Ο Κέι Μίχαελ Ντανκλ

 

 

 

Το ΚΚ της Αυστρίας ΚΡΟ και ο υποψήφιός τους στις δημοτικές εκλογές σάρωσαν στο Σάλτσμπουργκ διαψεύδοντας ακόμη και τις πλέον θετικές δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν ότι οι σοσιαλδημοκράτες, η Δεξιά και οι κομμουνιστές θα έδιναν μάχη στήθος με στήθος. Το SPO με υποψήφιο δήμαρχο τον Μπέρνχαρντ Όινγκερ, που είναι αντιδήμαρχος του απερχόμενου συντηρητικού δημάρχου, υποχώρησε στο 29,4%, ενώ το ΚΡΟ Plus με υποψήφιο δήμαρχο τον Κέι Μίχαελ Ντανκλ εκτινάχθηκε στο 28%. Στη χειρότερη των περιπτώσεων ο Ντανκλ θα εκλεγεί αντιδήμαρχος στο δεύτερο γύρο στις 24 Μαρτίου, αφού η διαφορά των 821 ανάμεσα στους δύο υποψηφίους διασφάλισε στο KPO 10 (+9) έδρες στο δημοτικό συμβούλιο έναντι των 11 των σοσιαλδημοκρατών, με τα δύο κόμματα να έχουν απόλυτη πλειοψηφία με 21 από τις 40 έδρες του δημοτικού συμβουλίου.

 

Το δεξιό OVP κατέρρευσε στο 21,6% με 8 (-8) έδρες στο δημοτικό συμβούλιο και το ακροδεξιό FPO έφθασε στο 8,6% με 4 (+1) έδρες βλέποντας την ανοδική του τροχιά να επιβραδύνεται σημαντικά από την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες. Η αντικομμουνιστική υστερία έχει βαφτίσει ήδη τον Ντανκλ «κοκκινόμαυρο», ωθώντας στα άκρα τα τοπικά εθνικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας του. Η υποψήφια δήμαρχος των Πρασίνων περιορίστηκε στο 8% και θα έχει 5 (-1) έδρες και το νεοφιλελεύθερο Neos στο 2,1% με 1 έδρα.

Στο επίπεδο της κομματικής επιλογής, το ΚΚ Αυστρίας KPO, με το 23,1% και άνοδο που φθάνει το 20% από τις εκλογές του 2019, κατάφερε να έρθει δεύτερο πίσω από το 25,6% των σοσιαλδημοκρατών του SPO, το τρίτο πιο παλιό σοσιαλιστικό κόμμα στην Ευρώπη που κατέγραψε στον Δήμο του Σάλτσμπουργκ τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του, αφού υποχώρησε άλλο ένα 1,2%. Η άνοδος του ΚΡΟ είχε ξεκινήσει το 2023 όταν κατάφερε να μπει στο τοπικό κοινοβούλιο του κρατιδίου για πρώτη φορά από το 1946. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα OVP κατέρρευσε στο 20,8%, με βουτιά 15,9%, οι Πράσινοι υποχώρησαν κατά 2,7% στο 12,7%, το νεοφιλελεύθερο Neos υποχώρησε 2,5% στο 3,5%, σε αντίθεση με το ακροδεξιό FPO που σημείωσε άνοδο 2,4% στο 10,8%, ενώ η συμμετοχή εκτινάχθηκε στο 54,3%. Προσοχή όμως η σχετικά περιορισμένη συμμετοχή οφείλεται για πολλούς στο γεγονός ότι ανάμεσα στους 113.000νεκλογείς βρίσκεται και ένα μεγάλο ποσοστό (17,5%) κοινοτικών πολιτών, ή ένας ψηφοφόρος στους έξι, που δεν συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες. Το 2019 η συμμετοχή κατάρρευσε στο ιστορικό ναδίρ του 48,2% στον πρώτο και στο 44% στο δεύτερο γύρο.

Ο θρίαμβος του ΚΡΟ περιορίζεται προς το παρόν στο Γκρατς και στο Σάλτσμπουργκ, όπου κατάφερε να έχει δύο ισχυρές προσωπικότητες, που με μια εξαιρετικά συλλογική δουλειά καταφέρνουν να περάσουν τα μηνύματά τους σε ένα συντηρητικό εκλογικό σώμα που αναζητά απαντήσεις μέσα από τις προτάσεις των κομμουνιστών για την προστασία του δικαιώματος στην κοινωνική κατοικία με δίκαια ενοίκια και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την ακρίβεια, υπερασπιζόμενο την ουδετερότητα της χώρας μπροστά στα τύμπανα του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία. Ακόμη και ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος σε περίπτωση νίκης του αναγνώρισε εμμέσως ότι το ΚΡΟ θα πρέπει να αναλάβει το τμήμα Στεγαστικής Πολιτικής του Δήμου, αφού την προηγούμενη πενταετία η πλειοψηφία δεξιάς και σοσιαλδημοκρατών περιόρισε την κοινωνική κατοικία υπέρ της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, δηλαδή υπέρ των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Η Δεξιά επιμένει ότι η άνοδος των κομμουνιστών στο Σάλτσμπουργκ οφείλεται στις τοπικές συνθήκες της στέγης, των μεταφορών και του τουρισμού και ότι δεν θα έχει επιπτώσεις στην εθνική πολιτική, που ηγεμονεύει η συμμαχία Δεξιάς και Πρασίνων. Το δεξιό OVP κατάλαβε ότι η «μαυροκόκκινη» κινδυνολογία δεν πέρασε στο συντηρητικό εκλογικό σώμα και ότι έκανε μεγάλο λάθος να παρουσιάζει τον Ντανκλ σαν τον Λόρδο Βόλντεμορτ, τον «κακό» στις ιστορίες του Χάρι Πότερ. Αντίθετα, ο Ντανκλ με το Μαγικό Αυλό του κατάφερε να σπάσει τον παραδοσιακό συντηρητισμό της πόλης του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Ο Ντανκλ θα ακολουθήσει το παράδειγμα της δημάρχου του Γκρατς και θα κρατά μόλις τα 2.300 ευρώ του εξειδικευμένου εργάτη από τα περίπου 15.000 ευρώ το μήνα που λαμβάνει ο δήμαρχος του Σάλτσμπουργκ, γιατί «βοηθάει να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα και να θυμόμαστε για ποιους και γιατί κάνουμε πολιτική», όπως λέει ο Ντανκλ, που έδινε ήδη μόνο για τη στήριξη των ευάλωτων 400-500 ευρώ από τα 1.800 ευρώ το μήνα που λάμβανε ως δημοτικός σύμβουλος. «Εάν ψάχνετε φίλους του Πούτιν στην Αυστρία είναι πιο πιθανόν να τους βρείτε στα Επιμελητήρια ή την εταιρεία πετρελαιοειδών OMV παρά στο ΚΡΟ», τόνισε ο Ντανκλ, που αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει ορολογίες όπως «ταξικός αγώνας» ή «επανάσταση» πιστεύει ότι «δεν πειράζει εάν τον αποκαλούν κομμουνισμό, σοσιαλισμό ή κοινό αγαθό, εμάς μας ενδιαφέρουν οι βασικές ανάγκες της καθημερινής ζωής, η στέγη, η θέρμανση, το ρεύμα, η Υγεία, οι δημόσιες μεταφορές, που δεν πρέπει να αφεθούν στα συμφέροντα της αγοράς και του κέρδους».

Σε ό,τι αφορά όμως το αγροτικό, ως επί το πλείστον, κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ αυτό παρέμεινε φέουδο της Δεξιάς, παρόλο που έκανε βουτιά στο 39,9% με πτώση 7,7% σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Το SPO υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,7% στο 26,8%, το ακροδεξιό FPO εκτινάχθηκε στο 13,6% με άνοδο 3,6%, το ΚΡΟ εκτινάχθηκε στο 5,4% με άνοδο 4,6% και οι Πράσινοι υποχώρησαν στο 6,5% με πτώση 1%. Τη μερίδα του λέοντος στις δημοτικές εκλογές, και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, την κέρδισε η Δεξιά, αφού από τους 119 Δήμους του κρατιδίου η Δεξιά κέρδισε ήδη τους 82, οι σοσιαλδημοκράτες μόλις 17 και το ακροδεξιό FPO 1, ενώ 14 Δήμοι θα οδηγηθούν στο δεύτερο γύρο.

Ο 35χρονος σήμερα ξεναγός σε μουσείο Ντανκλ και το ΚΡΟ φαίνεται ότι κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις συνοικίες με τη μεγαλύτερη αποχή στο παρελθόν, ενώ ο ίδιος εκθείασε τη συμβολή του ΚΚ στις μεγάλες εργατικές κατακτήσεις και την αντίσταση στον ναζισμό, χωρίς να παραλείψει να υπογραμμίσει «την άκριτη αποδοχή των καθοδηγούμενων οικονομιών και των δικτατοριών της Ανατολικής Ευρώπης». Ο γιός ενός ξυλουργού και μιας παιδιάτρου έζησε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ για τρεισήμισι χρόνια, όπου κατανόησε τον ρόλο των μεγάλων εταιρειών και τις κερδοσκοπικές τους διαθέσεις στην Υγεία, τη Στέγη, την Παιδεία. Επιστρέφοντας στην Αυστρία εντάχθηκε στους Πράσινους και στην εναλλακτική φοιτητική ΟΗ και σε πρωτοβουλίες όπως «Πλατφόρμα κατά της δεξιάς» ή «Αλληλέγγυοι του Σάλτσμπουργκ». Από το 2015 έως το 2017 ήταν ο ομοσπονδιακός εκπρόσωπος των Νέων Πρασίνων. Μετά τη διαγραφή του το 2017 προσχώρησε στην αριστερή «Ανεξάρτητη και Αλληλέγγυα Πλατφόρμα», που οδηγήθηκε σε συμμαχία με το ΚΡΟ του Σάλτσμπουργκ με την ονομασία ΚΡΟ Plus, που με τον Ντανκλ πήρε το 3,7% στις εκλογές του 2019 εκλέγοντας δημοτικό σύμβουλο για πρώτη φορά από το 1967. Από τον Ιούνιο του 2023 αποτελεί τον πρόεδρο της ομάδας του κόμματος στη Βουλή του κρατιδίου. Αναμφίβολα το πολιτικό πρότυπο του Ντανκλ και του ΚΡΟ Plus είναι η δήμαρχος του Γκρατς Έλκε Καρ, που αποποιήθηκε της πλούσιας αποζημίωσης της δημάρχου υποστηρίζοντας ότι οι «υψηλοί μισθοί οδηγούν μόνο στην απόμακρη πολιτική» και προτίμησε να χρηματοδοτεί τις δράσεις αλληλεγγύης του κόμματος. Η 62χρονη Καρ, που εντάχθηκε στο ΚΡΟ το 1983, εκλέχθηκε καλύτερη δήμαρχος του κόσμου για το 2023 στο Λονδίνο, λαμβάνοντας το βραβείο του «City Mayors Foundation» παραμερίζοντας τον δήμαρχο του Κιέβου και άλλους 24 υποψήφιους. Η Καρ από τα 8.300 ευρώ της μηνιαίας αποζημίωσης της δημάρχου κρατά μόλις 2.100 ευρώ, ενώ το ΚΡΟ επιτρέπει στους αιρετούς του μισθούς έως 2.500 ευρώ. Από το 2005 που εκλέχθηκε στον τοπική Βουλή, η Καρ έχει προσφέρει στο ταμείο αλληλεγγύης του ΚΡΟ πάνω από 1 εκατ. ευρώ. «Θα μπορούσα να είμαι πλούσια, αλλά προτιμώ να μένω στο ενοίκιο και να έχω ένα μικρομεσαίο εισόδημα για να καταλαβαίνω καλά τους ανθρώπους. Αυτό δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους», εκτιμά η Καρ, που έχει την πόρτα της δημάρχου της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστρίας ανοικτή σε όλους. Από την άφιξη της στη δημαρχία το 2021, το ΚΡΟ, που έχει την ευθύνη της στέγης, κατασκεύασε περισσότερες από 1.500 κοινωνικές κατοικίες και έχει προγραμματίσει την κατασκευή τουλάχιστον άλλων 1.000.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet