Προσωρινή νίκη για τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, καθώς μετά τη συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών –κατά τη διάρκεια της δυναμικής κινητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη– υπήρξε η κυβερνητική δέσμευση παράτασης των συμβάσεών τους για 40 ημέρες, έως τις 12 Μαΐου.

 

Σαφώς το πρόβλημα δεν λύνεται και ο αγώνας συνεχίζεται, αλλά πρόκειται για ένα επίτευγμα των δυναμικών κινητοποιήσεων. «Όλοι μαζί σήμερα σε μια μετωπική σύγκρουση με αποφάσεις της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων, των μηχανισμών τους, βγαίνουμε νικητές», σχολίασε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ενημερώνοντας τους διαδηλωτές για τις εξελίξεις.

 

Οι συμβάσεις των 850 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ λήγουν στο τέλος Μαρτίου, όπως και η θητεία της ειδικής διαχείρισης που έχει τεθεί στην εταιρεία από τον Φεβρουάριο 2020. Το εργοστάσιο της Λάρυμνας είναι εκτός λειτουργίας από τον Ιούλιο του ίδιου έτους και οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου την Τρίτη, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις.

 

Εξάλλου, το «μαρτύριο της σταγόνας» είναι η γνωστή τακτική παράτασης του προβλήματος και απαξίωσης της βιομηχανικής εταιρείας, που είναι αδρανής εδώ και τέσσερα χρόνια με αποκλειστική ευθύνη του νεοφιλελεύθερου, αντιπαραγωγικού «οράματος» της ΝΔ. Οι εργάτες ζουν διαρκώς με την αγωνία λήξης των ολιγόμηνων συμβάσεων, δίχως να μπορούν να εργαστούν.

 

Η διαχείριση της κυβέρνησης βασίζεται στο γνωστό μοτίβο: Υποβάθμιση μιας βιομηχανίας–φιλέτο, μετατροπή της σε ζημιογόνα και εν συνεχεία ξεπούλημα σε ιδιώτη «για ένα κομμάτι ψωμί». Το σχέδιο ξεκίνησε το 2020 με υπουργό Ενέργειας τον Κωστή Χατζηδάκη. Η συνταγή έχει ακολουθηθεί και σε άλλους παραγωγικούς τομείς.

 

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λήξει το υπάρχον καθεστώς. Η προσωρινή παράταση των συμβάσεων –την ημέρα κορύφωσης της συζήτησης για την πρόταση μομφής στη Βουλή– δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Το σχέδιο προβλέπει απορρόφηση 267 εργαζομένων σε δήμους της περιοχής και μεταφορά 586 σε φορείς του υπουργείου Υγείας, της ΔΥΠΑ του ΕΦΚΑ, για διάστημα τριών ετών. Πρόκειται για «τυράκι» στους εργαζόμενους που θα αναγκαστούν –εάν προχωρήσει το σχέδιο– να μετακομίσουν, με το άγχος ότι θα μείνουν πιθανώς άνεργοι λίγο αργότερα, αδυνατώντας να εργαστούν στον κλάδο που επιθυμούν και γνωρίζουν.

 

Τα βλέμματα είναι στραμμένα, όμως, και στην απόφαση του ΣτΕ που θα βγει σε δύο ή τρεις μήνες, χωρίς να είναι βέβαιο εάν θα ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο του τελικού επενδυτή και εάν αυτό θα είναι προς όφελος των εργαζομένων. Η πιθανότητα ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων και οριστικού λουκέτου είναι υπαρκτή. Σε αυτή την περίπτωση, το κυβερνητικό σχέδιο θα έχει οδηγηθεί στο απόλυτο φιάσκο και δεν θα μπορεί να σταθεί ούτε στοιχειωδώς το αρχικό αφήγημα. Οι νεοφιλελεύθεροι πειραματισμοί προκαλούν απο-επένδυση και φέρνουν λουκέτα…

 

Στρατής Ηλιάκης Περισσότερα Άρθρα
Tags:
Πρόσφατα άρθρα ( Εργασία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet