«Μυρίστηκαν κρέας» και πέφτουν σαν τα κοράκια στη χρηματοδότηση του ταμείου Ανάκαμψης για τα απογευματινά χειρουργεία οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 

Το υπουργείο Υγείας συνέστησε επιτροπή που επεξεργάζεται σχέδιο ένταξης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης για τα απογευματινά χειρουργεία, αλλά το Ταμείο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα τη χρηματοδότηση της χώρας μας.

Είναι γνωστό από το 2016 ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες πίεζαν με κάθε τρόπο τον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε ΣΔΙΤ μαζί τους, αλλά ο Οργανισμός τότε και ως το 2019 αρνιόταν με τον ισχυρισμό ότι τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια καλύπτουν πολύ λιγότερες υπηρεσίες απ’ ό,τι καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους με βάση τις παροχές του ΕΚΠΥ. 

Για παράδειγμα, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει όλες τις αναγκαίες νοσηλείες και επεμβάσεις στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως διάρκειας, ενώ οι ιδιωτικές ασφαλιστικές δεν αντέχουν να καλύψουν τέτοιες δαπάνες σε ασθενείς ασφαλισμένους τους με το τρέχον ασφάλιστρο αγοράς. 

Επίσης ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα και με το άρθρο 5 του ΕΚΠΥ, καλύπτει δωρεάν όλες τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της μαστογραφίας, ενώ οι ιδιωτικές ασφαλιστικές στο πακέτο προληπτικών εξετάσεων καλύπτουν μόνο βασικές αιματολογικές εξετάσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος, κατά τη γνώμη μου, που το μερίδιο αγοράς των ιδιωτικών ασφαλιστικών συμβολαίων σε θέματα υγείας καλύπτει μόνο το 10% και η προσπάθεια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, από το 2016, ήταν να βρουν τρόπους, ώστε να διεισδύσουν στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν το κατάφεραν. Έτσι τώρα βρίσκουν την ευκαιρία να διασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από το ταμείο Ανάκαμψης μέσω των απογευματινών χειρουργείων, για τα οποία πρέπει να συνάψουν ασφαλιστήρια συμβόλαια μέσω του υπουργείου Υγείας, στο όνομα των ασθενών που θα προσέρχονται στα απογευματινά χειρουργεία...

Η μορφή συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας θα είναι ασφαλώς τα ΣΔΙΤ, που αποτελούν και πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνο που ακόμη, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε, είναι τι όρους θα περιλαμβάνει η ΣΔΙΤ του υπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές και πιθανολογείται πώς θα υπάρχει «φουσκωμένος λογαριασμός», αφού θα πρέπει και το νοσοκομείο να πληρωθεί για την αξία κάθε χειρουργικής επέμβασης, αλλά η ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία να διασφαλίσει το ποσοστό κέρδους της από αυτή την «επένδυση». 

Δικαίως κατά συνέπεια ομολογείται ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα αποτελέσουν τον Δούρειο Ίππο για υλοποίηση ΣΔΙΤ του υπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για να διοχετευθούν σε αυτές τα ποσά χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Μένει να δούμε αν συμφωνήσει σε αυτό το deal της κυβέρνησης και το Ταμείο Ανάκαμψης που ακόμη δεν έχει εγκρίνει την πρώτη δόση της σχετικής χρηματοδότησης...

Βέβαια, το πιο εφιαλτικό σενάριο θα είναι, για όποιον ασθενή θέλει να κάνει απογευματινό χειρουργείο, να υποχρεωθεί να συνάψει ο ίδιος ιδιωτικό ασφαλιστικό συμβόλαιο, ώστε να καλυφθεί το κόστος της επέμβασης, αφού η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να επιτρέψει στον ΕΟΠΥΥ να καλύπτει το κόστος επέμβασης στα απογευματινά χειρουργεία των νοσοκομείων, όπως κάνει ήδη σε ποσοστό 70% και για τις ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να διοχετευθεί στον ΕΟΠΥΥ η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 

Η άρνηση αυτή του υπουργού Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη έχει μια...«λογική» εξήγηση, αφού ο σημερινός υπουργός Υγείας δείχνει μια ροπή προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως δείχνει και πάλι τώρα ροπή προς τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες (ΙΕΕ), τις οποίες επανεγκαθιστά στον ΕΟΠΥΥ, για να ασκήσουν ελεγκτικό έργο στις δαπάνες υπηρεσιών υγείας, παρά την αρνητική εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος, όπου οι ΙΕΕ που είχαν εγκατασταθεί στον ΕΟΠΥΥ, πάλι από τον κ. Γεωργιάδη, ουδέποτε ολοκλήρωσαν το έργο τους!

 

Τάκης Γεωργακόπουλος O Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet