Κανείς, ποτέ και πουθενά δεν δοξάστηκε κρυπτόμενος. Αντιθέτως, πολλοί ντροπιάστηκαν επιλέγοντας την οικειοθελή εξαφάνιση από κρίσιμες μάχες. Ένας από αυτούς είναι σίγουρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προτίμησε να παρακολουθήσει από την τηλεόραση τη συζήτηση της περασμένης Τετάρτης για το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την τραγωδία των Τεμπών.

Ο πρωθυπουργός, μ' αυτόν τον τρόπο, φυγομάχησε για άλλη μία φορά. Και μαζί του φυγομάχησαν και οι περισσότεροι βουλευτές του αφού στην αίθουσα της Ολομέλειας δεν συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 20 για να στηρίξουν ενσώματα το πόρισμα-συγκάλυψη. Άδεια έμειναν και τα περισσότερα υπουργικά έδρανα. Απέμεινε μόνο ο "αυτοφωράκιας" του Μαξίμου, ο Μάκης Βορίδης, να επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να κάνει το μαύρο άσπρο και τούμπαλιν επιστρατεύοντας τα τελευταία αποθέματα της ρητορικής του δεινότητας και του πρωτοφανούς κυνισμού του.

Οι απουσίες υπουργών και βουλευτών λένε πολλά. Δεν υπάρχουν πια πολλοί πρόθυμοι στην κυβερνητική πλειοψηφία να βγουν μπροστά και να υπερασπιστούν την επιχειρηματολογία του κόμματός τους για τα Τέμπη. Μεταξύ της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι ο Κώστας Καραμανλής θα έπρεπε να παραιτηθεί της ασυλίας του και να δικαστεί από το φυσικό του δικαστή όπως σύσσωμη έχει ζητήσει από την πρώτη στιγμή η αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα η υπόθεση, με τη διεθνή διάσταση που λαμβάνει, και σε συνδυασμό με το ζήτημα της διαρροής e-mail αποδήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την κυβέρνηση ελάχιστους μήνες πριν από τη διενέργεια των ευρωεκλογών.

 

Για όλα φταίει ο σταθμάρχης

 

Το ογκωδέστατο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ρίχνει όλη την ευθύνη για την τραγωδία στον σταθμάρχη και δευτερευόντως στους δύο μηχανοδηγούς οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στον τόπο του δυστυχήματος. Δεν εντοπίζει ποινικές ευθύνες πολιτικών παραγόντων, προστατεύει τον Κώστα Καραμανλή και ρίχνει την αλήθεια κάτω από το χαλάκι της συγκάλυψης.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε δυναμικά για μία ακόμη φορά. "Η σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη” τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ  Σωκράτης Φάμελλος, "σημαδεύοντας" τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, αφού στηλίτευσε με τη σειρά του την πρωθυπουργική απουσία, τόνισε, απευθυνόμενος προς τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι "τα Τέμπη θα συμβολίζουν την πολιτική, ηθική και θεσμική σας χρεοκοπία”.

Σφόδρα επικριτικός εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος επεσήμανε πως "το ΚΚΕ θα συνεχίσει να καταθέτει όλες του τις δυνάμεις για να μην έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών. Δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί! Το έγκλημα δεν θα παραγραφεί, ούτε θα ξεχαστεί“.

Ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης τάχθηκε υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής και έκανε μία σύντομη αναδρομή της προσπάθειας συγκάλυψης όπως αυτή άρχισε από τον τόπο της τραγωδίας: "Να θυμηθούμε και τι επακολούθησε; Την πρώτη μέρα οι γερανοί πάτησαν το σημείο κι άρχισαν να σηκώνουν βαγόνια. Τη δεύτερη μέρα συνεχίζονταν οι έρευνες στο χώρο του καμένου βαγονιού του κυλικείου. Από το πρωί της Παρασκευής 3 Μαρτίου είχαν τελειώσει όλα" τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε πολύ υψηλούς τόνους τέλος κυμάνθηκε η ομιλία αλλά και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία διασταύρωσε τα ξίφη της με τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θάνο Πλεύρη.

 

Καταχειροκροτήθηκε η Καρυστιανού στο ευρωκοινοβούλιο

 

Πριν πέσει το πλήρες σκοτάδι στο ελληνικό κοινοβούλιο, το φως της αλήθειας έλαμψε στην αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη όπου μίλησε, ως εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων, η Μαρία Καρυστιανού. Ήταν μία, το δίχως άλλο, συγκλονιστική τοποθέτηση που έθεσε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι. Έγινε στην Επιτροπή Αναφορών του ευρωκοινοβουλίου και συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μετά από αίτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη.

«Η διαδικασία ανάκρισης στην Ελλάδα μας δίνει τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δε θα λάμψει για ακόμα μια φορά. Αλλά αν όχι, όμως, θα γίνει ξανά το κακό», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καρυστιανού και πρόσθεσε: «Δεν σας ζητάμε να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Έχουμε τρία αιτήματα: να προστατεύσετε το κράτος Δικαίου, να φροντίσετε για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των συγκοινωνιών».

«Οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να ισχύουν στην Ελλάδα. Ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα, απευθύνομαι σε ανθρώπους που και ενδιαφέρονται και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα» τόνισε εν συνεχεία με παρρησία προκαλώντας προβληματισμό στους ευρωβουλευτές που την άκουγαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πριν ολοκληρώσει την ομιλία της καταχειροκροτούμενη, η κα Καρυστιανού αναφέρθηκε στα αιτήματα προς την Επιτροπή, ζητώντας να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή, όπως και αποφασίστηκε στη συνέχεια, να ζητηθεί για το θέμα γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία, να ζητηθεί από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού και να ανακληθεί το πιστοποιητικό ασφάλειας του ERA μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Όλα όσα τόνισε η κα Καρυστιανού στην επιτροπή άνοιξαν ξανά το θέμα της εφαρμογής του κράτους δικαίου στην Ελλάδα όσο και αν αυτό ενοχλεί την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρίστατο στη συνεδρίαση δήλωσε ότι η Κομισιόν θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που της δίνει ο θεσμικός της ρόλος για να βοηθήσει στην έρευνα της υπόθεσης, προαναγγέλλοντας μάλιστα την αποστολή τεχνικών κλιμακίων ειδικών για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη σύνταξη σχετικού πορίσματος.

Πηγές των Βρυξελλών τόνιζαν επίσης ότι η απόφαση της επιτροπής αναφορών κρατά ζωντανή την υπόθεση στο επίκεντρο του ενωσιακού ενδιαφέροντος, και δίνει τη δυνατότητα στο ευρωκοινοβούλιο να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, να ζητά και να λαμβάνει έγγραφα και επίσημες ενημερώσεις για την πορεία του ζητήματος από κάθε αρμόδια ελληνική και ενωσιακή Αρχή, και να επεμβαίνει στο πλαίσιο της θεσμικής της αρμοδιότητας.

 

Στο ραντάρ των ευρωπαϊκών θεσμών

 

Ως εκ τούτου, η υπόθεση των Τεμπών μπαίνει πλέον υπό τα ραντάρ των ευρωπαϊκών θεσμών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για πιθανές εξελίξεις όσο η διαδικασία της απόδοσης δικαιοσύνης εξελίσσεται. Αν κρίνουμε πάντως από τον τρόπο με τον οποίο υπουργοί αλλά κυβερνητικά φερέφωνα υποδέχθηκαν τις δηλώσεις της Ευρωπαίας Λάουρα Κοβέσι η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια" είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα παίξει και πάλι το χαρτί του κίβδηλου πατριωτισμού σ' ένα αφήγημα που θα λέει ότι η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί έξωθεν παρεμβάσεις.

Σ' αυτό το πνεύμα άλλωστε κινήθηκε και η δήλωση του επικεφαλής της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Παναγιώτη Δανιά ο οποίος επεσήμανε ότι  "η Ευρωπαία Εισαγγελέας υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της, όταν μας λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, ή και το Σύνταγμα, ώστε να μπορεί, δήθεν, να κάνει ανενόχλητη την έρευνά της. Θα της συνιστούσα, λοιπόν, να κάνει τη δουλειά της αθόρυβα και μεθοδικά, όπως κάνουν οι πραγματικοί Δικαστές και Εισαγγελείς στις Χώρες-Μέλη, χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις". Δεν αντέχεται φυσικά τόσος φιλελευθερισμός και τόσο έντονη φιλοευρωπαϊκή στάση αλλά προφανώς υπάρχουν άλλες, πιο σημαντικές προτεραιότητες για το σύνολο του συστήματος που στηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet