* Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον τερματισμό του πολέμου, το τέλμα στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Χαμάς και η πολιτική κρίση στο Ισραήλ
* Πώς φθάσαμε στην αλλαγή στάσης των ΗΠΑ. Προειδοποιούν για πιθανή εισβολή στη Ράφα
* Ανθρωπιστική καταστροφή και θηριωδίες στο Αλ Σίφα
Το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ
Tην Παρασκευή τέθηκε σε ψηφοφορία το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι Η.Π.Α. στο οποίο αναφερόταν η επιτακτική ανάγκη για τη σύναψη άμεσης και βιώσιμης εκεχειρίας για την προστασία των πολιτών από κάθε πλευρά, η διευκόλυνση στη διανομή ανεμπόδιστα ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας και η υποστήριξη των συνεχών διαβουλεύσεων μεταξύ Ισραήλ και της στρατιωτικής ηγεσίας της Χαμάς προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες άμεσα συνδεδεμένης με την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων. Το αμερικανικό προσχέδιο ψήφισαν 11 χώρες και το καταψήφισαν Αλγερία, Ρωσία και Κίνα, ενώ η Γουιάνα απείχε από την ψηφοφορία.
Η Κάρολιν Ροντρίγκες επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Γουιάνας στον Ο.Η.Ε δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Αν λάβουμε υπόψη μας τον ανατριχιαστικό αριθμό των νεκρών , τους τραυματισμούς και την καταστροφή στη Γάζα, αυτή η ανθρωπογενής καταστροφή δεν θα τερματιστεί χωρίς μια άμεση κατάπαυση του πυρός και είναι ευθύνη αυτού του Συμβούλιου να την απαιτήσει, άνευ όρων, ενώ αναγνωρίζει τις προσπάθειες του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Η.Π.Α. Η κατάπαυση του πυρός δεν πρέπει να διασυνδέεται με την απελευθέρωση των αιχμάλωτων. Οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι δεν θα έπρεπε να κρατούνται όμηροι γα τα εγκλήματα άλλων.».
Το σχέδιο ψηφίσματος των 10 μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Την ίδια μέρα τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας(Ε-10) - συγκεκριμένα Αλγερία, Εκουαδόρ, Γουιάνα, Ιαπωνία, Μάλτα, Μοζαμβίκη, Δημοκρατία της Κορέας, Νότια Κορέα, Σιέρα Λεόνε, Σλοβενία και Σουηδία - κατέθεσαν σχέδιο προς ψήφιση το οποίο εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και μια αποχή την ψήφο των ΗΠΑ, η οποία ωστόσο δεν απέτρεψε την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2728 (2024) προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και δυσφορία στην κυβέρνηση του Μπ. Νετανιάχου. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι η απάντηση της Γάζας αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας και συνιστά ένδειξη της ζημιάς που προκλήθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο θα συνεχιστούν καθώς αποχώρησαν μόνο κάποιοι αξιωματούχοι της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ.
Τι προβλέπει το ψήφισμα 2728 (2024) των δέκα
Το Συμβούλιο Ασφαλείας καθοδηγούμενο από τους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών […] εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για την καταστροφή που έχει επέλθει στην ανθρωπιστική κατάσταση […] αναγνωρίζοντας τις συνεχείς διπλωματικές προσπάθειες από την Αίγυπτο , το Κατάρ και τις Η.Π.Α που αποσκοπούν στον τερματισμό των εχθροπραξιών, στην απελευθέρωση των ομήρων και στην αύξηση παροχής και διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας,
1) Ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού που θα πρέπει να τηρηθεί από όλα τα μέρη, η οποία θα οδηγήσει σε μια διαρκή, βιώσιμη εκεχειρία και επίσης ζητά την άμεση, άνευ όρων, απελευθέρωση των ομήρων όπως επίσης και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ιατρικές και oι σοβαρότατες ανθρωπιστικές ανάγκες και περαιτέρω ζητά όλες οι πλευρές να συμμορφωθούν όσον αφορά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου για όλα τα πρόσωπα που έχουν θέσει υπό κράτηση,
2) Δίνει έμφαση στην άμεση ανάγκη να διευρυνθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας και στην ενίσχυση της προστασίας των πολιτών σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και επαναδιατυπώνει το αίτημα για την άρση όλων των εμποδίων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που απαιτείται σύμφωνα με το ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ψηφίσματα 2712(2023) και 2770(2023),
Αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί ενεργά με το θέμα.
Η στάση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δεν μπλοκάρουν ψήφισμα του Σ.Α του Ο.Η.Ε που αφορά το Ισραήλ . Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών από το 1972 τουλάχιστον 45 ψηφίσματα καταψήφισαν οι ΗΠΑ, λόγω της τυφλής υποστήριξης που εκδηλώνεται με πολλαπλούς τρόπους. Το Ισραήλ έχει λάβει, συνολικά, από το 1951 έως το 2022 317,9δις $ εξωτερική βοήθεια, στρατιωτική, οικονομική. Είναι το αβύθιστο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στη Μ.Ανατολή. Άλλωστε ο Τζ. Μπάιντεν ως Γερουσιαστής το 1986 σε ομιλία του είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Εάν δεν υπήρχε το Ισραήλ οι ΗΠΑ θα έπρεπε να επινοήσουν ένα Ισραήλ για να προστατέψουν τα συμφέροντα τους στην περιοχή[…].».
Η αποχή από την ψηφοφορία των ΗΠΑ προσέδωσε τη δυνατότητα έγκρισης του ψηφίσματος αποδεικνύοντας την κλιμάκωση, σταδιακή, της σύγκρουσης των δύο ηγεσιών στις δύο χώρες, η οποία ξεκίνησε την περίοδο, επώδυνη για τους δημοκρατικούς πολίτες του Ισραήλ, των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τους δικαιοδοτικούς θεσμούς, καταργώντας τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Ωστόσο η αμφισημία της αμερικανικής διπλωματίας είναι προφανής: τόσο η πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στον Ο.Η.Ε όσο και ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α, αμέσως μετά την έγκριση του ψηφίσματος τόνισαν ότι δεν έχει δεσμευτική ισχύ.
Ίσως οι αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να μελετήσουν το άρθρο 25 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών όπως τόνισαν στις εισηγήσεις τους οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Κίνας το οποίο προβλέπει ότι: «Τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών συμφωνούν να αποδέχονται και να εκτελούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σύμφωνα με αυτόν το Χάρτη». Περαιτέρω θα πρέπει να θυμίσουμε τους μηχανισμούς επιβολής των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως περιγράφονται στα άρθρα 40,41,42,43 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Η εντεινόμενη κοινωνική δυσφορία στις ΗΠΑ και το ρήγμα εντός του κόμματος των «Δημοκρατικών»
Ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου τα εκατοντάδες λευκά ψηφοδέλτια στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών για την υποψηφιότητα του Τζ. Μπάιντεν έδωσαν το μήνυμα στο επιτελείο του Πρόεδρου: το αντιπολεμικό κίνημα των ΗΠΑ που στην ουσία αποτελείται και από τους νέους αμερικανούς εβραίους και τις μουσουλμανικές κοινότητες απαιτεί τον τερματισμό της σφαγής στη Γάζα. Επιπρόσθετα το ρήγμα είναι αισθητό στους κόλπους των «Δημοκρατικών», καθώς ολοένα και περισσότερο ακούγονται οι φωνές Γερουσιαστών που ζητούν οι πωλήσεις όπλων προς το Ισραήλ να τεθούν υπό αιρεσιμότητα ή ακόμα και τον τερματισμό των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό.
Συγκεκριμένα, o Κρίς βαν Χόλεν και άλλοι 12 Γερουσιαστές, σε επιστολή τους προς τον Τζ. Μπάιντεν, υποστηρίζουν ότι η παρεμπόδιση της εισόδου αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα από τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας καταστρατηγεί την αμερικανική νομοθεσία και συγκεκριμένα το Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας 20, το οποίο προβλέπει ότι οι δέκτες της βοήθειας των ΗΠΑ θα πρέπει να παρέχουν γραπτές εγγυήσεις ότι η βοήθεια αυτή χρησιμοποιείται σε συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο και εγκαθιδρύει απαιτήσεις αναφοράς στο Κογκρέσο για αυτές τις παροχές.
Η κλιμάκωση της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ισραήλ
Περαιτέρω η επικείμενη επιχείρηση των Ισραηλινών στη Ράφα αποτελεί άλλο ένα σημείο τριβής με τον Τζ. Μπάιντεν, την Καμάλα Χάρις και τον Άντονι Μπλίνκεν να προειδοποιούν ότι η επικείμενη εισβολή στη Ράφα θα έχει οδυνηρές ανθρωπιστικές συνέπειες και ότι θα πρέπει πρώτα να συγκροτηθεί ένα «αξιόπιστο» σχέδιο εκκένωσης τουλάχιστον 1,5. εκ. εκτοπισμένων παλαιστίνιων από την πόλη. Προτείνουν συνδιαμόρφωση από κοινού εναλλακτικών λύσεων προκειμένου να εξαλειφθεί πολιτικά και στρατιωτικά η Χαμάς.
Η Αμερική «τιμώρησε» το Ισραήλ με την αποχή στην ψήφιση του σχεδίου λόγω της ανυπακοής των ισραηλινών για την επικείμενη επίθεση στη Ράφα, όμως δίνει λευκή επιταγή στους ισραηλινούς για τη συνέχιση της γενοκτονίας στη Γάζα. Είναι συνένοχη.
Από την πλευρά Νετανιάχου η στοχευόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης του Ισραήλ με ΗΠΑ εξυπηρετεί τα ιδιοτελή συμφέροντα της πολιτικής του επιβίωσης με στόχο τη συσπείρωση του λαού του Ισραήλ προκειμένου να επιτευχθεί η «τελική νίκη» στη Γάζα. Η επιχείρηση στη Ράφα αποτελεί «κοινό τόπο» των ακροδεξιών του εταίρων και των οπαδών τους, διόλου ασήμαντο το ποσοστό τους, στην ισραηλινή κοινωνία.
Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων στην Ντόχα. Οι θέσεις των δύο πλευρών
Σε νέο αδιέξοδο είχαν περιέλθει μέχρι την προηγούμενη Κυριακή οι εντατικές διαπραγματεύσεις στην Ντόχα στο Κατάρ, προηγούμενοι σταθμοί διαβουλεύσεων Παρίσι, Κάιρο, για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα μεταξύ των επιτελείων των ΗΠΑ, Ισραήλ, Κατάρ και Αιγύπτου. Ωστόσο οι διαβουλεύσεις είναι καθαρά τεχνικής υφής όσον αφορά τους όρους για τη σύναψη εκεχειρίας με τις διαφορές μεταξύ Γάζας και Ισραήλ, ωστόσο, να παραμένουν αγεφύρωτες.
Από την πλευρά των παλαιστίνιων 4 κομβικής σημασίας όροι έχουν τεθεί: υπογραφή συμφωνίας και μάλιστα με διεθνείς εγγυήσεις κατάπαυσης του πυρός, πλήρης αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα, επιστροφή των εκτοπισμένων στον τόπο που διέμεναν και σε μια σημαντική, αριθμητικά, ανταλλαγή αιχμάλωτων- όσον αφορά παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που θα επιλέξουν εκείνοι- από το Ισραήλ και τη Γάζα. Πάγια επιδίωξη της Γάζας ήταν και είναι η απελευθέρωση των αρχηγών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, των ηγετών των παλαιστινιακών κομμάτων όπως επίσης και του Κινήματος των Φυλακισμένων.
Το Ισραήλ κατόπιν της πρότασης «γέγυρας» που υπέβαλλε ο επικεφαλής της CIA Μπίλ Μπέρνς συμφώνησε, αρχικά, στην απελευθέρωση 700 παλαιστίνιων κρατούμενων, μεταξύ αυτών 100 πολιτικών κρατούμενων που εκτίουν ισόβια ποινή κάθειρξης, που θα ανταλλαγούν με 40 ισραηλινούς από τα κρησφύγετα της Γάζας . Απέρριψε την πρόταση της Χαμάς να απελευθερωθούν 40 παλαιστίνιοι για κάθε γυναίκα στρατιώτη που θα αφεθεί ελεύθερη μειώνοντας τον αριθμό σε 5, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τους οποίους θα επιλέξει το Ισραήλ και όχι η Χαμάς και επιπρόσθετα τονίζει ότι διατηρεί το δικαίωμα να τους στείλει στην εξορία.
Επιπρόσθετα εξετάζει την απελευθέρωση παλαιστίνιων κρατούμενων που είχαν αφεθεί ελεύθεροι μέσω της συμφωνίας ανταλλαγής κρατούμενων που είχε υπογραφεί μετά την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ οι οποίοι συνελήφθησαν εκ νέου. Απαραίτητη προϋπόθεση η παράδοση των σορών των ισραηλινών στρατιωτών Χαντάρ Γκόλντιν και Όρον Σάουλ από την Γάζα, που σκοτώθηκαν το 2014 κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή».
Σύμφωνα με την αμερικανική πρόταση, το Ισραήλ δύναται να συμφωνήσει στην επιστροφή εκτοπισμένων, κυρίως γυναικών και παιδιών, σταδιακά: μόνο 2000 κάθε μέρα να επιστρέφουν στη γη τους και μόνο μετά από δύο εβδομάδες από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Τέλος το Ισραήλ απορρίπτει την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από τον γκρεμισμένο θύλακα όπως επίσης και τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Τη Δευτέρα εντός 24 ωρών εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Γάζας απέρριψαν την πρόταση, εμμένοντας στην τήρηση των τεσσάρων όρων που έχουν τεθεί στη διαπραγμάτευση.
Μαρτυρίες επιζώντων από το Αλ Σίφα
Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει ακατάπαυστα την ολομέτωπη επίθεση του εναντίον της Χαμάς επιφέροντας μια ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή στον θύλακα καθώς ο λιμός, ειδικότερα στη Βόρεια Γάζα, απειλεί τον παλαιστινιακό λαό. Λόγω της πείνας 27 παιδιά έχασαν τη ζωή τους, με τις εικόνες των σορών τους να ανασαλεύουν επώδυνους μνήμες των σκελετωμένων παιδιών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της κατεχόμενης Ευρώπης.
Oι θηριωδίες εναντίον των κατοίκων της Γάζας συνεχίζονται ακατάπαυστα από τον ισραηλινό στρατό. Με πρόσχημα την άσκηση πίεσης στη Χαμάς λόγω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων στην Ντόχα και επιπρόσθετα την «ανασύνταξη» των παλαιστίνιων «τρομοκρατών» στη Βόρεια και Δυτική Γάζα πραγματοποίησε νέες εφόδους στις νοσοκομειακές μονάδες Αλ- Αμάλ, Νασσέρ και Αλ Σιφα.
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του O.H.E, από τις 18 Μαρτίου ο στρατός κατοχής περικύκλωσε το Αλ Σίφα. Οι μαρτυρίες επιζώντων από την εισβολή είναι ανατριχιαστικές : «Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι ο ισραηλινός στρατός προέβη σε παράνομες δολοφονίες και εκτελέσεις εναντίον εκτοπισμένων παλαιστίνιων εντός του νοσοκομειακού συγκροτήματος για 3 συνεχόμενες μέρες». Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός επιζώντα, «οι στρατιώτες με έθεσαν υπό κράτηση και μου δέσανε τα χέρια στην αυλή του νοσοκομείου, ήμουν γυμνός για τουλάχιστον 9 ώρες…. 4 φορές σε αυτό το χρονικό διάστημα οι στρατιώτες επαναλαμβανόμενα πήγαν κρατούμενους στο νεκροτομείο του νοσοκομείου και στη συνέχεια ακούγονταν πυροβολισμοί. Στη συνέχεια αποχωρούσαν χωρίς τους κρατούμενους. Έβλεπα τους στρατιώτες να οδηγούν ομάδες κρατουμένων από 3-10 κάθε φορά σε νοσοκομειακά κτήρια και ειδικότερα στο νεκροτομείο όπου προηγούμενα είχαν κρατηθεί οι σοροί. Ακούγονταν πυροβολισμοί και στη συνέχεια οι στρατιώτες έφευγαν για να φέρουν την επόμενη ομάδα κρατούμενων εκεί[…].».
Επιπρόσθετα ο Μοχάμμεντ Μουρχίντ δήλωσε στους ρεπόρτερ του Anadolu Ajansı : «Ήμασταν στον επάνω όροφο του νοσοκομείου Αλ Σίφα γιατί είχαμε δεχτεί επίθεση από μια ρουκέτα. Πήγαμε κάτω για να παραδοθούμε στο στρατό και να ζητήσουμε βοήθεια. Οι στρατιώτες μας κατέγραψαν με την κάμερα και μας ζήτησαν να βγάλουμε τα ρούχα μας [...] Μου δέσανε τα μάτια με ένα κομμάτι ύφασμα και μου είπαν ότι ο στρατιώτης που έχει αναλάβει τις εκτελέσεις δεν είναι εδώ. Γιατί δεν εκτελούν όλοι οι στρατιώτες […]».
Αλήθεια ποιος θα σταματήσει το Ισραήλ από την ολοκληρωτική κατάληψη της ιστορικής γης της Παλαιστίνης και τη γενοκτονία/εθνοκάθαρση που συντελείται εις βάρος του λαού της;