Οι ευρωεκλογές γίνονται σε μία περίοδο που η ακροδεξιά βρίσκεται σε τρομακτική άνοδο και ο ευρωσκεπτικισμός είναι έντονος, ειδικά μετά την πανδημία αλλά και από όταν ξεκίνησε η πληθωριστική κρίση. Ταυτόχρονα, η αποχή από τις ευρωεκλογές απειλεί την ισορροπία στο ευρωκοινοβούλιο αλλά και την κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων κομμάτων ως κοινωνικά πλειοψηφικών. Δύο μήνες, επομένως, πριν τις εκλογές και η πίεση μεγαλώνει. Καταφεύγουν έτσι τα κόμματα αυτά στην Ευρώπη-φρούριο και στην αντιμεταναστευτική πολιτική, χωρίς ανθρωπιστικούς αστερίσκους, για να ψαρέψει η Δεξιά στα θολά νερά της εκ δεξιών δεξαμενής της.

Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ψηφίστηκε στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου και αναμένεται μέχρι τα τέλη του μήνα να εγκριθεί και τυπικά από τα κράτη μέλη στα εθνικά κοινοβούλια. «Ιστορική μέρα» χαρακτήρισε η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτ Μέτσολα την υπερψήφιση του πακέτου το οποίο «ανταποκρίνεται σε μία από τις κύριες ανησυχίες των ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη», και κάθε εγγύηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το νέο Σύμφωνο περιλαμβάνει πέντε κανονισμούς: Πρώτον, μία προκαταρκτική διαδικασία για την ταχεία εξέταση του προφίλ ενός αιτούντα άσυλο, δεύτερον την αποθήκευση βιομετρικών στοιχείων (δαχτυλικά αποτυπώματα και αναγνώριση προσώπου) με τη διαδικασία να επιτρέπεται και σε παιδιά από έξι ετών (ήταν 14), τρίτον ταχεία διαλογή (με όριο τις 12 βδομάδες) στα σύνορα και κέντρα κράτησης εκεί, τέταρτον σύστημα «υποχρεωτικής αλληλεγγύης» με όποια χώρα δεν θέλει να μετέχει στη διαχείριση μεταναστευτικών ροών να εξαγοράζει την «καθαρότητά» της με 20.000 για κάθε αιτούντα που αρνείται και πέμπτο κανόνες εξαίρεσης αναγνώρισης του ασύλου όταν το σύστημα απειλείται από ξαφνική και μαζική άφιξη προσφύγων.

«Αναίσχυντη συμφωνία που γνωρίζουν ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο» χαρακτήρισε η επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας Eve Geddie το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο περιθώριο. «Απέτυχε να επιδείξει παγκόσμια ηγετική δυναμική όσον αφορά την προστασία των προσφύγων και την οικοδόμηση ασφαλών, δίκαιων και αξιοπρεπών οδών για τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ευρώπη, σε αναζήτηση είτε ασφάλειας είτε ευκαιριών», πρόσθεσε. Με αυτό το Σύμφωνο ενταφιάζεται η Συνθήκη της Γενεύης και η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη αυτοπυρπολήθηκε για να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της. Μόνο που στο νέο της DNA θα έχει τους νεκρούς που έψαχναν τρόπο να σωθούν, θα έχει τον ανθρώπινο πόνο.  

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet