Η επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ δημιουργεί τεράστια αγωνία σε ολόκληρο τον πλανήτη, ωστόσο η αναγγελία της είχε έγκαιρα διατυπωθεί από την ιρανική ηγεσία. Πρόσφατα στο Ομάν η αμερικανική ηγεσία είχε ενημερωθεί από τον Χοσεΐν Αμίρ - Αμπντολαχιάν, τον Ιρανό ΥΠΕΞ, ενώ τις τελευταίες 72 ώρες, πριν από την επιχείρηση αντιποίνων, αντίστοιχη ενημέρωση υπήρξε και προς τον αραβικό κόσμο.  Η εισβολή των ισραηλινών στη Γάζα εδώ και 6 μήνες, που συνιστά τη νέα Νάκμπα για τον παλαιστινιακό λαό, έχει δημιουργήσει μια εστία σύγκρουσης που, εγείρει φόβους, ότι δύναται να μετεξελιχθεί στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, μετά την επίθεση αντιποίνων που εξαπέλυσε το Ιράν ξημερώματα της 14ης Απριλίου εναντίον του Ισραήλ. 

Στην Αληθινή Υπόσχεση, όπως ονομάστηκε η επίθεση, χρησιμοποιήθηκαν 330 επιθετικά drones Shahed -136, απλοί βαλλιστικοί πύραυλοι και Ρεζβάν πύραυλοι υγρού καυσίμου. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της, χρησιμοποιήθηκαν  πύραυλοι με κινητήρες στερεού καυσίμου, όπως Χαζ Κασέμ και Κειμπάρ Σεκάν, από την στρατιωτική ηγεσία των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.  Αυτή ήταν η απάντηση στο τελευταίο φονικό χτύπημα εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό της Συρίας την 1η Απριλίου, που αποδίδεται στο Ισραήλ. Η συγκεκριμένη επίθεση με F-35 αερομαχητικά και με εκτόξευση πυραύλων είχαν ως συνέπεια να σκοτωθούν οι στρατηγοί Μοχάμμαντ Ρέζα, Μοχάμμαντ Χαντί Ραχίμι, 6 ιρανοί αξιωματούχοι και 6 σύριοι πολίτες. Ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σειέντ Αλί Χομεϊνί κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Τεχεράνη είχε τονίσει ότι «το ισραηλινό καθεστώς πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί. Όταν επιτέθηκαν στο προξενείο μας ήταν σαν να προέβησαν σε επίθεση στο έδαφος μας».

 

Ο σκιώδης πόλεμος Ιράν - Ισραήλ

 

O υβριδικός πόλεμος δεκαετιών μεταξύ Τεχεράνης Ισραήλ και εν γένει Ιράν – Δύσης στην ουσία έχει ως αφετηρία την ανατροπή του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί με την άνοδο στην εξουσία του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Μουσαβί Χομεϊνί το 1979. Σημείο εκκίνησης του «ψυχρού πολέμου» μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί η ομηρία 52 αμερικανών πολιτών με την κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ από ιρανούς φοιτητές στην Τεχεράνη στις 4/11/1979. Στην πορεία των χρόνων να αναφέρουμε τη δολοφονία επιφανών ιρανών επιστημόνων και συγκεκριμένα τον πυρηνικό επιστήμονα Μοχσέν Φακριζαντέχ, τον Αιούμπ Εντεζάρι, αεροναυπηγό μηχανικό και τέλος τον γεωλόγο Καμράν Αγκαμολάει. Την ίδια τύχη με τον Φακριζαντέχ είχε αργότερα και ο στρατηγός Σαιάντ Κοντάιεε. Στον μακάβριο κατάλογο των ανθρώπινων στόχων του Ισραήλ προστίθεται  και ο Κασσέμ Σουλεϊμανί με καταλυτική συνδρομή στον αγώνα εναντίον του ισλαμικού κράτους σε ολόκληρη τη Μ. Ανατολή. Το Ιράν στη συνέχεια έπληξε με αεροπορικά πλήγματα δύο αμερικανικές αεροπορικές βάσεις του Ιράκ προκαλώντας τον τραυματισμό δεκάδων στρατιωτών.

Το Ιράν ως αντίποινα των ισραηλινών επιθέσεων που πλήττουν τα εθνικά του συμφέροντα έχει προβεί και σε επιθέσεις εναντίον πλοίων, όπως τον Ιούλιο του 2021 με την επιδρομή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που δέχτηκε πετρελαιοφόρο οχηματαγωγό που είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν δύο μέλη του πληρώματος και 3 ισραηλινοί αξιωματούχοι. Αλλά και το Σάββατο, 13/4, οι δυνάμεις του ναυτικού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης κατέσχεσαν το πλοίο «MSC Aries» με πορτογαλική σημαία ισραηλινών συμφερόντων, το οποίο μεταφέρθηκε στις ιρανικές ακτές. Αυτή η επίθεση αποτέλεσε έναν οιωνό του τι θα ακολουθούσε λίγες ώρες αργότερα.

 

Η σύσταση της Συμμαχίας Αεράμυνας της Μέσης Ανατολής

 

Όπως είναι ήδη γνωστό, η επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση» εκδηλώθηκε σε τρία τουλάχιστον διαδοχικά κύματα επιθέσεων  σε διάστημα λίγων ωρών από το έδαφος του Ιράν όπως επίσης και από τις παραστρατιωτικές συμμαχικές δυνάμεις, από Λίβανο, Υεμένη, Ιράκ και Συρία. Σύμφωνα με το CNN θεωρείται η μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην ιστορία ένοπλων συρράξεων. Τα ιρανικά αντίποινα, όπως ισχυρίζονται οι ισραηλινοί αξιωματούχοι, αποκρούστηκαν με συντριπτικό ποσοστό επιτυχίας από τα πολυεπίπεδα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ -όπως το “The Arrow”, “Iron Dome”, “Patriot”, “Slim Slang” και “Iron Beam”, με το τελευταίο σύστημα αεράμυνας να είναι ακόμα σε ερευνητικό στάδιο- και τη στρατιωτική συνδρομή  ΗΠΑ,  Βρετανίας, Γαλλίας, Ιορδανίας κ.ά. αραβικών χωρών με πτήσεις αερομαχητικών, χρήση ραντάρ και άλλων συστημάτων αεράμυνας. Είναι άγνωστο ποια άλλα αραβικά καθεστώτα συμμετείχαν στην ισραηλινή αεράμυνα, ωστόσο, όπως έχει προαναγγείλει ο Μπένυ Γκάντζ, εν ενεργεία υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου και επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Ενότητα», ήδη υφίσταται Συμμαχία Αεράμυνας της Μέσης Ανατολής που ως πρωταρχικό στόχο έχει την αντιμετώπιση του «κινδύνου»  του πυρηνικού οπλοστασίου και της «επιθετικότητας» του Ιράν.

 

«Κρυφός» περιφερειακός πόλεμος 16 χωρών στη Μέση Ανατολή;

 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο intercept, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο οκτώ χωρών για την αναχαίτιση των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πύραυλων με πτήσεις αερομαχητικών και εκτόξευση πύραυλων αεράμυνας.  Περαιτέρω στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ήδη είναι εν εξελίξει περιφερειακός πόλεμος στη Μ. Ανατολή και ότι το μέτωπο της Γάζας έχει διευρυνθεί συνολικά σε 16 χώρες! Και εδώ να αναφέρουμε ότι συμμαχικές χώρες του Ισραήλ όπως Ιορδανία και Σαουδική Αραβία αποτελούν τον πολύτιμο χερσαίο δίαυλο σύνδεσης της Χάιφα με το Ντουμπάι συνιστώντας γέφυρα εμπορικών συναλλαγών προκαλώντας έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στο Ιράν αλλά και στον λαό της Ιορδανίας, ενώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η ισραηλινή οικονομία έχει καταρρεύσει και λόγω του ναυτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλλει οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα  και στον ινδικό ωκεανό . 

Ειδικότερα στη χώρα του βασιλιά Αμπντάλλα, στην Ιορδανία, καθώς αναχαιτίστηκαν πύραυλοι της ιρανικής αντεπίθεσης τραυματίστηκαν πολίτες λόγω του ότι υπήρξαν καταστροφές κτηρίων. Και ενώ η χώρα του αποτελεί μέρος του «μεγάλου Ισραήλ» συνέδραμε στην αεράμυνα επικαλούμενο το εγγενές δικαίωμα της αυτοάμυνας. Και τίθεται το ερώτημα: στην επικείμενη αντεπίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν ο ιορδανός μονάρχης θα κλείσει τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας και θα προβεί η αεροπορία του στην αναχαίτιση ισραηλινών πύραυλων;

 

Οι στρατιωτικοί στόχοι που επλήγησαν από τα ιρανικά αντίποινα

 

Για το Ισραήλ το κόστος της επιχείρησης ήταν συνολικά 1,35 δις $ ενώ για το Ιράν 38-62 εκ. δολάρια.  Πέρα από την επιτυχημένη απόδοση των ισραηλινών/δυτικών συστημάτων αεράμυνας, όπως ισχυρίζεται η Δύση, οι ιρανικοί πύραυλοι τα διαπέρασαν και έπληξαν:

1) Στην οροσειρά Χερμόν στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν τις υποδομές μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας.

2) Την αεροπορική βάση «Νεβατίμ»  στην περιοχή Νακάμπ  των αμερικανικών F-35 που χρησιμοποιούνται για να ισοπεδώνουν τη Γάζα και επιπρόσθετα φημολογείται ότι η  συγκεκριμένη αεροπορική βάση χρησιμοποιήθηκε για την φονική επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

3) Τη στρατιωτική αεροπορική βάση «Ραμόν» στην έρημο Νεγκέβ.

Η στρατηγική παράμετρος των ιρανικών αντιποίνων στόχευε στο να πληγούν στρατιωτικοί στόχοι  και όχι να υπάρξουν απώλειες ανθρώπινων ζωών. Ο καταιγισμός των ιρανικών πυρών στο πρώτο κύμα  της επίθεσης προς το τέλος της, εφόσον διαπιστώθηκε «κορεσμός» των συστημάτων αεράμυνας  για την αναχαίτιση τους, εκείνη ακριβώς τη χρονική στιγμή επλήγησαν οι στρατιωτικοί στόχοι. Στα επόμενα κύματα επιθέσεων έδειξε αυτοσυγκράτηση. Εκτός των στρατιωτικών βάσεων δεν επλήγησαν αστικές ή και κυβερνητικές υποδομές.

 

Οι γεωπολιτικές στοχεύσεις και συνέπειες της αντεπίθεσης του Ιράν

 

Με αυτή την επίθεση όπου προέβη το Ιράν αποκατέστησε την αποτροπή της χώρας έναντι του Ισραήλ και την προβολή ισχύος  της σε περιφερειακό και σε διεθνές επίπεδο, επικαλούμενο το εγγενές δικαίωμα της αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Στο άρθρο προβλέπεται ότι: Καμιά διάταξη αυτού του Χάρτη δε θα εμποδίζει το φυσικό δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής νόμιμης άμυνας, σε περίπτωση που ένα Μέλος των Ηνωμένων Εθνών δέχεται ένοπλη επίθεση, έως τη στιγμή όπου το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Τα μέτρα που θα παίρνουν τα Μέλη των Ηνωμένων Εθνών κατά την άσκηση αυτού του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας θα ανακοινώνονται αμέσως στο Συμβούλιο Ασφαλείας και σε καμία περίπτωση δε θα θίγουν την εξουσία και την υποχρέωση που έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με αυτόν το Χάρτη, να αναλαμβάνει οποτεδήποτε τη δράση που κρίνει αναγκαία για τη διατήρηση ή για την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Το Ιράν έδωσε την ευκαιρία να προετοιμαστεί στο 100% η Δύση και το Ισραήλ για την επίθεση αντιποίνων. Παράλληλα, είχε προειδοποιήσει τους αμερικάνους να μην εμπλακούν επιθετικά στην επικείμενη επιχείρηση.  Πέρασαν το μήνυμα ότι η σύγκρουση μεταξύ Τεχεράνης- Ιερουσαλήμ περνάει πλέον σε μια νέα περίοδο, εκείνης της άμεσης, απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης και ότι μπορεί να πλήξει στόχους σε όλη την εδαφική επικράτεια του Ισραήλ ακόμα και το πυρηνικό του οπλοστάσιο που πιστεύεται ότι φυλάσσεται στην αεροπορική βάση Σντοτ Μίχα στο κεντρικό Ισραήλ, εφόσον διακυβεύεται ή πλήττεται η εθνική του κυριαρχία.

Είναι η πρώτη φορά που από την ίδρυση του το Ισραήλ δέχτηκε επίθεση στο έδαφος του, εάν εξαιρέσουμε την επίθεση του Ιράκ εναντίον του κράτους απαρτχάιντ τέλη Ιανουαρίου του 1991, κατά τη διάρκεια του Α’ Πόλεμου του Κόλπου. Επιπρόσθετα οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης έχουν πλέον πλήρη γνώση του «επιχειρείν» των δυτικών και ισραηλινών συστημάτων αεράμυνας όσον αφορά την αναχαίτιση των πυραύλων του Άξονα της Αντίστασης και ειδικότερα της απόκρουσης  των ιρανικών πυραύλων χαμηλού κόστους που χρησιμοποιήθηκαν, οι οποίοι ήταν αποθηκευμένοι σε μεγάλες ποσότητες σε αποθήκες του στρατού του Ιράν. Ούτε κατά διάνοια χρησιμοποίησε το προηγμένο πυραυλικό του οπλοστάσιο όπως πχ τους πύραυλους  Φατάχ 1 και 2 και Κορραμσάχρ.

Η επίθεση αντιποίνων επαναπροσδιορίζει την υποστήριξη των ΗΠΑ και συνολικά της Δύσης στο Ισραήλ που συνιστά θεμελιώδη στόχο του Μπ. Νετανιάχου για την ολοκλήρωση της εθνοκάθαρσης που πραγματοποιείται στη Γάζα και τελικά σε όλη την εδαφική επικράτεια της ιστορικής γης της Παλαιστίνης. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είναι ένα βήμα πριν από τον αρχικό του στόχο: τη διεύρυνση της σύγκρουσης σε ολόκληρη τη Μ. Ανατολή, τη διαιώνιση της γεωπολιτικής αστάθειας και την παρέμβαση των ΗΠΑ στη σύρραξη με Ιράν. Προς το παρόν, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αποστασιοποιούνται πλήρως από την ενδεχόμενη  αντεπίθεση του Ισραήλ εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, καθώς η περαιτέρω κλιμάκωση θα τυλίξει στις φλόγες του χάους όχι μόνο την ταραχώδη Μ.Ανατολή αλλά και δυνητικά ολόκληρο τον πλανήτη.

Για το Ιράν η επιχείρηση εναντίον του Ισραήλ  ολοκληρώθηκε με την αποκατάσταση του δόγματος αποτροπής, προβαίνοντας στη διδαχή ενός πολύτιμου μαθήματος: στην οποιαδήποτε επίθεση εναντίον πολιτών ή τμήματος της εδαφικής του κυριαρχίας θα υπάρχουν αντίποινα εντός του ισραηλινού εδάφους.

 

Η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται ακατάπαυστα

 

Και στη Γάζα ο κατάλογος των νεκρών συνεχώς μεγαλώνει: 33.634 νεκροί, 76214 τραυματίες ενώ ο αριθμός των αγνοούμενων πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 13.000 θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Από τη ματωμένη γη της Παλαιστίνης οι διαδικτυακοί διάλογοι Ιταμάρ Μπεν Γκιβρ και Αγιατολάχ Σειέντ Αλί Χομεϊνί δεν αντικατοπτρίζουν την οδυνηρή πραγματικότητα του παλαιστινιακού λαού που του ζητείται να εγκαταλείψει την πατρογονική του γη και δεν ανατρέπουν την τέλεση του εγκλήματος των εγκλημάτων που λέγεται η γενοκτονία του λαού της. Όταν ο ηγέτης του Ιράν έγραψε  στην πλατφόρμα «Χ» ότι η Ιερουσαλήμ - Al - Quds θα βρίσκεται στα χέρια των μουσουλμάνων ο ισραηλινός ακροδεξιός εξτρεμιστής υπουργός του απάντησε: «μιλάς για το ίδιο ιερό μέρος Al - Quds που ήθελες να βομβαρδίσεις χθες και η ισραηλινή άμυνα σε σταμάτησε;».

Η νέα επικείμενη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ σηματοδοτεί την εκκίνηση ενός ανείπωτου σπιράλ αιματοχυσίας  μεταξύ Ιράν - Ισραήλ και Δύσης που δυνητικά ο αντίκτυπος του θα αγγίξει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet