Έχουν ήδη περάσει περισσότεροι από τέσσερεις μήνες από  την αιματηρή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και οι προοπτικές είναι περισσότερο από ζοφερές για τους κατοίκους της Γάζας, της μεγαλύτερης ανοικτής φυλακής του κόσμου. Τέσσερεις μήνες ανελέητου σφυροκοπήματος από τον ισραηλινό στρατό, που έχει κοστίσει την ζωή σε πάνω από τριάντα χιλιάδες ανθρώπους και τον τραυματισμό περισσότερων από εξήντα χιλιάδων άλλων, οι περισσότεροι από τους οποίους μάλλον δεν θα επιζήσουν, αφού δεν υπάρχει καν καθαρό πόσιμο νερό.

 

Η συλλογική τιμωρία

 

Μπροστά σε αυτήν την διαιωνιζόμενη ανθρωπιστική καταστροφή, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να τηρήσει τα προσχήματα και να διατηρήσει ένα φύλλο συκής, ώστε να καλύψει την μονομέρειά της, αφού «άλλο είναι η Ουκρανία και άλλο η Γάζα». Έτσι, οι συναντήσεις ηγετών συνεχίζονται, οι διπλωματικές διαβουλεύσεις καλά κρατούν, ανακοινώνεται η εκπόνηση νέων σχεδίων για την επίλυση της κρίσης, αποτέλεσμα όμως δεν υπάρχει. Ή μάλλον υπάρχει: ευχολόγια, επικλήσεις  για διάλογο, ανούσιες αναφορές στη λύση των δύο κρατών και τέλος μία σειρά προτροπών, που απευθύνονται στα ώτα των μη ακουόντων μελών της  ισραηλινής κυβέρνησης. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι; Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν σαφής και κατηγορηματικός ευθύς εξ αρχής: ο πόλεμος δεν θα τελειώσει εάν δεν εξαλειφθούν παντελώς οι τρομοκράτες της Χαμάς. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι για να εξαλειφθεί η Χαμάς, που ελέγχει την Γάζα, οι στρατιωτικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού δεν  μπορούν να κάνουν διάκριση μεταξύ ενόπλων της Χαμάς και πολιτών, διότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατον. Επομένως, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, υπεύθυνο για τα όσα συμβαίνουν στην Γάζα δεν είναι το Ισραήλ αλλά είναι η Χαμάς και μόνο η Χαμάς, που χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα.  Πολύ περισσότερο που η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα στην νόμιμη άμυνα και είναι καθήκον της κυβέρνησης να διαφυλάξει την ασφάλεια του Ισραήλ από τους τρομοκράτες.

   Ωστόσο, ό,τι και να ισχυρίζεται η ισραηλινή κυβέρνηση, γεγονός είναι ότι η ισραηλινή επίθεση κατά της Γάζας υπερβαίνει τα όρια της νόμιμης άμυνας, παραβιάζοντας κάθε έννοια αναλογικότητας σε μία σύγκρουση, πράγμα πασιφανές εάν συγκριθούν οι νεκροί των δύο πλευρών και οι υλικές καταστροφές που προκάλεσε η Χαμάς με την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ από την μία πλευρά και στην ισοπεδωμένη από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς Γάζα από την άλλη.  Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ στην Γάζα επειδή δεν κάνει διάκριση μαχητών και αμάχων, μπορεί να εκληφθεί ως συλλογική τιμωρία, πράγμα που αποτελεί έγκλημα πολέμου, διότι δεν τιμωρείται κάποιος / κάποια για αυτό που έκανε αλλά για αυτό που είναι.

   Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η εμμονή του ισραηλινού πρωθυπουργού να επιβάλει την τελική λύση στο πρόβλημα της Γάζας πραγματοποιώντας την επίθεση, που ήδη έχει εξαγγείλει,  εναντίον της Ράφα, όπου συνωστίζονται περί το ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, βίαια εκτοπισμένοι από τα πυρά του ισραηλινού στρατού, ανυπεράσπιστοι και παγιδευμένοι ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την πείνα και τα κλειστά αιγυπτιακά σύνορα. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο ο αμερικανός πρόεδρος  απάντησε ότι η επίθεση στην Ράφα αποτελεί  κόκκινη γραμμή για την Ουάσινγκτον. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να στέλνει κανονικά οπλισμό στο Ισραήλ για την επίτευξη των στόχων του στην Γάζα.

 

Το όπλο του λιμού

 

Στις 29 Φεβρουαρίου, ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις συνόδευσαν τριάντα φορτηγά που έφερναν ανθρωπιστική βοήθεια στην Βόρεια Γάζα, περνώντας από το νότιο Ισραήλ, ώστε να είναι βέβαιο ότι οι –ανεπαρκείς σε κάθε περίπτωση- προμήθειες δεν θα έπεφταν στα χέρια της Χαμάς αλλά θα μοιράζονταν στους πολίτες. Όπως ήταν αναμενόμενο εκατοντάδες άνθρωποι έτρεξαν προς τα φορτηγά ελπίζοντας ότι θα προλάβουν να πάρουν κάποια τρόφιμα, όμως, όλα αυτά κατέληξαν στον θάνατο εκατό παλαιστινίων πολιτών και στον τραυματισμό άλλων επτακοσίων. Το Ισραήλ αποποιείται κάθε ευθύνης για το γεγονός αυτό, αποδίδοντας τους περισσότερους τραυματισμούς και θανάτους στο χάος που επικράτησε, αν και παραδέχθηκε ότι ορισμένοι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν, διότι θεώρησαν ότι το πλήθος κινείται απειλητικά εναντίον τους, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει την υπόθεση ότι αρκετοί Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν από μέλη της Χαμάς για να μην πάρουν τρόφιμα. Όσο για τους Παλαιστίνιους επιρρίπτουν την ευθύνη στους Ισραηλινούς, κατηγορώντας τους ότι άνοιξαν αδιακρίτως πυρ στο πλήθος.

   Στις 12 Μαρτίου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ,  μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ –και χωρίς να αναφερθεί στο Ισραήλ- υπογράμμισε ότι η ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στην Γάζα δεν είναι φυσική καταστροφή, αντίθετα προκαλείται από ανθρώπους. Θα πρέπει, τόνισε, να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα από εναλλακτικές οδούς, αφού οι χερσαίες οδοί είναι τεχνητά κλειστές. Η στέρηση τροφής από τον πληθυσμό είναι πολεμικό όπλο τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι αφού το καταδικάζουμε αυτό στην Ουκρανία πρέπει να κάνουμε το ίδιο και για την Γάζα. Το Ισραήλ απέρριψε ως ψευδείς και εξωφρενικές τις δηλώσεις Μπορέλ, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος, Τάλ Χάινριχ,  ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στις ποσότητες τροφίμων και πόσιμου νερού που εισέρχονται από το Ισραήλ στην Γάζα. Προσπαθούμε, είπε, να βελτιώσουμε τον μηχανισμό διανομής τους σε ολόκληρη την Γάζα, αλλά δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε, επειδή [προηγουμένως] βασιζόταν στην Χαμάς.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν στην Ράφα μία από τις ελάχιστες αποθήκες της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA)  που διέθεταν  ακόμα κάποια εφόδια, σκοτώνοντας τέσσερεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους επτά. Το Ισραήλ χαρακτήρισε στοχευμένο το πλήγμα αυτό, δηλώνοντας ότι «εξαλείφθηκε στέλεχος της Χαμάς».

   Απέναντι σε όλα αυτά, οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να απελευθερώσει τον εναέριο χώρο και τα παράλια της Γάζας, ώστε να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στον χειμαζόμενο πληθυσμό της, όπως επίσης και να πολλαπλασιάσει τους χερσαίους διαδρόμους, ώστε να περάσει περισσότερη βοήθεια. Μάλιστα, η Ουάσινγκτον προσπαθώντας να δείξει ότι δεν ταυτίζεται εντελώς με την ισραηλινή πολιτική και ότι προσπαθεί να μειώσει την έκταση της ανθρωπιστικής καταστροφής που καταφανώς συντελείται στην Γάζα, ανακοίνωσε ότι τέσσερα αμερικανικά πολεμικά πλοία αναχώρησαν στις 12 Μαρτίου από τις ΗΠΑ με αποστολή να δημιουργήσουν μία προκυμαία στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να μπορεί να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Όμως, το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου 30 ημέρες και η εγκατάσταση αναμένεται να είναι έτοιμη «εντός 60 ημερών», δηλαδή μετά από τρείς μήνες. Πράγματι, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξοντώσει κανείς, χωρίς να παίρνει την ευθύνη.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet