Οχτώ βδομάδες μας χωρίζουν από τις ευρωεκλογές και η Νέα Δημοκρατία έχει μπλεχτεί σε ένα σπιράλ αποσυσπείρωσης. Οι απώλειές της είναι προς όλες τις κατευθύνσεις και θέλει να τις επαναπατρίσει ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να έχει εγκλωβιστεί σε μία δίνη που απλώς την περιστρέφει γύρω από τον εαυτό της με μεγάλη ταχύτητα. Επειδή διατηρεί μία μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, θέλει να εμφανιστεί ότι δεν έχει αντίπαλο, όπως κάνει από τις εθνικές εκλογές μέχρι σήμερα. Όμως τελικά στρέφεται κατά πάντων και μοιάζει σαν όλοι να έχουν άδικο και εκείνη δίκιο, όλοι να μην ξέρουν τι κάνουν και εκείνη να ξέρει, όλοι να είναι αντιπολιτικοί και εκείνη να είναι εθνική. Πόσο συσπειρωτικό μπορεί να είναι αυτό; Αναγκάζεται έτσι ο πρωθυπουργός να βγει μπροστάρης και να προσπαθεί να πάρει πίσω την κυριαρχία, που ο ίδιος χάνει από τα χέρια του με ταχείς ρυθμούς.

 

Με υπογραφή Μητσοτάκη

 

Στο 15ο συνέδριο της ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων, «πίσω από κάθε τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας κρύβονται οι δεσμεύσεις μας. Αλλά και κάτι άλλο: το δικό μου όνομα. Γιατί κάθε ψήφος στις ευρωεκλογές θα μου δίνει νέα δύναμη για να διεκδικήσω όσα χρειάζεται η Ελλάδα». Όρισε απέναντί του «την αντιπολίτευση των υπαρκτών προβλημάτων» και τα ΜΜΕ που «επιλέγουν, για τους δικούς του λόγους, να ασχολούνται με άλλα», μίλησε για «επιμέρους διαφωνίες» και «μικρά παράπονα» που «δεν νοείται να οδηγούν σε συνολική απόρριψη» και άρχισε την κινδυνολογία, αρνούμενος πως την ασκεί: «σε όσους σπεύδουν να πουν ότι κινδυνολογώ, απαντώ: ναι μιλώ για κινδύνους (…) Είναι μια προσπάθεια, μια ευρωπαϊκή εκλογική διαδικασία να γίνει ουσιαστικά μια νάρκη, η οποία θα ανατινάξει όσα ζήσαμε και κατακτήσαμε από το 2019 έως τώρα. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί». Δημοσκόπηση τη MRB εντοπίζει πως από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο η συσπείρωση της ΝΔ μειώθηκε από το 74,8% στο 71,2%, με τις κυριότερες μετακινήσεις να καταγράφονται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο (12,5%), ΠΑΣΟΚ (6,6%), ΣΥΡΙΖΑ (3,4%) και Ελληνική Λύση (2%). Σε δημοσκόπηση της Alco, η ΝΔ χάνει τέσσερεις μονάδες από τη συσπείρωσή της και φτάνει στο 61%, με τις απώλειές της να είναι προς την Ελληνική Λύση (7%), τη Νίκη (4%), την αποχή (4%) και την αδιευκρίνιστη ψήφο (15%).

 

Που πήγαν τα λεφτά;

 

Η Νέα Δημοκρατία χάνει από παντού, με τα κύρια αίτια (MRB) να είναι η ακρίβεια, η υγεία και η απονομή Δικαιοσύνης. Φέρνει, έτσι, την ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης στη βουλή, για να μιλήσει για «κοινωνική στήριξη και αναβαθμίσεις νοσοκομείων», για «στήριξη των αγροτών και των φτωχών νοικοκυριών». Σύσσωμη η αντιπολίτευση απέχει ή καταψηφίζει, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι θα μοιράσει αδιαφανώς και αυτό το πρόγραμμα σε λίγους και εκλεκτούς, αφού το προηγούμενο πακέτο δόθηκε σε μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις σε ποσοστό 85%, καθώς από τις 400.000 επιχειρήσεις, τα 4,5 δισ. δόθηκαν σε μόλις 200.  Ο υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης προσπαθεί να απευθυνθεί στους νεοδημοκράτες ψηφοφόρους καθώς «δεν υπάρχει περιθώριο για οποιοδήποτε μήνυμα. Είναι κρίσιμες οι εκλογές» και την ίδια στιγμή η ευρωπαϊκή εισαγγελία (EPPO) ερευνά την Ελλάδα για απάτη, καθώς κονδύλια της ΕΕ ύψους 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης δόθηκαν σε μόλις δέκα εταιρείες στην Ελλάδα, με δημόσιους διαγωνισμούς που δόθηκαν με μόνο μία προσφορά. Παράλληλα, η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει κάνει εφόδους σε τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών της χώρας, σε πέντε εταιρείες πληροφορικής και άλλες δύο εταιρείες παροχής συμβουλών και όπως ανακοίνωσε εξετάζει αν υπήρξε παραβίαση της συνθήκης της ΕΕ που «απαγορεύει τις αντιανταγωνιστικές συμφωνίες και αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων που εμποδίζουν, περιορίζουν ή στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, τις μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση για συνεννόηση ή μελλοντικές ανακοινώσεις τιμών σε ανταγωνιστές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης».  

 

Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών

 

Η Ελλάδα, επομένως, βρίσκεται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών για το ναυάγιο στην Πύλο, για τα Τέμπη, για τις παρακολουθήσεις και τώρα και για απάτη ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον με ανακοίνωσή της (9/4) καταγγέλλει την ολιγωρία των ελληνικών αρχών και την απροθυμία της ελληνικής πλευράς να παράσχει τα απαιτούμενα στοιχεία για το ναυάγιο της Πύλου, υπογραμμίζοντας ότι «η Επιτροπή βρίσκεται σε τακτική επαφή με την Ελλάδα, εξακολουθεί να ζητά τη διεξαγωγή των εθνικών ερευνών και δικαστικών διαδικασιών με ταχύ και ολοκληρωμένο τρόπο και αναμένει από τις αρχές να διωχθούν τυχόν παρατυπίες». Η ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι στον ετήσιο απολογισμό της (9/4) συνέδεσε ευθέως της υπόθεση των Τεμπών με τη διαφθορά λέγοντας «πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;». Την ίδια ώρα αναλύσεις του Χημείου του Κράτους ήδη από τον Ιούνιο του 2023 αποδεικνύουν ότι η εμπορική αμαξοστοιχία είχε ξυλόλιο και η κυβέρνηση επιμένει ότι πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας. Εν τω μεταξύ, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την απαγόρευση ενημέρωσης όσων παρακολουθούνται, με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να χαρακτηρίζει την απόφαση «εξαιρετική» και να έχει πια λυμένα τα χέρια που η κυβέρνηση, μαζί με τις ψήφους της Ελληνικής Λύσης, προσπάθησε να του δέσει. Η Ελλάδα είναι το αντικείμενο τεσσάρων ερευνών των ευρωπαϊκών αρχών για πράξεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Πόσο εύκολο θα είναι να σταθεί ως η μόνη που μπορεί να κάνει «τη χώρα να πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη»; Εκτός αν εννοεί να είναι στο επίκεντρο ως κατηγορούμενη. Διότι αυτό πράγματι το έχει καταφέρει.

«Αυτή η δεύτερη τετραετία είναι η τετραετία που πρέπει να κάνουμε πολύ βαθιές τομές στο κράτος», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 προσθέτοντας «όταν τα βάζουμε με το βαθύ κράτος, ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια άσκηση που απαιτεί υπομονή, επιμονή και μεγάλη συστηματικότητα. Δεν έκρυψα ότι αυτός είναι ο στόχος της δεύτερης τετραετίας και θα κριθώ για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας στο τέλος της». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός λέει ότι θα τα βάλει με το βαθύ κράτος και είναι η πολλοστή φορά που δεν το κατονομάζει, τη στιγμή που όλες οι σημάνσεις δείχνουν πάνω του το βέλος που αναβοσβήνει, την ίδια στιγμή που ο ίδιος κατηγορεί όλους τους άλλους ότι υπονομεύουν τη χώρα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet