Η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο θα συνεχιστούν επί εβδομάδες, ή ακόμη και μήνες, όπως παραδέχεται η αμερικανική διπλωματία, μετά τις διαδοχικές αδιέξοδες κινήσεις της και τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία του Νετανιάχου, που αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις του αμερικανού προέδρου για αλλαγή στρατηγικής. Μετά τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες των τελευταίων ωρών, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 32.000, χωρίς να υπολογιστούν οι χιλιάδες αγνοούμενοι, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, διαμέσου του διεθνή προέδρου τους Χρήστου Χρήστου, κατήγγειλαν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι για τους πολιορκημένους, και κυρίως ασθενείς, Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας δεν έχει αλλάξει τίποτα από την πρωτοφανή απόφαση του ΟΗΕ να καταδικάσει το Ισραήλ. H άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει την απαραίτητη χερσαία βοήθεια αυξάνει τους κινδύνους για λιμό, προειδοποίησε εκ νέου η Unicef, ενώ ο Νετανιάχου απειλεί συνεχώς με χερσαία εισβολή στη Ράφα, που έχουν εγκλωβιστεί τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
Ο τρόμος του λιμού
Η αμερικανική διπλωματία εκτιμά ότι θα χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να βρεθεί η χρηματοδότηση και ένα εφικτό σχέδιο για τη μεταπολεμική σταθεροποίηση της Γάζας, χωρίς την παρουσία αμερικανικού στρατού, αλλά με δύναμη ασφαλείας, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος επιμένει να συνεχίζει τις ρήξεις τροφίμων με αλεξίπτωτα (που έχει αρνηθεί η Χαμάς μετά τους νεκρούς που προκάλεσαν τόσο στο έδαφος, όσο και στη θάλασσα), προσπαθώντας να εμφανίσει ένα περισσότερο ανθρώπινο προφίλ κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών και κυρίως μετά την αποστολή σημαντικής δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών πυρομαχικών και των βομβών μεγάλου διαμετρήματος που πέφτουν και αυτές από τον ουρανό, ισοπεδώνοντας τη Γάζα και τις ζωές των αμάχων.
Δώδεκα Παλαιστίνιοι, κυρίως νεαροί και παιδιά, πνίγηκαν προσπαθώντας να μαζέψουν τρόφιμα που κατέληξαν στη θάλασσα και τουλάχιστον άλλοι έξι ποδοπατήθηκαν προσπαθώντας να πάρουν λίγα από τα τρόφιμα που έπεσαν με αλεξίπτωτα, ενώ οι μαχητές των παλαιστινιακών οργανώσεων συνεχίζουν να προβάλουν σκληρή αντίσταση στην εισβολή του ισραηλινού στρατού. Στη Γάζα φθάνει μόλις το εν τρίτο της ανθρωπιστικής βοήθειας που έφθανε πριν από τον Οκτώβριο. Με την ανάλογη υποκρισία αρκετοί Ευρωπαίοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον εφοδιασμό της Γάζας από τη θάλασσα. Η Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο 34χρνου ομήρου εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων και τροφής.
Γενοκτονία
Ο Νετανιάχου από την πλευρά του συνεχίζει να απορρίπτει κάθε είδους διαπραγμάτευση, γιατί φοβάται ότι θα μπορούσε να καταλήξει στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, και έρχεται σε άμεση σύγκρουσή με την κυβέρνηση Μπάιντεν και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, υποστηρίζοντας ότι ήθελε να στείλει μήνυμα στη Χαμάς με την ακύρωση της επίσκεψης υψηλόβαθμης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ, ζητώντας νέο ραντεβού για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο. Παράλληλα, συνεχίζει να προωθεί χερσαίες δυνάμεις στη Γάζα, να βομβαρδίζει τη Ράφα και τον Λίβανο και να τροφοδοτεί τη βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη, αδιαφορώντας για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για «άμεση εκεχειρία» στη Γάζα και μάλιστα με 14 υπέρ και την αποχή των ΗΠΑ, που για πρώτη φορά δεν άσκησαν το παραδοσιακό βέτο τους για τη στήριξη του Ισραήλ. Για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο των ισραηλινών επιθέσεων βρέθηκαν τα νοσοκομεία της Σίφα και της Χαν Γιούνις, με τα νοσοκομεία Νάσερ και Αμάλ να έχουν δεχθεί μεγάλα πλήγματα, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για εκτελέσεις ιατρικού προσωπικού από τον ισραηλινό στρατό. Μπροστά τις εκατόμβες των νεκρών αμάχων, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να συνετίσει τον Νετανιάχου, προτείνοντας εναλλακτικά σχέδια για επιλεκτικές επιθέσεις – δολοφονίες ηγετικών στελεχών της Χαμάς. Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Μουσταφά σχημάτισε νέα κυβέρνηση, προσπαθώντας να δείξει στους δυτικούς ότι καταβάλει προσπάθειες ανανέωσης της πολιτικής ηγεσίας στη Δυτική Όχθη, όπως περίπου 440 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου.
Το Κατάρ από την πλευρά του διέψευσε τις δηλώσεις του Ισραήλ ότι διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς στο εμιράτο, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ Φραντσέσκα Αλμπανέζε δήλωσε ότι δέχθηκε απειλές και ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί μετά την έκθεσή της, που υποστηρίζει ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι» για να πιστεύει ότι το Ισραήλ διέπραξε «πράξεις γενοκτονίας» στη Γάζα, εισπράττοντας την οργή της κυβέρνησης Νετανιάχου και των σκληροπυρηνικών Ισραηλινών. Η Αλμπανέζε πρότεινε ανεξάρτητη έρευνα για γενοκτονία στη Γάζα και την καταβολή αποζημιώσεων από το Ισραήλ για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι «η γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ αποτελεί την αιχμή μιας μακρόχρονης αποικιοκρατικής περιόδου για τη διαγραφή τους. Για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια αυτή η πορεία πνίγει τον λαό της Παλαιστίνης, σαν ομάδα, δημογραφικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά, προσπαθώντας να τον μεταφέρει, να του απαλλοτριώσει και να του ελέγξει τη γη και τους πόρους του». Πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, με άξονα τις 23 χώρες της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (Celac), ζήτησαν από τον γραμματέα του ΟΗΕ τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ και την πλήρη αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, διευρύνοντας και γεωπολιτικά τις δυσκολίες της ισραηλινής κυβέρνησης.