Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις

 

Ολοκληρώνονται οι διεργασίες για τις ευρωεκλογές στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Από τον περασμένο Δεκέμβρη μέχρι και σήμερα έχουν αναπτυχθεί σοβαρές εσωκομματικές διαβουλεύσεις ενόψει των ευρωεκλογών στο χώρο των πολιτικών δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Τον περασμένο Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του ΜΕΡΑ25, στο οποίο επανεκλέχτηκε Γραμματέας του ο Γιάννης Βαρουφάκης και επιβεβαιώθηκε η αριστερή στροφή του, που αποτυπώθηκε αφενός στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου του αλλά και αφετέρου στη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του, η οποία αναδείχτηκε μετά από καθολική ψηφοφορία των μελών του. Συντονιστές του εκλέχτηκαν δύο στελέχη που προέρχονται από την πολιτική διεύρυνσή του, η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα Ηρώ Διώτη και ο καθηγητής πανεπιστημίου Νίκος Θεοχαράκης. Στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου του ΜΕΡΑ25 και στη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής του που έγινε την τρέχουσα εβδομάδα επιβεβαιώθηκε η προσήλωσή του στην πρόταση για εκλογική συνεργασία του με άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Στη Λαϊκή Ενότητα πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου το συνέδριο του Αριστερού Ρεύματος, στην πολιτική απόφασή του οποίου επαναλήφθηκε η πρόταση της ΛΑΕ για συνεργασία στις κινηματικές δράσεις και στις ευρωεκλογές όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, χωρίς κανένα αποκλεισμό, προκειμένου να συγκροτηθεί ένας ισχυρός αντιπολιτευτικός πόλος απέναντι στη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ που να πρωτοστατήσει στους αγώνες του λαού και της νεολαίας και, ταυτόχρονα, να επεξεργαστεί και να προβάλει μία εναλλακτική πρόταση με φιλολαϊκές λύσεις στα πραγματικά και οξυμμένα λαϊκά προβλήματα (ακρίβεια, στέγη, περιβάλλον, δημοκρατικά δικαιώματα, δημόσια υγεία και παιδεία, αντιπολεμικό μέτωπο κλπ.) Ταυτόχρονα προχώρησε σε ηλικιακή ανανέωση της Κεντρικής Επιτροπής του που εκλέχτηκε σε αυτό και σε εκλογή του Νίκου Σακούτη ως Γραμματέα του. Ταυτόσημες αποφάσεις έχουν πάρει και η άλλη πολιτική οργάνωση που συμμετέχει στη ΛΑΕ, η ΑΡΑΣ, αλλά και η Πολιτική Γραμματεία της ΛΑΕ, στην οποία έχουν ισχυρή παρουσία και ανένταχτοι αγωνιστές της Αριστεράς, ενώ την ενωτική της πρόταση επαναλαμβάνουν συνεχώς σε συνεντεύξεις και άρθρα τους οι γραμματείς της ΛΑΕ Δημήτρης Στρατούλης και Μαριάνα Τσίχλη.

 Η Αναμέτρηση, οργάνωση για μία νέα κομμουνιστική Αριστερά, στη συνδιάσκεψή της, που πραγματοποίησε μέσα στον Μάρτιο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συμμετέχει στις διεργασίες και συζητήσεις με άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς για κοινή δράση στα κινήματα αλλά και πρότεινε σε αυτές τη συγκρότηση ενός ενωτικού «εναλλακτικού ριζοσπαστικού ψηφοδελτίου της Αριστεράς στις ευρωεκλογές» καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τον τίτλο, το πολιτικό περιεχόμενο, την αριστερή ριζοσπαστική φυσιογνωμία και τη διασφάλιση δημοκρατικής συλλογικής λειτουργίας αυτού του ενωτικού εγχειρήματος. Στο εσωτερικό της καταγράφονται ήδη αποχωρήσεις αφήνοντας αιχμές για το πλαίσιο εκλογικής συνεργασίας αλλά και όσων διαφωνούν με κοινό κατέβασμα σε συνδικαλιστικούς φορείς.

Ανένταχτοι αγωνιστές της Αριστεράς ενίσχυσαν από τις αρχές του 2024 τη δικτύωσή τους ως Ανταγωνιστική Αριστερά και αποφάσισαν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη συγκρότηση ενωτικού εκλογικού σχήματος των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις ευρωεκλογές.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή την περασμένη Πέμπτη, επιβεβαίωσε ότι το ΜΕΡΑ25 είναι σε συζητήσεις για συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου με τη ΛΑΕ ΑΑ, την Αναμέτρηση, την Ανταγωνιστική Αριστερά και άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και ανένταχτους αγωνιστές, αναγγέλλοντας ότι μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων.

Στο χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ πραγματοποίησε το 5ο συνέδριό του στις αρχές Μαρτίου, όπου έθεσε ως στόχο να κάνει ένα «ποιοτικό βήμα συγκρότησης μίας ανώτερης κομμουνιστικής οργάνωσης». Όσον αφορά τις ευρωεκλογές έθεσε ως στόχο τη «συσπείρωση των αντι-ΕΕ, αντικαπιταλιστικών δυνάμεων στη λογική της ανασυγκρότησης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς», που σημαίνει, με βάση και την σχετική απόφαση της 5ης της 5 ης συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την αυτόνομη κάθοδο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές.

Άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως η ΔΕΑ, Ξεκίνημα, ΑΡΑΝ, Κ - ΣΧΕΔΙΟ δεν έχουν πάρει ακόμα τελικές συλλογικές αποφάσεις για το τι θα κάνουν στις ευρωεκλογές.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet