«Αγαπούμε τη γη, τους ανθρώπους και τα ζώα,

Τα ερπετά, τον ουρανό και τα έντομα,

Είμαστε, είμαστε κι εμείς όλα μαζί,

Μαζί κι ο ουρανός και η γη»

Γιάννης Ρίτσος, “Εαρινή Συμφωνία”

 

Από την αρχή υπογραμμίζω[1]  ότι η ορθή και επίσημη περιγραφή, σύμφωνα με την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών (Α/63/L.69), είναι Παγκόσμια Ημέρα της Μάνας Γης, 22 Απριλίου/International Mother Earth Day. Η λέξη «μάνα», που συνήθως παραλείπεται, έχει ισχυρά οικολογικά, πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά  τα οποία αναδεικνύονται μόνο όταν χρησιμοποιούμε τον πλήρη ορισμό της: Παγκόσμια Ημέρα της Μάνας Γης/ ΠΗτΜΓ.

Η ΠΗτΜΓ καθιερώθηκε το 2009 από τη Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών. Το ψήφισμα που εισήχθη από τη Βολιβία αναγνωρίζει ότι «η Γη και τα οικοσυστήματά της είναι το σπίτι μας» και ότι «είναι απαραίτητο να προωθήσουμε την αρμονία με τη φύση και τη Γη». Ο όρος Μάνα Γη χρησιμοποιείται επειδή «αντανακλά την αλληλεξάρτηση που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων, των άλλων ζωντανών ειδών και του πλανήτη που όλοι κατοικούμε».

Ο πρόεδρος τη[2]  Βολιβίας, Έβο Μοράλες, στην ομιλία του, υποβάλλοντας την πρόταση στη Γ.Σ. των Η.Ε. μεταξύ άλλων είπε: «Στραγγαλίζουμε τον πλανήτη, στραγγαλίζουμε τους εαυτούς μας.  Για πάρα πολλά χρόνια, ο κόσμος ήταν δέσμιος της γοητείας του καπιταλισμού. Ωστόσο, τώρα είναι ξεκάθαρο ότι ο πλανήτης δεν μας ανήκει, αλλά μας περιλαμβάνει. Ο εικοστός πρώτος αιώνας να αφιερωθεί στην προστασία και την υποστήριξη της Μάνας Γης και των οικοσυστημάτων της».

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Miguel d'Escoto Brockmann χαιρέτισε τη δημιουργία της, λέγοντας: "Η ΠΗτΜΓ  προωθεί την άποψη της Γης ως της οντότητας που διατηρεί όλα τα έμβια όντα που βρίσκονται στη φύση. Η συμμετοχικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της ΠΗτΜΓ· η προώθηση κοινών ευθυνών για την ανοικοδόμηση της προβληματικής σχέσης μας με τη φύση είναι μια αιτία που ενώνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Το σύνθημα για το 2024 της ΠΗτΜΓ είναι: “Προστατέψτε το είδος μας.
 Να επιστήσουμε την προσοχή μας στην ταχεία εξαφάνιση των ειδών σε όλο τον κόσμο, που συνδέονται άμεσα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, την αποψίλωση των δασών και τη ρύπανση
.”

Ωστόσο το σύνθημα για την ΠητΜΓ δεν είναι πλήρες. Η Μάνα Γη καταστρέφεται μεν από τις “ανθρώπινες δραστηριότητες”, την πρώτη θέση όμως στον κατάλογο των δραστηριοτήτων καταλαμβάνουν οι πόλεμοι, οι πυρηνικές δοκιμές, οι εξοπλισμοί κ.λπ. Επίσης οι πόλεμοι δεν προκαλούνται γενικά και αόριστα από τις “ανθρώπινες δραστηριότητες” αλλά από  συγκεκριμένους “ανθρώπους” που έχουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Τη Μάνα Γη δεν την προστατεύουμε, σβήνοντας συμβολικά τα φώτα, αλλά με συγκεκριμένες μακροχρόνιες πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας ειρηνικές συνθήκες  διαβίωσης των ειδών, και όχι “ξεκοιλιάζοντας” παραγωγικά εδάφη, καταστρέφοντας δημόσιες και άλλες υποδομές (Κατοικίες, Νοσοκομεία, Σχολεία κ.ά) σκορπίζοντας το θάνατο, διαιωνίζοντας τη φτώχεια, την πείνα, τη λειψυδρία.

Η θέση των Φίλων της Φύσης είναι ότι “Ο μεγαλύτερος εχθρός της φύσης και της ανθρωπότητας είναι οι βομβαρδισμοί και ο πόλεμος” (Θέση 12/07/2014).

Η ΠΗτΜΓ στις μέρες μας  επιπλέον από την “προστασία των ειδών από τις ανθρώπινες δραστηριότητες” που αφορούν τη βιοποικιλότητα σηματοδοτείται:

 

Σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Επίπεδο (ενδεικτικά)

 

Για την Ουκρανία: “Χρειαζόμαστε διαπραγματεύσεις που να μπορούν να ενισχύσουν τη λογική της ειρήνης” σύμφωνα με το ψήφισμα της  Διεθνούς Λαϊκής Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία,   Vienna Final Declaration: Peace by peaceful means (10-11 Ιουνίου 2023).

Για τη Γάζα: α) “Η κατοχή του Ισραήλ πρέπει να τελειώσει (…) Το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να οικοδομήσει  το δικό του πλήρως ανεξάρτητο κράτος πρέπει να αναγνωριστεί από όλους.” ομιλία του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή β) “206 ευρωπαϊκές ομάδες τη[3]  ΚτΠ: “Αναστείλετε τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ!”  (14.03.2024 – προσυπογράφουν οι ΦτΦ).

Για τα πυρηνικά όπλα: Επικύρωση από την Ελλάδα της Συνθήκης των Η.Ε. για την  Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (ΣΑΠΟ – TPNW).

Για την κλιματική αλλαγή και τους 17 ΣΒΑ: Αντικειμενική αξιολόγηση των στόχων και τήρηση των δεσμεύσεων.

Υποστήριξη της Στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030.

 

Σε εθνικό επίπεδο (ενδεικτικά)

 

1. Να ανακηρυχθεί η Ελληνική Τάφρος Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή. Να μη προχωρήσουν οι έρευνες και οι αδειοδοτήσεις για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Αποχώρηση της Ελλάδας από τη “Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας”.

2. Ανασύσταση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

3. Ενίσχυση – Επιμόρφωση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

4. Ενίσχυση της  Επιτροπής «Φύση 2000» με επιπλέον οικονομική, διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη. (διάβαζε και Α5, βιοποικιλότητα).

5. Μείωση, Οικολογική, Δίκαιη Διαχείριση Στερεών Αστικών  Αποβλήτων – Προοδευτική απεξάρτηση, κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή.

6. ΑΠΕ και γεωθερμία με σεβασμό στη φύση, στο τοπίο, στις τοπικές κοινωνίες. (αναλυτικά για την ενέργεια 14.03.2023 https://tinyurl.com/256z6j82)

 

Κώστας Φωτεινάκης Ο Κώστας Φωτεινάκης είναι πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ και πρώην δημοτικός σύμβουλος Χαϊδαρίου Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet