς ανεύθυνες. Ακόμα και ο πρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας είπε πως «δεν μπορεί κανείς να κάνει πολεμικές διακηρύξεις χωρίς να ενημερώσει το κοινοβούλιο. Η παράκαμψή του είναι πράξη αντισυνταγματική».

Γίνεται πλέον φανερό ότι η Γαλλία υπό τον Μακρόν, επιδιώκει να επιβάλει την ηγεμονία της, αξιοποιώντας ταυτόχρονα και την πολεμική της βιομηχανία.

Ο Φαμπιέν Ρουσσέλ, εθνικός γραμματέας του ΚΚΓ, απαντώντας στον Μακρόν είπε πως «η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει έναν άλλο δρόμο, πέρα από αυτόν του πολέμου. Η ευθύνη μας είναι πολύ βαριά και τίποτα δεν μας δικαιολογεί και δεν μας νομιμοποιεί να δεσμεύσουμε τους νέους στην τρέλα του πολέμου, στον θάνατο. Η συμφωνία που υπογράψατε με την Ουκρανία δεν οδηγεί στην αποκλιμάκωση. Αντίθετα, αυτό που προβλέπεται είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αυτή τη στιγμή, χωρίς να μπαίνει κανένα όριο. Καταψηφίζουμε τη συμφωνία, είμαστε αλληλέγγυοι με τον ουκρανικό λαό, όχι στην κλιμάκωση του πολέμου. Θα κάνουμε τα πάντα να ανοίξει ο δρόμος των διαπραγματεύσεων και την κατάπαυση του πυρός. Με τις εγγυήσεις των κυανόκρανων του ΟΗΕ».

Με το ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ανυπότακτης Γαλλίας, ο οποίος δήλωσε ότι καταψηφίζει τη συμφωνία ασκώντας κριτική για την παραβίαση της δημοκρατίας.

Δηλώσεις έκανε και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, όμως η Αριστερά δεν εμφανίστηκε ενωμένη, όπως είχε διαφανεί τις προηγούμενες μέρες. Οι Σοσιαλιστές ψήφισαν τη συμφωνία δηλώνοντας «είμαστε σύμμαχοι με την Ουκρανία και στον πόλεμο αυτό προστατεύουμε όλη την Ευρώπη». Παρόμοια άποψη εξέφρασαν και οι Οικολόγοι, οι οποίοι ωστόσο κατέκριναν τον Μακρόν για το ρίσκο που παίρνει και για τις «πολεμοχαρείς γελοιότητές του».

Η συντηρητική Δεξιά στήριξε το κείμενο της συμφωνίας, παίρνοντας ωστόσο αποστάσεις από τις ριψοκίνδυνες δηλώσεις του προέδρου, ο οποίος με τη ρητορική του έχει προκαλέσει ένα «κομφούζιο».

Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν, παραμένοντας σταθερός στη «γραμμή της μετριοπάθειας» που έχει χαράξει, στοχεύει σε ένα καλό ποσοστό στις ευρωεκλογές. Άσκησε μια ανώδυνη κριτική στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα δήλωσε ότι απέχει από την ψηφοφορία, αποφεύγοντας έτσι να ξύσει πληγές που θυμίζουν την «πουτινο-φιλία» του.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet