Σχεδόν άδεια ήταν τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, κατά την Ολομέλεια για την ολοκλήρωση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια παραλάμβαναν τρία νέα πολεμικά ελικόπτερα. «Η Ελλάδα ακόμα πιο δυνατή» το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν, «Ο πρωθυπουργός ακόμα δυνατός» η εικόνα που προσπάθησαν να φτιάξουν. Όπως καταγράφεται πια η Νέα Δημοκρατία αποσυσπειρώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις και ο πρόεδρός της νιώθει το θρόνο του να τρέμει.

 

Αυλαία συγκάλυψης

 

Ολοκληρώθηκε η προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβερνητική πλειοψηφία, με την ηχηρή απουσία του Κ. Μητσοτάκη αλλά και του Κ. Αχ. Καραμανλή, ο οποίος απολαμβάνει μια πρωτοφανή πολιτική και ποινική ασυλία. Όμως η υπόθεση των Τεμπών όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά παραμένει ανοιχτή πληγή. Η Νέα Δημοκρατία για να προστατεύσει κάπως το προφίλ της όρισε τον Μ. Βορίδη και τον Α. Γεωργιάδη, που ακόμα δεν λογίζονται στην κοινή γνώμη ως παιδιά της δεξιάς οικογένειας, παρότι κατέχουν υψηλές στελεχιακές θέσεις, να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Ο Μ. Βορίδης στάθηκε γυμνός μπροστά στη βουλή, δεχόμενος τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Απέτυχε να πείσει γιατί απουσιάζει ο πρωθυπουργός ή γιατί δεν εκκινούν Προανακριτική Επιτροπή και έμεινε σε μία στείρα επίθεση προς την αντιπολίτευση, παρότι κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία, γιατί εκείνη δεν αναλαμβάνει την ευθύνη μιας νέας επιτροπής! Έτσι απαξιώθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και η επιστολή του Χρ. Σπίρτζη ο οποίος ζητά για τον εαυτό του να οριστεί Προανακριτική Επιτροπή. Αλλά πώς θα γίνει; Θα διερευνώνται οι ποινικές ευθύνες του προ-προηγούμενου υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης και όχι και του υπουργού κατά τη τροχαία σύγκρουση;

Ο δε Α. Γεωργιάδης επιτέθηκε στην ευρωπαία εισαγγελέα, της οποίας ο ρόλος είναι θεσμικός και όχι πολιτικός, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη» και δήλωσε πως ελπίζει «να υπάρχουν θεσμοί στις Βρυξέλλες να την τιμωρήσουν γι’ αυτό». Κανένας από πλευράς Νέας Δημοκρατίας δεν απαντά επί της ουσίας για τα αίτια της πολύνεκρης τροχαίας σύγκρουσης στα Τέμπη και πουθενά -μα πουθενά- δεν καταλογίζουν ευθύνες πέρα από τους νεκρούς οδηγούς και τον σταθμάρχη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, Π. Μαρινάκης χαρακτήρισε -πέρα από κάθε πολιτική ηθική- «βδέλλες»  τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προσπαθούν κατά εκείνον «να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από τον πόνο των ανθρώπων». Στον προσβλητικό αυτό χαρακτηρισμό επέμεινε και όταν ρωτήθηκε σε ποιους αναφέρεται, διευκρινίζοντας ότι διαχωρίζει τους συγγενείς, μένοντας πιστός στη γραμμή της ΝΔ πως οι μόνοι που δικαιούνται να πονούν, να οργίζονται και να διεκδικούν είναι οι συγγενείς των θυμάτων, άλλος ουδείς έχει δικαίωμα στο να διεκδικεί ασφαλείς μεταφορές και να απαιτεί απόδοση Δικαιοσύνης.

Η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί για μία ακόμα φορά τους νόμους και τους συνταγματικούς κανόνες για να βγάλει το κεφάλι της στην επιφάνεια της θάλασσας. Το έκανε με τις υποκλοπές, με τη λίστα Πέτσα, με την αστυνομική καταστολή, με την Πύλο, το κάνει και τώρα με τις λίστες του υπουργείου Εσωτερικών. Για τίποτα δεν έχει ευθύνη, όλα γίνονται είτε εν αγνοία της είτε όταν εκείνη δεν είναι στο τιμόνι της χώρας (αυτό επιχειρείται με την Ν. Κεραμέως, όταν για το σκάνδαλο αυτό τρέχουν τρεις έρευνες της δικαιοσύνης, ενώ είναι σαφές ότι τα μέιλ δόθηκαν από τη νέα πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών που φτιάχτηκε τους τελευταίους μήνες και δεν υπήρχε κατά την υπηρεσιακή κυβέρνηση). Και έχει μυριάδες μέσα επικοινωνίας να περάσει αυτή τη γραμμή. Όμως, οι 1,3 εκατ. υπογραφές και η άοκνη προσπάθεια των συγγενών της τραγωδίας των Τεμπών για απόδοση δικαιοσύνης σπάνε το φράγμα της σιωπής και στριμώχνουν την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να απαντήσει όχι εξυπνακίστικα αλλά ουσιαστικά για το τι συνέβη και να μην αγνοήσει τη λαϊκή πρωτοβουλία και βούληση για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να στηρίζεται πια σε μια διάθεση αυτοκάθαρσης της βουλής. Υπάρχουν ουκ ολίγες δικλείδες ασφαλείας που θα προστατεύσουν το σκεπτικό της ασυλίας αλλά και θα επιτρέπουν την απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης.

 

Επιχείρηση damage control

 

Η Νέα Δημοκρατία, απομονωμένη, παρά το σμήνος που την προστατεύει επιχειρεί να κάνει damage control. Μιλά για πόλεμο, για άμυνα, για μια δυνατή χώρα, ένα χαρτί που παίζουν οι επικοινωνιολόγοι για πάσα νόσο. Ντύνουν τον πρωθυπουργό με αντίστοιχη περιβολή και ελπίζουν να μας κάνει να νιώσουμε μια εθνική ανάταση. Σαν να το παράκαναν βέβαια αυτή τη βδομάδα. Από τη μία τα στρατιωτικά ελικόπτερα, από την άλλη μια επιχείρηση κυρίαρχης εμφάνισης στη Σύνοδο Κορυφής, με τον έλληνα πρωθυπουργό να υποστηρίζει με θέρμη το ευρωομόλογο για τις αμυντικές δαπάνες και να ξετυλίγει τη στρατηγική του για επενδύσεις σε εξοπλισμούς όπως κάνει η Ελλάδα που «ξεπερνά τα τελευταία χρόνια το 2% των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ». Και συνεχίζει να επενδύει στον πόλεμο με μία ακόμα συνομιλία με τον Ζελένσκι, ενώ ταράζει ξανά τα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τις επόμενες μέρες, ο Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στον Καναδά για να πουλήσει και λίγη ασφάλεια μαζί με επενδυτικό προφίλ, με την παραγγελία νέων πυροσβεστικών Canadair.  Διότι είναι πολύ μεγάλη η φθορά.

 

Σε πτωτική πορεία

 

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis αποτυπώνεται η αύξηση της δυσαρέσκειας όχι μόνο σε ποιοτικούς δείκτες αλλά και στην πρόθεση ψήφου, όπου καταγράφει σε ένα μήνα υποχώρηση σχεδόν 4% φτάνοντας στο 24,6%, ενώ οι θετικές αξιολογήσεις του πρωθυπουργού υποχωρούν από το 40% στο 34% και ως καταλληλότερος πρωθυπουργός κρίνεται ο «κανένας» με 39% έναντι του Κ. Μητσοτάκη (33%). Σταχυολογούμε: Η πορεία της χώρας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση σύμφωνα με το 66% (στην μέτρηση του Φεβρουαρίου ήταν 60%). Οι τέσσερεις χαμηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης είναι στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού (72% ήταν 59%), στην αντιμετώπιση της διαφθοράς (74% ήταν 62%), στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (76% ήταν 65%) και στην εγκληματικότητα (77% ήταν 67%). Η αρνητική εντύπωση για το έργο της κυβέρνησης φτάνει στο 66%, χάνοντας πέντε θετικές μονάδες. Το 88% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν έχει κινηθεί αποτελεσματικά το δικαστικό και το πολιτικό σύστημα ως προς την απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα στα Τέμπη. Ως προς το νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το 53% τοποθετείται αρνητικά, με τη πλάστιγγα να γέρνει προς τα εκεί κατόπιν ψήφισής του.

Η κυβέρνηση, είναι πια σαφές, βρίσκεται σε πτωτική πορεία. Αποτυγχάνει στον μεταρρυθμιστικό ρόλο που επιφύλαξε για τον εαυτό της, αποτυγχάνει στην αποτελεσματικότητα και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας που ήταν το κριτήριο επανεκλογής της, αποτυγχάνει στο να σταθεί μπροστά στην Ευρώπη ως μια κυβέρνηση με ισχύ, πυγμή και αποφασιστικότητα -το ράπισμα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν έχει γίνει ποτέ στη μεταπολίτευση- και να αποτελέσει το πρότυπο για τις ευρωεκλογές. Αν υπήρχε αντιπολίτευση ή έστω ένα κόμμα που θα ενέπνεε εμπιστοσύνη ότι μπορεί να γίνει και αλλιώς, θα είχαμε μια εικόνα όχι φθοράς αλλά κατάρρευσης. Και ακόμα δεν έχει συμπληρώσει ένα χρόνο δεύτερης θητείας. Το μέλλον θα είναι πυκνό.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet