Με τον χρόνο να βαδίζει ασυγκράτητος προς τις ευρωεκλογές, στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ανήσυχοι ότι τα όρια ανοχής της κοινωνίας έχουν ξεπεραστεί χωρίς επιστροφή, όπως δείχνει η επίμονη δημοσκοπική υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% στην πρόθεση ψήφου.

Την ώρα που πολλά στελέχη της αναγνωρίζουν κατ’ ιδίαν ότι ένα αποτέλεσμα κάτω από αυτό το όριο είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο, οι προσδοκίες της ΝΔ θα πρέπει, σύμφωνα με έρευνα της Alco, να περιοριστούν σε ένα 25,6%, απόληξη συνεχούς κατολίσθησης: από το 30,3% του Ιανουαρίου, στο 28,2% του Φεβρουαρίου, στο 27% του Μαρτίου. Ανάλογα και τα ευρήματα της Pulse: 31,5% τον Ιανουάριο, 30,5% τον Φεβρουάριο, 29,5% τον Μάρτιο, 28,5% τον Απρίλιο.

Εν ολίγοις, η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών εκφρασμένη σε ποσοστά απόρριψης ανάλογα των αρνητικών επιδόσεων της κυβέρνησης σε τομείς όπως η ακρίβεια, διατυπωμένων σε ποσοστιαίες μονάδες.

Ποσοστό 1,8% αύξησης του ρυθμού ανόδου των τιμών του καταναλωτή κατέγραψε για την Ελλάδα τον Μάρτιο, συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, η Eurostat, υπερδιπλάσιο του 0,8% της Ευρωζώνης τον ίδιο μήνα. Είμαστε η χώρα με την πέμπτη χειρότερη επίδοση στη ζώνη του ευρώ, με την ακρίβεια των υπηρεσιών και των ειδών διατροφής να είναι η κύρια αιτία του «πληθωριστικού εκτροχιασμού».

Το 26,1% του πληθυσμού, ήτοι 2.658.400 άτομα, βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2023.

Στο 67% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το ίδιο έτος η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση και τις κυβερνητικές καυχησιολογίες στην κατηγορία «μεθοδευμένη εξαπάτηση».

Η προϊούσα, σύμφωνα με τους δείκτες και του 2024, εξασθένηση της ελληνικής οικονομίας, προδικάζει επιστροφή σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, συμπαρασύροντας στην απαξίωση την εικόνα του ικανού κυβερνήτη, που φιλοτέχνησε για τον εαυτό του ο πρωθυπουργός.

Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι το σημείο χωρίς επιστροφή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όταν δηλώνει αποφασισμένος να ηγηθεί προσωπικά του προεκλογικού αγώνα σαν να πρόκειται για εθνικές εκλογές· όταν λέει, όπως έκανε από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ το περασμένο σαββατοκύριακο, ότι πίσω από τον τίτλο του ψηφοδελτίου και τα ονόματα των υποψηφίων κρύβεται το δικό του όνομα, ταυτίζει την παράταξη και τις τύχες της με τον εαυτό του.

Το κάνει για να πιστωθεί ένα υποφερτό αποτέλεσμα; Το κάνει κυρίως για να αποποιηθεί τις ευθύνες για ένα δυσβάστακτο, επιρρίπτοντάς τις κυρίως σε όσους εντός της ΝΔ αποδοκιμάζουν σιωπηρά ή έμμεσα το γεγονός ότι χρησιμοποιεί ένα ιστορικό κόμμα για να αναρριχηθεί σε εξωχώρια πολιτικά πόστα.

Η έγνοια της απόρριψής του προκύπτει καθαρά από την ανάγνωση της δήλωσής του στο συνέδριο ότι «καμία επιμέρους διαφωνία δεν γίνεται να οδηγεί σε συνολική απόρριψη»· ότι «κανένα μικρό παράπονο δεν αξίζει το ίδιο με μία μεγάλη συλλογική πρόοδο»· ότι «σε όσους εντός της ΝΔ μάς ασκούν καλόπιστη κριτική, λέμε πως καμία επιμέρους διαφωνία δεν νοείται ως συνολική απόρριψη».

Δύο πρώην πρόεδροι του κόμματος και πρώην πρωθυπουργοί επέλεξαν να σιωπήσουν. Η απόφαση του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά να μη μιλήσουν στο συνέδριο πάει πολύ μακριά, αν διαβαστεί σωστά.

Όπως και το γεγονός ότι τα ηχηρά ονόματα που υπερασπίστηκαν ανοιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και, υπόδηλα, τις απώτερες βλέψεις του, ήταν τρεις προσκεκλημένοι στο συνέδριο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό φάρο» τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «που ήταν πάντοτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας…».

Πιο ασυγκράτητος, ο Μάνφρεντ Βέμπερ τον αναγόρευσε προστάτη των ευρωπαϊκών συνόρων και διαχειριστή της μετανάστευσης «πάντα απέναντι στον Ερντογάν», ηγετική μορφή «της ευρωπαϊκής στήριξης στην Ουκρανία», πρόσωπο «σεβαστό στη διεθνή κοινότητα…».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «το απογείωσε», κατά το κοινώς λεγόμενο: «Χάρη σε εσένα, Κυριάκο, χάρη σε εσάς, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα του ΝΑΤΟ, της συλλογικής ασφάλειας, της στήριξης στην Ουκρανία, της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Υπό την ηγεσία σας η ελληνική οικονομία έχει ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο… η Ελλάδα αποτελεί δείκτη ευημερίας και καινοτομίας… παγκοσμίως…».

Σε δεύτερη ανάγνωση, αυτός ο καταιγισμός από μεγαλοστομίες αποκαλύπτει, παρά τις αντίθετες προθέσεις του, ότι κάπου μετά τις ευρωεκλογές και πριν τις εθνικές, στη ΝΔ θα υπάρξει θέμα διαδοχής. Όχι μόνο επειδή στις 20 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί χρεωμένος με μια ΝΔ του 30,5% ή του 27,7%, αλλά γιατί το προφίλ του επιτυχημένου με το οποίο διεκδικεί άλλους, πιο διακεκριμένους θώκους, θα τρωθεί από μια αποτυχημένη απόπειρα διεκδίκησης μιας τρίτης συνεχόμενης πρωθυπουργίας σε συνθήκες ακατόρθωτης αυτοδυναμίας.

Τα σενάρια μεταπήδησής του σε υψηλό πόστο στην ΕΕ επιμένουν παρά τις διαψεύσεις, με πιο πρόσφατη αυτή στο συνέδριο της ΝΔ από τον ίδιο, που έκανε λόγο για μυθεύματα και επέμεινε: «Μένουμε Ελλάδα. Με Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή».

Η εμφάνιση του Νίκου Δένδια στο συνέδριο προτρέπει σε άλλη ανάγνωση.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Άμυνας, που, σημειωτέον, είναι ο μόνος υπουργός που στις δημοσκοπήσεις ξεπερνά σε αποδοχή τα ποσοστά της παράταξης, υπερασπίστηκε σθεναρά την παράδοση της «λαϊκής Δεξιάς», το κόμμα και όλους τους αρχηγούς του, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ευάγγελο Αβέρωφ μέχρι τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τη γενναιοδωρία που επιβάλλει η διεκδίκηση της αρχηγίας ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος στο οποίο δεν περισσεύει κανείς.

Στη Νέα Δημοκρατία θα υπάρξουν εξελίξεις πολύ(;) πριν η αξιοπιστία και η απήχηση της παράταξης αναλωθούν πλήρως για να υπηρετηθούν οι βλέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Κωστής Γιούργος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet