Το βράδυ της Παρασκευής στις 22 Μαρτίου εισήλθαν στη αίθουσα συναυλιών του  πολυχώρου   Crocus City Hall, έγινε έφοδος  από τέσσερα άτομα οπλισμένα, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους στην περιοχή Κρασνογκόρσκ της Μόσχας, λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας του συγκροτήματος  «Piknik». Αφού εξουδετέρωσαν τους φρουρούς της εισόδου εισήλθαν στην αίθουσα και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Μέχρι στιγμής είναι επίσημα καταγεγραμμένοι 143 νεκροί, 182 τραυματίες και 100 αγνοούμενοι.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 24 Μαρτίου ως ημέρα πανεθνικού πένθους και ανακοίνωσε στην περιοχή Μπριάνσκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, συνελήφθησαν 11 άτομα, μεταξύ των οποίων τα τέσσερα συμμετείχαν άμεσα στην επίθεση στην αίθουσα, ενώ τα υπόλοιπα είχαν βοηθητικό ρόλο. Πριν αρχίσουν οι ανακρίσεις, προηγήθηκαν σκληρά βασανιστήρια, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα. Του ενός του κόψανε το αυτί και του το έδωσαν να το φάει, του άλλου του έβγαλαν το μάτι και στον τρίτο έκαναν ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα. Αν παρερχόταν το αυτόφωρο και δεν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι, γι’ αυτό το δικαστήριο αποφάσισε να τους οδηγήσει στη φυλακή μέχρι τις 22 Μαΐου. Οι συλληφθέντες στο Μπριάνσκ ταυτοποιήθηκαν και συμπίπτουν με αυτούς που άνοιξαν πυρ στο Crocus City Hall. Η ταυτοποίηση έγινε με βάση το βίντεο του ISIS και το βίντεο της ρωσικής FSB. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη είναι ποιοι παράγγειλαν και ποιοι οργάνωσαν την επίθεση.

 

Πιθανές εκδοχές

 

Η κάθε πλευρά δίνει τη δική της ερμηνεία και υπάρχουν κυρίως τρείς  εκδοχές: 1) Η Δύση υποστηρίζει, ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους με την επωνυμία “ISIS-Khorazan” που αποτελεί πολυεθνική τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση, δραστηριοποιείται κυρίως στο Αφγανιστάν, δημιουργήθηκε την περίοδο 2014-2015 και αποσκοπεί στη δημιουργία  ισλαμικού χαλιφάτου στο Βιλαέτι Khorazan, ανάμεσα στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Τατζικιστάν. 2) Η Ρωσία διαδίδει, αν και τις περισσότερες φορές ημιεπίσημα, ότι η επίθεση οργανώθηκε από την Ουκρανία, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Η Μόσχα διαδίδει, ότι μετά τις ανακρίσεις, οι συλληφθέντες «κάρφωσαν» αυτούς που παρήγγειλαν και οργάνωσαν την επίθεση, χωρίς να δίνουν περισσότερα στοιχεία  και 3) Η Ουκρανία υποστηρίζει, ότι η επίθεση οργανώθηκε από το Κρεμλίνο, ενόψει νέου κύματος επιστράτευσης. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πιο αληθοφανής η πρώτη εκδοχή, αφού ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη. Όμως είναι πολύ απλοϊκή για να είναι αληθινή. Στη Μόσχα διαδίδουν ανεπίσημα, ότι ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση ο ISIS εκτελούσε εντολές δυτικών και ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών και δεν είναι η πρώτη φορά. Για να τεκμηριωθεί το «ουκρανικό αποτύπωμα» αναφέρεται, ότι οι ένοπλοι προσπάθησαν να διαφύγουν από κάποιο σημείο των ρωσο-ουκρανικών συνόρων και να περάσουν στην ουκρανική περιοχή Σούμι με τη βοήθεια ουκρανών συνεργατών τους, σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο ένας από τους συλληφθέντες. Το Κίεβο συνεχίζει να  υποστηρίζει ότι δεν έχει καμιά σχέση με την επίθεση και υπηρεσιακοί παράγοντες ανέφεραν ότι μετά τους βασανισμούς που υπέστησαν οι συλληφθέντες θα μπορούσαν να παραδεχτούν οτιδήποτε τους υπαγόρευαν οι ανακριτές και οι άνθρωποι της FSB. Η τραγωδία στο Crocus Sity Hall μπορεί να λειτουργεί ενωτικά στη Ρωσία για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά σύμφωνα με ειδικούς εμπειρογνώμονες  ήταν πιο ισχυρό πλήγμα για το Κρεμλίνο απ’ ότι οι επιθέσεις με drones του ουκρανικού στρατού σε ρωσικές πόλεις που ευρίσκονται κοντά στα σύνορα, όπως το Μπέλγκοροντ και το Κούρσκ. Από κάποια ουκρανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζεται, ότι η επίθεση ήταν προβοκάτσια του Βλαντίμιρ Πούτιν για να ενδυναμώσει το ηθικό των ρώσων ενόψει νέου κύματος επιστράτευσης. Η Ρωσία όμως δε φαίνεται να έχει τέτοιο πρόβλημα, αντίθετα η Ουκρανία δυσκολεύεται να προχωρήσει σε νέα επιστράτευση, ιδιαίτερα μετά τις αποτυχημένες αντεπιθέσεις του στρατού της στο Μπάχμουτ και την Αβντέεφκα.

Η επίθεση στο Crocus City Hall, προς το παρόν, φέρνει στην επιφάνεια δύο θέματα στη Ρωσία: την επιστροφή της θανατικής ποινής και τη σκλήρυνση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής .

 

«Περίεργες» ανακοινώσεις, συμπτώσεις και προειδοποιήσεις

 

Η Βικτώρια Νούλαντ ήταν υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν και θεωρείται στη Μόσχα ότι τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούσε το βασικό γεράκι της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που διαδραμάτισε κομβικό ρόλο κατά τη μετασοβιετική περίοδο, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 1990, όπου είχε υπηρετήσει στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα και είχε εμπλακεί ενεργά στο πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο και την ανατροπή της κυβέρνησης του Βίκτορ Γιαννουκόβιτς. Στα τέλη Φεβρουαρίου επισκέφθηκε το Κίεβο και μεταξύ άλλων δήλωσε, ότι «πολύ σύντομα ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις». Όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ παραιτήθηκε από το αξίωμά της. Τη νύχτα μεταξύ 7 και 8 Μαρτίου οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι οι πολίτες των χωρών τους που βρίσκονται στη Μόσχα δεν πρέπει να πηγαίνουν σε συναυλίες και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, γιατί ενδέχεται να εκδηλωθεί τρομοκρατική επίθεση. Η ρωσική πλευρά θεωρεί, με βάση αυτές τια ανακοινώσεις, ότι η επίθεση στο Crocus City Hall προετοιμαζόταν περίπου από τις 9, 10, 11 Μαρτίου, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές σε συνδυασμό με τις επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη του αυτοαποκαλούμενου Ρωσικού εθελοντικού Τμήματος. Σύμφωνα με στοιχεία αμερικανών διπλωματών, οι μυστικές υπηρεσίες τους ενημέρωσαν τις αντίστοιχες ρωσικές, ότι επίκειται επίθεση εξτρεμιστών. Η ρωσική πλευρά ανέφερε, ότι όντως δόθηκαν κάποια γενικά στοιχεία. Οι ανακοινώσεις από τη Μόσχα είναι μετρημένες και κυρίως γίνονται με υπαινιγμούς. Θεωρούν, ότι η επίθεση προετοιμάστηκε από μεγαλύτερη ομάδα 20-25 ατόμων που είχαν ερευνήσει από πριν το χώρο, είχαν μεταφέρει οπλισμό και είχαν τοποθετήσει εύφλεκτα υλικά για να προκληθεί πυρκαγιά. Στόχος ήταν να σκοτωθούν όσο γίνεται περισσότεροι θεατές  και να δημιουργηθεί πανικός.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet