Δεν έχουν μετρημό οι φορές που η κυβέρνηση της ΝΔ προσφεύγει στην «ανεξάρτητη» δικαστική εξουσία για να βγάλει παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ για το ζήτημα της αξιολόγησης. Τελευταίο κρούσμα της καταστολής και του αυταρχισμού είναι η προσφυγή του Δημοσίου εναντίον της ΕΛΜΕ Χανίων, ενός σωματείου που αγωνίζεται και αντιστέκεται σθεναρά ενάντια στην πολιτική που διαλύει και εμπορευματοποιεί το δημόσιο σχολείο. Πρόκειται για το πρώτο πρωτοβάθμιο εκπαιδευτικό σωματείο που το «ελληνικό δημόσιο» οδήγησε στα δικαστήρια για να βγάλει παράνομη την απεργία - αποχή από την ατομική αξιολόγηση. Η δίκη έγινε την Τρίτη 26 Μάρτη, με πλήθος εκπαιδευτικών και αλληλέγγυου κόσμου των Χανίων να κατακλύζει τα δικαστήρια και να στέκεται στο πλάι του σωματείου. Στη διάρκεια της διαδικασίας τόσο η δικηγόρος όσο και ο εκπρόσωπος του σωματείου κατέρριψαν τα καταγεγραμμένα στην αγωγή επιχειρήματα της κυβέρνησης και απέδειξαν ότι η διαδικασία αυτή στρέφεται κατά του δημόσιου σχολείου, κατά της παιδαγωγικής ελευθερίας και της εργασιακής αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών αλλά και κατά των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των συμφερόντων των οικογενειών τους. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταδικαστική, όπως αναμενόταν. Πρόκειται για μια απόφαση, με αρκετά λάθη, που επαναλαμβάνει τις ακραίες αυταρχικές διατυπώσεις προηγούμενων αποφάσεων και ουσιαστικά αμφισβητεί το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να απεργούν, χαρακτηρίζοντας την απεργία ως «πολιτική». Η ιστορία της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού κινήματος διδάσκει ότι με τέτοιες δικαστικές αποφάσεις η κυβέρνηση δεν θα κατορθώσει να μας υποτάξει λησμονώντας ότι κανένας νόμος, μεταρρύθμιση ή μέτρο δεν μακροημερεύει αν δεν έχει τη συναίνεση του κόσμου της εκπαίδευσης.

Η ΕΛΜΕ Χανίων, όπως και άλλα αγωνιστικά σωματεία στη χώρα, είναι καρφί στο μάτι της κυβέρνησης. Τα ποσοστά των, μέχρι σήμερα, αξιολογημένων εκπαιδευτικών είναι πολύ μικρά στον νομό μας, παρά τη μεσολάβηση ενός και πλέον χρόνου εφαρμογής, με απειλές και εκφοβισμό από τους επιθεωρητές και το διοικητικό μηχανισμό της ΝΔ. Αλλά δεν είναι μόνο η αξιολόγηση: Η ΕΛΜΕ Χανίων, όλους τους προηγούμενους μήνες, απέδειξε με τη στάση της ότι δεν θα διστάσει ούτε τώρα ούτε στο μέλλον να βάλει φρένο στα σχέδια του Υπουργείου, είτε αφορούν τη διαδικασία της αξιολόγησης είτε την κατάργηση σχολικών μονάδων είτε τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών μέσω εκβιασμών, εκφοβισμού κ.λπ.

Την επόμενη μέρα της καταδικαστικής απόφασης, την Τετάρτη 27/3, σε μια μαζική Γενική Συνέλευση του σωματείου, αποφασίστηκε:

Να στηριχθεί η ομόφωνη εισήγηση της ΟΛΜΕ για επαναπροκήρυξη της απεργίας -αποχής, που αναμένεται να επικυρωθεί στη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας, που γίνεται το Σάββατο 30/3 στην Αθήνα.

Να προκηρυχθεί νέα απεργία - αποχή τοπικά σε περίπτωση που είτε δεν αποφασίσει η ΓΣ των προέδρων είτε η απόφαση για απεργία - αποχή της ΟΛΜΕ κριθεί και πάλι παράνομη είτε υπάρξει κωλυσιεργία εκ μέρους της ΟΛΜΕ.

Να ασκηθεί έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης προς την απεργία - αποχή που είχε κηρύξει η ΕΛΜΕ Χανίων και κρίθηκε ως παράνομη.

Να κηρυχθούν 3ωρες κυλιόμενες διευκολυντικές στάσεις εργασίας για τον μήνα Απρίλιο, παράλληλα με τις 3ωρες στάσεις που έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ.

Ο αγώνας συνεχίζεται, με κάθε μέσο, ενάντια στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου και δωρεάν σχολείου.

 

Γιάννης Κυριακάκης Ο Γιάννης Κυριακάκης είναι αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet