Δεν περνάει μέρα που να μην προκύπτει είδηση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κάτι οι εσωκομματικές εξελίξεις, που δεν είναι και οι πιο ελκυστικές και παραγωγικές, κάτι το περιβόητο δάνειο προς το κόμμα και η δημόσια συζήτηση για την ύπαρξη ή μη εταιρειών ιδιοκτησίας του στο εξωτερικό, έχουν δημιουργήσει ένα πολιτικό περιβάλλον δύσκολο μεν, που κρατά όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον αφρό της επικαιρότητας. Κάπως έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κινείται με γοργούς ρυθμούς, αποκλειστικά όμως σε ρυθμούς Κασσελάκη.

Ο πρόεδρος του κόμματος είναι από χθες, Παρασκευή, στον στρατό, το ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» κλυδωνίζεται, ιδιαίτερα μετά την παραίτηση του Κώστα Δουζίνα και της Μαρίκας Φραγκάκη, οι αποστάσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, αν και με πιο προσεχτικό τρόπο, πλέον, ολοένα και μεγαλώνουν, οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νομαρχιακών και συντονιστικών επιτροπών κατέγραψαν επικίνδυνα χαμηλές πτήσεις ως προς τη συμμετοχή.

Στις περισσότερες οργανώσεις η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 10%. Ο κόσμος που είχε δηλώσει «παρών» στη διαδικασία εκλογής προέδρου, με τον τρόπο που αυτή είχε γίνει, δεν φάνηκε να συγκινείται από την ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι… ίδιοι. Ξέρουν, άλλωστε, ότι δεν είναι. Ορατά σημάδια για τη φτωχή οργανωτική κατάσταση του κόμματος είχαν φανεί και στις διαδικασίες του 4ου συνεδρίου, όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρξε καν διαδικασία εκλογής συνέδρων. Τα μέλη της μίας φοράς, έστειλαν κατά κάποιο τρόπο μήνυμα ότι παραμένουν στη λογική της… μίας φοράς και μόνο. Και αυτό δεν αλλάζει με εκκλήσεις.

Η ένταξη, έστω και για λίγες ημέρες του Κασσελάκη στον στρατό, επικοινωνιακά τουλάχιστον, θα αλλάξει την ατζέντα και θα μετατοπίσει τη συζήτηση από το σκληρό ροκ των περιουσιακών και τα αστακοκάραβων. Η θητεία του προέδρου Κασσελάκη θα γίνει για λίγες ημέρες, ως φαίνεται, κεντρικό θέμα των ειδήσεων… Πριν αναχωρήσει για τη Θήβα για να παρουσιαστεί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρόλαβε να παραχωρήσει συνέντευξη στο Μega. Συνέντευξη που κατά κύριο λόγο στάθηκε στα ζητήματα του δανείου, αν έχει ή δεν έχει εταιρείες στο εξωτερικό και αν χρειάζεται να αλλάξει ο νόμος, που είχε ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

 

Μια δύσκολη συνέντευξη

 

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Στ. Κασσελάκη η συνέντευξη αυτή να μην ανοίξει νέες πληγές ή να επουλώσει κάποιες, που ήδη είχαν ανοίξει, το αποτέλεσμα είναι αμφίσημο. Επιχείρησε να δώσει απαντήσεις για τις εταιρείες, λέγοντας κατηγορηματικά ότι δεν έχει πλέον κάποια εμπλοκή σε αυτές, ενώ σημείωσε ότι αν κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη θα το κάνει και ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να αρχειοθετηθεί. «Είμαι πολιτικός που θα τηρήσει τον νόμο», είπε.

Στη διάρκεια της συνέντευξης στους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη, ο κ. Κασσελάκης ακολούθησε την τακτική του καρότου και του μαστίγιου ως προς την προηγούμενη ηγεσία του κόμματός του. Έδωσε είδηση ότι συναντήθηκε μετά το συνέδριο με τον Αλέξη Τσίπρα και… όλα καλά. Διαβεβαίωσε ότι οι αξίες των δύο ευθυγραμμίζονται, αφού θέλουν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ η μεγάλη δημοκρατική παράταξη του χώρου, ενώ ήταν κατηγορηματικός ως προς τη στάση που θα κρατήσει ο Α. Τσίπρας μετά τις ευρωεκλογές, λέγοντας «δεν θα με αμφισβητήσει».

Αλλά αν αυτά είναι το καρότο, το μενού είχε και μαστίγιο, με τον Στ. Κασσελάκη να διαφοροποιείται, για άλλη μια φορά, από την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «ο κύκλος του 2015–2019 έχει κλείσει. Ένας νέος κύκλος έχει ανοίξει. Εγώ ήμουν στην Αμερική τότε. Πρέπει να απευθυνθείτε στον Αλέξη Τσίπρα». Στις επίμονες ερωτήσεις των δύο δημοσιογράφων, ο κ. Κασσελάκης φάνηκε να είχε έτοιμες τις απαντήσεις, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος δεν ήταν στην κυβέρνηση τότε, συνεπώς δεν μπορεί να απαντήσει.

Κάλυψε απόλυτα τον Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη, λέγοντας ότι «είναι της απόλυτης εμπιστοσύνης μου», ενώ δεν δίστασε να πει ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2016 έπρεπε να αλλάξει, χαρακτηρίζοντάς τον «λάθος».

 

Κεντροαριστερά και… θρησκευόμενος

 

Οι δημόσιες εμφανίσεις του Στ. Κασσελάκη, όμως, είχαν συνέχεια. Στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του «The Upfront Initiative», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άνοιξε μέτωπο τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο και με το ΚΚΕ. Για το πρώτο είπε ότι δεν είναι Κεντροαριστερά (το μισό είναι κεντροδεξιό) και ότι το ΚΚΕ είναι ομοφοβικό κόμμα. Δίνοντας ένα στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει ενόψει ευρωεκλογών, πολώνοντας τον λόγο του, ο κ. Κασσελάκης είπε ότι «υπάρχει μία προοδευτική δημοκρατική παράταξη στη χώρα και αυτή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».Η διεκδίκηση της Κεντροαριστεράς και του λεγόμενου προοδευτικού Κέντρου, φαίνεται ότι θα είναι μια σταθερή γραμμή πλεύσης, που θα ακολουθήσει η ηγεσία του κόμματος. Στη συνέχεια ο κ. Κασσελάκης, ίσως για πρώτη φορά αν δεν κάνουμε λάθος, δεν μίλησε για διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας, αλλά για ρύθμιση στη σχέση, ενώ είπε ότι είναι θρησκευόμενος και ότι πιστεύει στον Θεό, τον Χριστό, ότι είναι χριστιανός ορθόδοξος και ότι δεν χρειάζεται άδεια για να μπει στην εκκλησία.

 

Μήνυμα από το ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς»

 

Και ενώ είχαν καταλαγιάσει οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήρθε η επιστολή παραίτησης, με ειδικό πολιτικό βάρος, του προέδρου του ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» Κώστα Δουζίνα και της Μαρίκας Φραγκάκη μέλος του ΔΣ, για να υπενθυμίσει ότι η κρίση στο κόμμα καλά κρατεί. Οι δύο με την επιστολή τους υπενθυμίζουν τις προσπάθειες να κρατηθεί ζωντανό και λειτουργικό, με βάση τις αξίες του, το ινστιτούτο. Παράλληλα, σημειώνουν ότι είχε γίνει συνάντηση με κορυφαία στελέχη του κόμματος πριν από τα Χριστούγεννα. Στη συνάντηση αυτή είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τη συμμετοχή τους στο ΔΣ, εφόσον εξασφαλιστούν τρεις προϋποθέσεις. Πρώτη προϋπόθεση η μη απόλυση κανενός εκ των απομεινάντων ερευνητών–συνεργατών του ινστιτούτου. Η δεύτερη, η συμπλήρωση του ΔΣ με συντρόφους που αποχώρησαν ή δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, για να συνεχιστεί η παράδοση μιας πλουραλιστικής εκπροσώπησης της θεωρητικής και πολιτικής σκέψης της Αριστεράς. Και η τελευταία προϋπόθεση να εκλεγεί το 1/3 του ΔΣ από τα μέλη, όπως ορίζει το καταστατικό. Κι ενώ, όπως σημειώνουν οι δύο, φάνηκε ότι τα κομματικά στελέχη συμφωνούσαν, η συζήτηση διακόπηκε και δεν επαναλήφθηκε. Αντίθετα, στα μέσα Ιανουαρίου έγινε η απόλυση/αντικατάσταση της μέχρι τότε διευθύντριας Δανάης Κολτσίδα και οι όποιες δραστηριότητες του ινστιτούτου πάγωσαν. Στο κείμενό τους Κ. Δουζίνας και Μ. Φραγκάκη σημειώνουν ότι «η ηγεσία του κόμματος δεν ενδιαφέρεται για τη θεωρία και την επιστήμη» και ότι ο Στ. Κασσελάκης «δεν θεώρησε αναγκαίο να επισκεφθεί το ινστιτούτο, να ενημερωθεί για το έργο του ή να συναντήσει το ΔΣ, παρά την υπερκινητική του δραστηριότητα».

Με αυτοκριτικό πνεύμα στο τέλος της επιστολής τους αναφέρουν ότι «η ελπίδα ότι θα μπορούσαμε να διασώσουμε την τιμή του ονόματος και της ιστορίας του ινστιτούτου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυντίθεται ιδεολογικά, δεν δικαιώνεται». Και καταλήγουν, «η Αριστερά είναι η σκέψη στην πράξη. Σήμερα φαίνεται ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για τη σκέψη».

 

 

 

ΥΓ: Σε αναμονή της παραίτησης από την Βουλή του Όθωνα Ηλιόπουλου για επαγγελματικούς λόγους. Η επόμενη είναι η Πόπη Τσαπανίδου.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet