Ο σύντροφος μας, κομμουνιστής, από τη Νεολαία Λαμπράκη, στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς, από το ΚΚΕ Εσωτερικού, μέχρι την ΑΚΟΑ και ΣΥΡΙΖΑ, συγγραφέας, μετά από βασανιστική μακρά αρρώστια στα 78 χρόνια του.

Ο Ναπολέων ήταν το μικρότερο από τα παιδιά του μάρτυρα προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στρατή Περγαλίδη, που δολοφονήθηκε, μετά από φριχτά βασανιστήρια, στην Ασφάλεια τον Ιούνιο του 1947. Όταν ο πατέρας του δολοφονήθηκε, ο Ναπολέων ήταν μόλις ενός έτους.

Το όνομά του το πήρε από μια άλλη θρυλική μορφή, τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, στενού συγγενή του Στρατή και καρδιακού του φίλου.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στη Λέρο με τη λατρεμένη του σύντροφο της ζωής του Στέλλα, το Στελλάκι μας. Ο Ναπολέων, ένας άνθρωπος αγωνιστής-επαναστάτης, ελεύθερο πνεύμα. εξαιρετικά αγαπητός, έξω καρδιά, της παρέας, γενναιόδωρος, ακέραιος, δοτικός!

Ο Ναπολέων Περγαλίδης είχε γράψει τρία βιβλία.  Το πρώτο του, το «Νουρεντίν» με Μικρασιατικά παραμύθια, γνώστης λόγω καταγωγής. Μετά ήλθε το «Ατμόπλοιον Αγγέλικα», μυθιστόρημα, σάλπισμα διεκδίκησης της αυτονομίας του ανθρώπου από κάθε μορφής εξουσίας. Το τελευταίο του βιβλίο, βιωματικό, διηγήματα - best seller, το «TOM, Διηγήσεις από τα Τάγματα Ορεινών Μεταφορών», από την εμπειρία του ως μουλαράς «ημιονηγός», τότε που έζησε και αυτός την «ιδιαίτερη μεταχείριση» επιφύλασσε η πατρίδα στους «χαρακτηρισμένους» νέους που είχαν δράσει με τη νεολαία Λαμπράκη. Σελίδες αφιερωμένες στους συναδέλφους του μουλαράδες, αναδεικνύοντας τη φιλία, το χιούμορ και τελικά την αισιοδοξία της διεκδίκησης μια όμορφης, αξιοπρεπούς, ελεύθερης ζωής.

Φίλοι της Εποχής, όχι μόνο ως αναγνώστες. Κουράγιο στη Στέλλα μας με τη ζεστή αγκαλιά μας.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Θέματα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet