Στις 24 Απριλίου με τις προεδρικές εκλογές ξεκινάει ο εκλογικός μαραθώνιος στην Βόρεια Μακεδονία μέσα σε κλίμα έντονης πόλωσης. Υποψήφιος ο νυν πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι που στις προηγούμενες εκλογές είχε τη στήριξη των σοσιαλδημοκρατών SDSM και του αλβανικού μειονοτικού κόμματος DUI του Αχμέτι, των υποστηρικτών της Συνθήκης των Πρεσπών. Απέναντί του η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, συνταγματολόγος στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων που υπήρξε και αντίπαλός του στην αναμέτρηση του Μαΐου του 2019. Η μονομαχία όμως γίνεται πλέον σε εντελώς αλλαγμένο πολιτικό περιβάλλον. Το δεξιό VMRO που την στηρίζει εκ νέου, βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις πρώτο με ποσοστά περίπου διπλάσια από αυτά των σοσιαλδημοκρατών. Έτσι, ενώ η Γκορντάνα είναι σίγουρη για την εκλογή της στον δεύτερο γύρο, για τον πρόεδρο Στέβο αυτό είναι μόνο πιθανό. Για να είναι ένας πολίτης υποψήφιος πρόεδρος, πρέπει είτε να υποστηριχθεί από τους 30 του συνόλου των 120 βουλευτών είτε να συγκεντρώσει 10.000 υπογραφές, ενώ για να εκλεγεί πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερο από το 50%. Είναι όμως επίσης σημαντικό ότι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στις 8 Μαΐου θα συμπέσει με τις βουλευτικές εκλογές της βόρειας Μακεδονίας. Αυτό μετατρέπει τον πρώτο γύρο σε προκριματική αναμέτρηση και οξύνει την αντιπαράθεση.

Ο αρχηγός της επελαύνουσας δεξιάς Χριστιάν Μίτσκοσκι, ήδη φρόντισε να δώσει εγγυήσεις στις ΗΠΑ, αποκόπτοντας επιδεικτικά τις σχέσεις του με τον πρώην δεξιό πρωθυπουργό Γκρουέφσκι που διώκεται με βαριές κατηγορίες κρυμμένος στην Ουγγαρία υπό την προστασία του ακροδεξιού και φιλορώσου πρωθυπουργού Όρμπαν. Η μοναδική σύμμαχος που του απέμεινε είναι η δήμαρχος των Σκοπίων Ντανέλα Άρσοφσκα, της οποίας όμως, το πολιτικό μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Είναι αλήθεια ότι ο παροπλισμένος Ζάεφ επιχείρησε την επιστροφή του Γκρουέφσκι για να επιφέρει διάσπαση στο στρατόπεδο της δεξιάς όμως το σχέδιο του απέτυχε. Επίσης στις συνεντεύξεις οι σοσιαλδημοκράτες γκριζάρουν το τοπίο στη σχέση Ρωσίας VMRO.

Το VMRO με αμερικανικού τύπου διαφημιστικά σποτ παρουσιάζει τις ομορφιές και τις ιστορικές τοποθεσίες της χώρας υπό τον ήχο του τραγουδιού «η Μακεδονία και πάλι δική σου». Δεν χάλασε κι ο κόσμος μας είπαν δεξιοί πολίτες της γειτονικής χώρας. Θα κάνουμε όπως και ο Μητσοτάκης. Καταγγέλλουμε δηλαδή προεκλογικά την συνθήκη των Πρεσπών μέχρι να εκλεγούμε και μετά ούτε που θα την ακουμπήσουμε. Το μόνο που σκεφτόμαστε να αλλάξουμε είναι το όνομά μας για εσωτερική χρήση. Δηλαδή στο εξωτερικό να ονομαζόμαστε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ενώ στο εσωτερικό Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Πέρα από την φτώχεια και την ανέχεια των πολιτών στην Βόρεια Μακεδονία, υπάρχει και ένα αίσθημα προδομένων υποσχέσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα βρίσκεται για πολλά χρόνια έξω και από τον προθάλαμο της ένταξης στην Ευρώπη. Την πρώτη φορά η Γαλλία και τις επόμενες η Βουλγαρία της έφραξαν το δρόμο. Η τελευταία απαιτεί συνταγματική μεταρρύθμιση που θα αναγνωρίζει πέρα από την αλβανική και την βουλγαρική μειονότητα καθώς ως επίσημη γλώσσα του κράτους τη βουλγαρική και όχι τη Μακεδονική. Είναι αλήθεια ότι περίπου 150.000 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας οδηγούνται στην Βουλγαρία από την επιθυμία για ένα βουλγαρικό –ευρωπαϊκό διαβατήριο, ισχυριζόμενοι τη βουλγαρική τους καταγωγή, όταν μόλις 3.500 δήλωσαν στην απογραφή της Βόρειας Μακεδονίας ότι είναι εθνοτικά Βούλγαροι. Μάλιστα 60.000 από αυτούς δήλωσαν ως διεύθυνση το ίδιο διαμέρισμα σε πολυκατοικία της Σόφιας.

Στον εκβιασμό της Βουλγαρίας υπέκυψε η πλειοψηφία της κυβέρνησης του Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι SDSM των σοσιαλδημοκρατών, με βαριά καρδιά, καθώς και ο απερχόμενος πρόεδρος Πενταρόφσκι αφού έβγαλε κάποιες κορώνες. Ο κυβερνητικός αλβανικός σύμμαχος DUI δέχθηκε, όμως, τις βουλγαρικές προτάσεις με ενθουσιασμό, διότι και την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλιζαν και το πρόβλημα της σλαβομακεδονικής ταυτότητας δεν τους αφορούσε.

 Το πολιτικό αυτό κενό ήταν που κάλυψε η δεξιά του Μήτσκοσκι με τους Μακεδονομάχους παλιάτσους που διαθέτει καθώς και με την υπόσχεση ότι «σου επιστρέφουμε την Μακεδονία». Και όλα αυτά μέσα σ’ ένα κλίμα διασπάσεων του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (σχηματισμός κόμματος Znam από τον δήμαρχο Κουμάνοβο Μαξίμ Ντιμιτρίεφσκι), εκκωφαντικής σιωπής στελεχών (ΥΠΕΞ στη συνθήκη των Πρεσπών Νικολάε Ντιμίτροφ) και μεγάλης αποστράτευσης των στελεχών.

Πρέπει ωστόσο να διακρίνουμε και μια συνέπεια στην υπονομευτική δουλειά των δεξιών. Από την ίδρυση του κράτους της ΠΓΔΜ και μέχρι σήμερα στην Βόρεια Μακεδονία το αλβανικό κόμμα DUI του οπλαρχηγού του UCK Μακεδονίας Αχμέτι συμμετείχε στις περισσότερες κυβερνήσεις. Ήταν, όπως λένε στις πολιτικές επιστήμες –king maker- δηλαδή με όποιο κόμμα συμμαχούσε ανάμεσα στο SDSM ή το VMRO σχημάτιζε κυβέρνηση. Τώρα ο Μήτσκοσκι συγκέντρωσε με υποσχέσεις και διασπάσεις 4 μικρά αλβανικά κόμματα, και τους συνέδραμε να φτιάξουν το κόμμα «Αξίζει», το οποίο πλέον απειλεί την πρωτοκαθεδρία των πολιτικών βαρόνων της αλβανικής μειονότητας και του DUI. Με αυτούς σκοπεύει να δώσει τη μάχη των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών καθώς και να σχηματίσει κυβέρνηση.

 

Γιώργος Βερβέρης Ο Γιώργος Βερβέρης είναι συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής και μέλος της Α’ Νομαρχιακής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet