«Γιορτή της άμεσης δημοκρατίας», χαρακτήρισε ο Στέφανος Κασσελάκης τις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών του νέου ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε. Οι προκριματικές θα διεξαχθούν την Κυριακή 14 Απριλίου και κάπως έτσι θα συγκροτηθεί το τελικό ψηφοδέλτιο του κόμματος. Η πρώτη ανοιχτή παρουσίαση σε επίπεδο Αττικής με την παρουσία του προέδρου του κόμματος έγινε στη Νέα Ιωνία, ακολούθησε αυτή στο Περιστέρι, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Νέα Σμύρνη.

Ο Στ. Κασσελάκης αυτή τη φορά ανέβασε τον πήχη στα ποσοστά που είχε πάρει το κόμμα στις τελευταίες εκλογές και μίλησε για ανατροπή, ενθαρρυμένος ίσως και από τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, τα οποία του δίνουν τη δεύτερη θέση, αν και όχι σε απόσταση ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ίσως γι’ αυτό και η συνεχής αντιπαλότητα των δύο κομμάτων, τα οποία διεκδικούν με πάθος το λεγόμενο μεσαίο χώρο και τον όρο… δημοκρατική παράταξη.

Ο πρόεδρος του νέου ΣΥΡΙΖΑ (η λέξη νέος χρησιμοποιείται πολύ πιο συχνά από την προσθήκη Προοδευτική Συμμαχία), φαίνεται να έχει βγει ενισχυμένος από το 3ο συνέδριο. Η όποια εσωκομματκή αντιπολίτευση, συνειδητά ή όχι σιωπά, αναμένοντας ενδεχομένως το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να καθορίσει τη στάση της. Ακόμα και όταν ο πρόεδρος του κόμματος υπερβαίνει τις συλλογικές αποφάσεις, δεν βρίσκεται εύκολα στέλεχος του κόμματος να τον αμφισβητήσει ή έστω να διατυπώσει τη δική του γνώμη. Άλλωστε, τα όργανα του κόμματος (ΠΓ και ΚΕ) δεν συνεδριάζουν για να αποτυπωθούν οι όποιες διαφωνίες, επομένως η «αδιαμεσολάβητη» σχέση αρχηγού και… βάσης παραμένει η μόνη σταθερά.

Η μόνη ίσως «αιρετική» φωνή να είναι αυτή του πρώην προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στο πλαίσιο του 9ου φόρουμ των Δελφών, παρότι υπενθύμισε ότι είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε περισσότερο ως αυτόνομος παρατηρητής. Σχολιάζοντας τη μάχη των ευρωεκλογών είπε ότι «η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του χωρίς αντίπαλο και κινδυνεύει να βγει δεύτερος (…) Δεν είναι εύκολο για τον κ. Μητσοτάκη να τρέχει με αντίπαλο τον κανέναν και να τον κερδίσει ο κανένας». Με έμμεσο τρόπο διαφοροποιήθηκε από τον Στ. Κασσελάκη, ενώ τόνισε επίσης ότι «δεν είναι μόνο τον τικ τοκ πολιτική».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, με γοργούς ρυθμούς φτιάχνει ένα νέο κόμμα. Το συνέδριο επανίδρυσης, όπως έχει πει, του Σεπτεμβρίου, ίσως αλλάξει τα πάντα, ακόμα και αυτά που σήμερα φαίνονται αμετακίνητα, όπως είναι ο τίτλος του κόμματος. Ανοιχτή παραμένει η απόφαση για ένταξη σε άλλη ευρωομάδα και ασφαλώς η σύνθεση των νέων οργάνων που θα προκύψουν. Άλλωστε, σε όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα καταγράφεται ένα νέο κοινό, που ουδεμία σχέση έχει με την ιστορική πορεία και κληρονομιά της Αριστεράς. Ίσως γι’ αυτό αισθάνεται άνετα και ασφαλής πολιτικά όταν χαρακτηρίζει «χρήσιμο εργαλείο τον φράχτη του Έβρου», υπέρ των… αμυντικών δαπανών, υπέρ της επιχείρησης «Aspides» για αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα. Μιλάει με άνεση για την ελεύθερη αγορά, για τη νέα ελληνική υπερηφάνεια και το ελληνικό όνειρο. Ξέρει ότι απευθύνεται σε ένα άλλο κοινό, το οποίο στις τελευταίες εκλογές δεν είχε ψηφίσει ή είχε στηρίξει μικρούς σχηματισμούς ανεξάρτητα ιδεολογικής αναφοράς. Συνεπώς, σε αυτό το ετερόκλητο κοινό μπορούν να ειπωθούν τα πάντα. Απ’ όλα έχει… ο μπαξές. Μέχρι και την Ζωή Κωνσταντοπούλου φρόντισε να κολακεύσει πολιτικά, λέγοντας ότι «ήταν πολύ μαχητική και μπράβο της…», ενώ δεν δίστασε να κλείσει το μάτι σε συντηρητικούς ψηφοφόρους, σημειώνοντας άλλη στιγμή ότι υπάρχουν στελέχη από την κυβερνητική παράταξη που θα τα ήθελε στο κόμμα του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πριν πάει στο Περιστέρι για την παρουσίαση των υποψηφίων των προκριματικών εκλογών, φρόντισε να πάει και ασφαλώς να φωτογραφηθεί, στην εκκλησία της Παναγιάς της Ευαγγελίστριας για να ανάψει κερί. Δεν ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά. Με την ίδια άνεση που στις αρχές της πολιτικής του παρουσίας στη χώρα μίλαγε για διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας, σήμερα δηλώνει, με τον τρόπο του, μέλος της εκκλησίας.

Ωστόσο, αν όλα αυτά είναι μέρος μιας επεξεργασμένης προεκλογικής τακτικής, η αναφορά του στο ΝΑΤΟ ξεπέρασε κάθε όριο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κρήτη χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «αμυντική συμμαχία» και κλάσματα δευτερολέπτου μετά για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία συμπλήρωσε «το ΝΑΤΟ είναι μια ιερή αμυντική συμμαχία».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet