Οι μνήμες της Νάκμπα έχουν ξαναζωντανέψει για τον λαό της εδώ και έξι μήνες και όμως νέο ρήγμα στην παλαιστινιακή πολιτική αρένα έλαβε χώρα μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και των πολιτικών δυνάμεων που αγωνίζονται στη Γάζα ενάντια στην εθνοκάθαρση του λαού τους. Αιτία της νέας ρήξης αποτέλεσε ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών στη Ραμάλα με πρωθυπουργό τον κορυφαίο οικονομολόγο Μοχάμαντ Μουσταφά, οικονομικό σύμβουλο του Μαχμούντ Αμπάς επί σειρά ετών και πρόεδρο του Ταμείου Επενδύσεων της Παλαιστίνης.


Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, μονομερώς, αντιβαίνει τις αποφάσεις της Μόσχας, όπου με πρωτοβουλία της ρωσικής κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση 14 παλαιστινιακών οργανώσεων, από 29 Φεβρουαρίου έως 1-2 Μαρτίου, με στόχο να συγκροτηθεί οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση από κοινού του γενοκτονικού πολέμου εναντίον του λαού τους, να συγκροτηθεί από κοινού μια προσωρινή κυβέρνηση, έως ότου προκηρυχθούν με απόλυτη διαφάνεια προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να σφυρηλατηθεί η ενότητα μεταξύ Ραμάλας και Γάζας.
Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Διεξαγωγής Ερευνών, εάν διεξαχθούν προεδρικές εκλογές ένας υποψήφιος συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό, ο Μαρουάν Μπαργούτι. Κορυφαίο στέλεχος της Φατάχ εκτίει ποινή 5 φορές ισόβια από το 2002 όταν συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Σύμφωνα με μαρτυρίες από τη φυλακή όπως και της οικογένειας του εκφράζονται έντονες ανησυχίες για τη ζωή του καθώς έχει υποστεί άγρια βασανιστήρια. Η σφυγμομέτρηση αναδεικνύει ότι θα είχε την πλειοψηφία των ψήφων έναντι του Μαχμούντ Αμπάς (Φατάχ) και Ισμαήλ Χανίγιε (Χαμάς). Σε περίπτωση που η κάλπη αναδείξει τους Μπαργούτι και Χανίγιε, ο πρώτος συγκεντρώνει ποσοστό τουλάχιστον 60%.

 

Οι εκκλήσεις για ενότητα προκειμένου να μην υπάρχει διχασμός στον παλαιστινιακό λαό για άλλη μια φορά θάφτηκαν στα έγκατα της Γάζας. Από τις εκατέρωθεν δηλώσεις τους είναι πρόδηλο ότι Ραμάλα και Γάζα κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση, για άλλη μια φορά, επιβραβεύοντας τη στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε» που εφαρμόζει ο Μπ. Νετανιάχου με στόχο να αποτρέψει τη σύσταση παλαιστινιακού κράτους και μεθοδικά, βαθμιαία να καταληφθεί ολόκληρη η παλαιστινιακή γη. Ακόμα και ο Σλόμο Μπεν-Άμι, πρώην υπουργός Εξωτερικών, σε άρθρο του με τίτλο «Μια λύση τριών κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη;», γράφει χαρακτηριστικά: «Ο Γιασέρ Αραφάτ, ιδρυτής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, μπορεί να φοβόταν τη σύναψη συμφωνίας με το Ισραήλ που θα μπορούσε να επιφέρει διχασμό και να οδηγούσε σε ένα παλαιστινιακό εμφύλιο πόλεμο, όπως το ίδιο κάνει τώρα ο Αμπάς. Φυσικά, όπως ο Μπεν-Γκουριόν, ο Αμπάς συνειδητοποιεί ότι μια ενοποιημένη στρατιωτική διοίκηση που εφαρμόζει μια ενιαία, κοινή στρατηγική είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός ενιαίου παλαιστινιακού κράτους. 

Όμως το κράτος του Ισραήλ που έχει εφαρμόσει τόσο αποτελεσματικά τη στρατηγική του “διαίρει και βασίλευε” δεν κατέθεσε ποτέ έναν οδικό χάρτη προκειμένου να υπάρξει διαρκής ειρήνη.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραμέτρους, ένας παλαιστινιακός εμφύλιος πόλεμος θα ισοδυναμούσε με εθνική αυτοκτονία και θα ήταν ένα όνειρο που θα έβγαινε αληθινό για την κυβέρνηση των ακροδεξιών του Ισραήλ. Συνεπώς μια λύση δύο κρατών δεν μπορεί να επανέλθει. Υπάρχουν τρεις πλευρές σε αυτήν την ιστορία».


Με κοινή δήλωση τους η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το Κίνημα της Εθνικής Παλαιστινιακής Πρωτοβουλίας με επικεφαλής τον Μουσταφά Μπαργούτι αναδεικνύουν την αντίθεση τους στη συγκρότηση κυβέρνησης με πρωτοβουλία της Παλαιστινιακής Αρχής. Στη δήλωση τους, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: «λόγω της επιμονής της Παλαιστινιακής Αρχής στη συνέχιση πολιτικών που αγνοούν τις εθνικές προσπάθειες να ενωθούν οι παλαιστίνιοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ισραηλινή επίθεση που συντελείται εναντίον του λαού μας […] εκφράζουμε την αντίθεση μας στη συνέχιση αυτής της προσέγγισης». Η Ραμάλα, αντίστοιχα, κατηγορεί τη Χαμάς. Στη δήλωση της αναφέρεται ότι: «εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την επιστροφή της κατοχής στη Γάζα και προκάλεσαν τη Nάκμπα που βιώνει ο λαός μας […] δεν έχουν δικαίωμα να υπαγορεύουν εθνικές προτεραιότητες».


Ο Νκοσί Σβελιβέλιλε Μάντλα Μαντέλα, βουλευτής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσσου και εγγονός του Νέλσον Μαντέλα, στέλνει το δικό του πολύτιμο μήνυμα στα πολιτικά κόμματα της Παλαιστίνης που δημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η «Εποχή»:
«Ζητούμε την ενότητα του καταπιεσμένου λαού της Παλαιστίνης. Καλούμε όλες τις δυνάμεις του παλαιστινιακού αγώνα να ενωθούν και να εστιάσουν στο δίκαιο αγώνα τους να ηττηθεί η σιωνιστική κατοχή και η βάρβαρη γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα και σε ολόκληρη την κατεχόμενη Παλαιστίνη.
Πρέπει να αποτρέψουμε εκείνους που ζητούν να δημιουργήσουν εσωτερική αντιπαράθεση και καλούμε τις δυνάμεις της παλαιστινιακής αντίστασης να εντείνουν τον αγώνα τους και να εστιάσουν στον στόχο να ηττηθεί η σιωνιστική οντότητα και όλοι όσοι την υποστηρίζουν.
Πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο και να μη δημιουργούνται συγκρούσεις και διχόνοια, γιατί θα έχουν ως αποτέλεσμα να πληγεί το ηθικό και η ισχύς της αντίστασης και να οδηγηθούμε σε απώλειες και σε ήττα. 
Η σιωνιστική οντότητα θεωρούσε ότι στη Γάζα θα ήταν σαν να έκαναν περίπατο σε πάρκο και όμως 178 μέρες αργότερα η παλαιστινιακή αντίσταση με απαράμιλλη γενναιότητα και υποστηριζόμενη από τον Άξονα της Αντίστασης σε ευρύτερο επίπεδο συνεχίζει να αγωνίζεται. Ποτέ δεν θα παραιτηθεί από τη μάχη για την ελεύθερη Παλαιστίνη και την προστασία της ιερότητας του Τέμενους Άλ-Άκσα.
Οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ τίμημα στον αγώνα για την ελευθερία τους και έχουν πληρώσει το ύψιστο τίμημα. Δεν μπορούμε δεν επιτρέπεται να αφήσουμε τις ζωές τους, τις θυσίες που κατέβαλαν να αποβούν μάταιες.
Πρέπει να εντείνουμε την αντίσταση και να δώσουμε τη μάχη ενάντια σε όσους διαπράττουν σε καθημερινή βάση γενοκτονία, εθνοκάθαρση και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον αθώων πολιτών. Πρέπει να τους νικήσουμε και πρέπει να λογοδοτήσουν για να αντιμετωπίσουν την ισχύ του νόμου για τα αποτρόπαια εγκλήματα και πράξεις που διέπραξαν. Θα πρέπει η ενότητα του καταπιεσμένου λαού της Παλαιστίνης να καταστεί ο ύψιστος στόχος και να δώσουμε ώθηση στη μάχη για την απελευθέρωση του Τεμένους Άλ-Άκσα, της Γάζας και ολόκληρης της κατεχόμενης Παλαιστίνης.
Ζητούμε από τα αδέρφια, συντρόφους και φίλους μας στην ηγεσία της Φατάχ και στο Κίνημα συνολικά να διαισθανθούν αυτές τις κρίσιμες επαναστατικές συγκυρίες στην ιστορία του παλαιστινιακού αγώνα.
Η αντίσταση εντός της Παλαιστίνης υποστηρίζεται από τον ευρύτερο άξονα της αντίστασης, την άνευ προηγουμένου παγκόσμια αλληλεγγύη που επιδεικνύουν πολιτικές δυνάμεις, στελέχη κυβερνήσεων και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που ευθυγραμμίζονται και στοιχίζονται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού που δίνει αυτή τη μάχη, την ηγεμονία της διαδικτυακής Ιντιφάντα, ενώ διαπιστώνουμε την ήττα της μηχανής προπαγάνδας της σιωνιστικής οντότητας, τον θρίαμβο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με το νομικό αγώνα που ηγήθηκε η Νότιος Αφρική όπως και άλλοι κρατικοί δρώντες, αρχικά από τον Παγκόσμιο Νότο, την απαράμιλλη, πρωτοφανή στήριξη στην καμπάνια του Κινήματος Μποϊκοτάζ, Αποεπενδύσεων και Κυρώσεων (Boycott, Divestment, Sanctions-BDS) και όπως ποτέ άλλοτε για πρώτη φορά στην ιστορία την κινητοποίηση των Παλαιστινίων της διασποράς, οι οποίοι αποτελούν μια σημαντική συνιστώσα της παγκόσμιας εκστρατείας για το Δικαίωμα Επιστροφής στην Παλαιστίνη.
Καθώς όλες αυτές οι κρίσιμες παράμετροι συνδυάζονται, καθίσταται προδοτικό να υιοθετείται το αφήγημα της σιωνιστικής οντότητας για τη γενοκτονία όταν ο αγώνας των παλαιστίνιων, η ηρωική τους αντίσταση και η παγκόσμια υποστήριξη της κοινής γνώμης διατηρεί την απόλυτη ηγεμονία στη μάχη για τη δικαίωση. Τώρα είναι η στιγμή να παραμεριστούν οι διαφορές και να αγωνιστείτε ενωμένοι στα χαρακώματα της αντίστασης ενάντια στον κοινό εχθρό του παλαιστινιακού λαού, τη σιωνιστική οντότητα και τις επιθετικές στρατιωτικές δυνάμεις του κράτους απαρτχάιντ του Ισραήλ. Κάθε μέρα η αντίσταση επιδεικνύει παρά τις αντιξοότητες σθένος, γενναιότητα και ηρωισμό. Σταθείτε στο πλευρό τους και η κατάληξη αναπόφευκτα θα οδηγήσει είτε στο μαρτυρικό θάνατο είτε στη νίκη. Και το πιστεύω ακράδαντα η νίκη είναι αναπότρεπτη και σίγουρη!»

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet