Όταν η υπόθεση παιδοβιασμού και μαστροπείας από τον Κολωνό άρχισε να αποκαλύπτεται τον Οκτώβριο του 2021, υπήρχε η εύλογη τελικώς ανησυχία για την ποινική και κοινωνική μεταχείριση της υπόθεσης. Σχεδόν δυο χρόνια μετά, η εξέλιξη των γεγονότων ξεπερνά τα πιο νοσηρά σενάρια που ξεδιπλώνονταν ήδη από τις πρώτες εκείνες ημέρες. 

Ξεκινώντας από μια απλή επισκόπηση της εισαγγελικής πρότασης [13/3/2024], δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει πως η εισαγγελέας Μαρία Ελένη Νικολού ενώ θα έπρεπε έστω και προσχηματικά να συμπεριλάβει στην ανάλυση και την ανάπτυξη του σκεπτικού μια δικογραφία 4.500 σελίδων, χιλιάδες ψηφιακά πειστήρια, πλήθος καταθέσεων και στοιχείων που αφορούσαν 26 κατηγορούμενους, περιορίστηκε σε μια αγόρευση που κράτησε ούτε τρείς ώρες. 

Η εισαγγελική λειτουργός, οξύμωρα, ενώ τόνισε πολλές φορές πως το παιδί λέει αλήθεια, τελικώς έδειξε να αμφισβητεί τις 8 πολύωρες καταθέσεις της ανήλικης στη ΓΑΔΑ, στις οποίες το παιδί εξήγησε πολλές φορές πως η μητέρα της είναι αθώα και κατονόμασε αμέτρητες φορές τον Μίχο ως μαστροπό της. Αντιθέτως , οι ισχυρισμοί του βασικού κατηγορούμενου πως ήταν ερωτευμένος, πως το παιδί ντυνόταν προκλητικά και τον πίεζε να συνευρεθούν ερωτικά [αυτά είχε δηλώσει επί λέξει στο απολογητικό του υπόμνημα], εκ του αποτελέσματος δείχνουν να έγιναν δεκτοί από την εισαγγελέα. 

Με νομικές ακροβασίες, έφτασε να αφαιρέσει κάθε υπαιτιότητα από τον βασικό κατηγορούμενο όχι μόνο για το αδίκημα του βιασμού, αλλά και για τις πολύ βαριές κατηγορίες της εμπορίας ανθρώπων και της μαστροπείας, οι οποίες με τη σειρά τους βγάζουν από το κάδρο ακόμη μια πολύ σημαντική πτυχή της υπόθεσης: τον οίκο ανοχής που κατέθεσε η ανήλικη ότι είχε οδηγηθεί από τον Ηλία Μίχο τουλάχιστον πέντε φορές. Ο πραγματικός εκμεταλλευτής δε του οίκου ανοχής δεν οδηγήθηκε ποτέ ούτε στην αστυνομία, ούτε στη δικαιοσύνη. Όπως και οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου ημιδιαμονής στο κέντρο της Αθήνας όπου, όπως προκύπτει από συνομιλίες που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, είχε οδηγηθεί το παιδί.

 

Κυνισμός και περιφρόνηση

 

Πρόκειται ωστόσο για ένα έγκλημα διαρκείας. Γι' αυτό και ο θυμός και η αγανάκτηση, των ανθρώπων που βαφτίστηκαν «όχλος» δεν θα μπορούσαν να μη διαπεράσουν τις πόρτες της αίθουσας του δικαστηρίου. Διότι αυτό το παιδί πριν πέσει στα χέρια των βιαστών ήταν πρωτίστως θύμα του κυνισμού και της περιφρόνησης που δείχνει η Πολιτεία απέναντι στα πιο φτωχά και ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας. Ήταν ένα παιδί που είχε οδηγηθεί πράγματι στην επαιτεία από το επίσης αβοήθητο και τραυματισμένο οικογενειακό περιβάλλον. Πολλοί άλλωστε από τους «βιαστές της γειτονιάς» ήξεραν με κάθε λεπτομέρεια τις συνθήκες στις οποίες ζούσε, πριν σπεύσουν να το κακοποιήσουν. 

Ακόμη και τώρα, που η φρίκη η οποία βίωσε είναι πλέον γνωστή σε όλους και όλες, ακόμη και τώρα που κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν γνωρίζει ότι ήταν θύμα της πιο άγριας εκμετάλλευσης, η Πολιτεία συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα. Τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου πέντε μέλη της «Επιτροπής Αλληλεγγύης στη 12χρονη» από τον Κολωνό, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλλαν αποστέλλοντας υπόμνημα, συναντηθήκαν με εκπροσώπους της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων. Στόχος ήταν να επαναλάβουν τα αιτήματα στήριξης της οικογένειας από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, τα οποία είχε αγνοήσει απολύτως η προηγούμενη διοίκηση Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν γίνει αρκετές παρεμβάσεις. 

 

Άγνοια

 

Τη διοίκηση του Δήμου εκπροσώπησαν η Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Στρατηγάκη, το στέλεχος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λαχανιώτη και άλλα στελέχη του επιτελείου της Αντιδημάρχου. Η κ. Στρατηγάκη δήλωσε άγνοια για βασικές πλευρές της υπόθεσης, δείχνοντας, για παράδειγμα, να μη γνωρίζει ούτε ότι η μητέρα της 12χρονης είναι στη φυλακή. Η «καθ΄ύλην αρμόδια» αρνήθηκε την ικανοποίηση κάθε αιτήματος, κατηγορώντας μάλιστα την Επιτροπή για θεωρητικολογία, όσην ώρα τα μέλη της περιέγραφαν τις πραγματικές ανάγκες της οικογένειας, όπως τις γνωρίζουν από την πολύμηνη καθημερινή επαφή που έχουν με αυτήν. 

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του Δήμου: ως προς το αίτημα για κάλυψη παγίων εξόδων διαβίωσης της οικογένειας, παρέπεμψαν την επιτροπή στη...ΔΕΗ. Ως προς το αίτημα για ανεύρεση μιας θέσης εργασίας για τον πατέρα, τους παρέπεμψαν στον ΟΑΕΔ. Ως προς το αίτημα για παροχή του πενιχρότατου επιδόματος ΚΕΑ, αντέτειναν ότι δεν πληρούνται τυπικές προϋποθέσεις, παρότι θα μπορούσαν πιθανόν να βρεθούν λύσεις αν υπήρχε ενδιαφέρον να διερευνηθεί το θέμα. Ως προς το αίτημα για παροχή στέγης, είπαν αόριστα ότι θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μόνο ολιγόμηνη διαμονή σε πιο κατάλληλη κατοικία, στο πλαίσιο κάποιου προγράμματος. Ως προς το αίτημα για την παροχή ψυχικής και μαθησιακής στήριξης των παιδιών, επέδειξαν επιδεικτική και απόλυτη αδιαφορία. Αντί οποιασδήποτε απάντησης και στοιχειώδους δέσμευσης, οι εκπρόσωποι του Δήμου επικαλέστηκαν την πιστή «τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων». 

 

Εν αναμονή της απόφασης

 

Τέτοια ήταν η υποκρισία για τη δήθεν επαρκή εκτέλεση των καθηκόντων των δημοτικών υπηρεσιών. Τόσο ξεδιάντροπη ήταν η αδιαφορία για τις πραγματικές περιστάσεις από εκείνους που διατρανώνουν πως θα κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν τη 12χρονη και την οικογένεια της και εκείνους που συχνά πυκνά δείχνουν να «σοκάρονται από το δράμα του ανήλικου παιδιού».  

Εν αναμονή της απόφασης , που θα κρίνει το εάν θα δικαιωθεί τουλάχιστον από την αστική Δικαιοσύνη αυτό το παιδί έχουμε πολλά περισσότερα με τα οποία πρέπει να αναμετρηθούμε. Δεν υπάρχει μόνο το τρομακτικό ενδεχόμενο η Δικαιοσύνη να αθωώσει τους πραγματικούς εγκληματίες ή να μετριάζει τις ευθύνες που τους αναλογούν. Υπάρχει και η αποδεδειγμένη αποτυχία της Πολιτείας να εξασφαλίσει πώς αυτό το παιδί θα επιβιώσει.

 

 

Συνεχής ενημέρωση

 

Η εξέλιξη της δίκης καλύπτεται στη σελίδα The Case του Omnia TV (https://omniatv.com/thecase/ και www.facebook.com/thecaseomniatv). Στη σελίδα τους αναγράφονται και τρόποι οικονομικής ενίσχυσης της προσπάθειας, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε ενημέρωση, στη μιντιακή δυστοπία που ζούμε.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet