Η ιστορία του Όσκαρ Ντε Μάρκος της Αθλέτικ Μπιλμπάο
Μετά από 40 χρόνια, το περασμένο Σάββατο η Αθλέτικ Μπιλμπάο, το ποδοσφαιρικό καμάρι των Βάσκων, κατέκτησε και πάλι το κύπελλο Ισπανίας νικώντας 4-2 στα πέναλτι την Μαγιόρκα. Η Μπιλμπάο αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση στα παγκόσμια ποδοσφαιρικά δρώμενα, καθώς σε αυτή αγωνίζονται μόνο βάσκοι παίκτες είτε είναι γηγενείς, είτε έχουν γεννηθεί στη Χώρα των Βάσκων.
Έτσι, οι παίκτες της Μπιλμπάο εκτός από την ποδοσφαιρική δράση είναι “δεμένοι” και με την τοπική κοινωνία, καθώς οι περισσότεροι είναι κομμάτι της από τη γέννηση τους. Μια από τις πολλές αποδείξεις κοινωνικής προσφοράς είναι η δράση του 35χρονου αμυντικού των “λιονταριών” Οσκαρ Ντε Μάρκος. Το δεξί μπακ της Αθλέτικ από την αρχή που πήγε, πριν καν καθιερωθεί στην ενδεκάδα, έκανε δύο καλούς φίλους στο σύλλογο: τον Ινιάκι Γουΐλιαμς και τον πρέσβη του συλλόγου (υπεύθυνο διεθνών σχέσεων) Κάρλος Γκουρπέγι. Και οι τρεις συμμερίζονταν μια διαφορετική, πιο αλληλέγγυα προσέγγιση για τον κόσμο και την κοινωνία. Ο Ινιάκι (μαζί με τον αδερφό του Νίκο) μεγάλωσε ως ένα παιδί Αφρικανών σε μια κοινωνία όπου η καταγωγή, η ράτσα και το αίμα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, αν και η τοπική βασκική κοινωνία τους αγκάλιασε αμέσως. Ο Γκουρπέγι από το 2008 έχει ιδρύσει και προεδρεύει της ΜΚΟ «Ανάπτυξη και Ποδόσφαιρο» που βοηθά τη νέα γενιά να προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο το άθλημα. Ο Ντε Μάρκος όμως είχε κοινωνική δράση που δεν την πρόβαλε.
Ένα καλοκαίρι πριν από έξι χρόνια κάποιος από το αντικαρκινικό νοσοκομείο παίδων του Μπιλμπάο έκανε μια ανάρτηση στα σόσιαλ μίντια ρωτώντας αν αυτός που επισκέφθηκε τον πάσχοντα από λευχαιμία οχτάχρονο γιο φίλων του ήταν όντως ο Όσκαρ ντε Μάρκος. Η επιβεβαίωση ήταν άμεση από πάρα πολλούς. Του απάντησαν ότι ο Ντε Μάρκος πάει κάθε Παρασκευή για πολλά χρόνια στο νοσοκομείο και επισκέπτεται τα παιδιά. Έκανε παρέα και έδινε κουράγιο σε παιδιά και γονείς χωρίς να το δημοσιεύσει ποτέ. Από τη πλευρά τους οι γιατροί, οι νοσοκόμες, οι γονείς και τα παιδιά προφύλαξαν τον Ντε Μάρκος, δεν έλεγαν τίποτα. Σε μια εποχή που πολλοί ποδοσφαιριστές διαφημίζουν τα πάντα, που ανεβάζουν διακοπές σε εξωτικά νησιά, νέα κουρέματα, πολυτελή αυτοκίνητα και κάθε δραστηριότητά τους, ο Ντε Μάρκος κρατούσε μυστική μια τόσο σημαντική κοινωνική προσφορά. Από σεβασμό στην κίνηση, από τη χαρά που έδινε σ’ αυτά τα παιδιά, από την απουσία υποχρέωσης. Φυσικά πάρα πολλοί μεγάλοι αθλητές επισκέπτονται νοσοκομεία κα δίνουν λίγη χαρά σε παιδιά που δίνουν αγώνα για την υγεία τους. Βγάζουν τις αντίστοιχες φωτογραφίες, ανεβαίνουν με λεζάντες «η ανθρώπινη πλευρά του…» και όλα καλά. Ναι υπάρχει και το επετειακό της επίσκεψης των Χριστουγέννων των συλλόγων σε παιδικά χωριά, ορφανοτροφεία ή νοσοκομεία. Όμως η περίπτωση του Όσκαρ ντε Μάρκος δεν έχει καμία σχέση με μια... τυπικότητα. Είναι κάτι που κάνει από μόνος του και δεν έχει σχέση με την εικόνα του. Όταν τον ρώτησαν σχετικά σε συνέντευξη Τύπου, ντρίπλαρε την ερώτηση λέγοντας ότι απαντάει μόνο σε ό,τι έχει σχέση με το ματς. Ο Ντε Μάρκος συμμετέχει ενεργά στη ΜΚΟ του Γκουρπέγι και κάνει ταξίδια στη Λατινική Αμερική, κυρίως στο Περού, προωθώντας το ποδόσφαιρο ως εκπαίδευση και διαφυγή από τα ναρκωτικά και την παρανομία. Επίσης με τον Ινιάκι Γουίλιαμς ταξιδεύει στην Αφρική, κυρίως στη Γκάνα, για τον ίδιο λόγο. Συμμετέχει και σε πολλές άλλες δράσεις άλλων ομάδων στο ίδιο το Μπιλμπάο.
Αντίθετα όμως με τους δύο του φίλους, που η δράση τους σχετίζεται με προσωπικές εμπειρίες και δεσμούς με τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται, ο Όσκαρ ντε Μάρκος δεν έχει καμία καταγωγή από Γκάνα, Περού, Αφρική ή Λατινική Αμερική. Δεν έχει κάποια προσωπική ιστορία με καρκίνο στην οικογένειά του ή στο στενό του κύκλο φίλων που να τον ευαισθητοποίησε. Ο Όσκαρ ντε Μάρκος αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα ανθρώπου που χρησιμοποιεί την δημοσιότητα του ποδοσφαίρου για να προσφέρει στη κοινωνία και όχι για να παίρνει ανούσια “λάικ” και “καρδούλες” στα σόσιαλ μίντια!