Μορφή επιδημίας παίρνουν στις ένοπλες δυνάμεις τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες από πολύ υψηλά ιστάμενες πηγές, η αύξηση των περιστατικών είναι τόσο μεγάλη που έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τη στρατιωτική ηγεσία.

Το θέμα έχει συζητηθεί μάλιστα και στο επίπεδο των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, δίχως ωστόσο να έχουν ανακοινωθεί κάποια μέτρα αντιμετώπισης. 

Δυο περιστατικά που ήρθαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο παραμένει επτασφράγιστο μυστικό για τις ένοπλες δυνάμεις.

 

Την Τρίτη 9 Απριλίου, ένα ακόμα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με πρωταγωνιστή στρατιωτικό σημειώθηκε στην Κω. Μια 47χρονη γυναίκα μετέβη στο αστυνομικό τμήμα του νησιού, προκειμένου να καταγγείλει τον 44χρονο σύζυγό της, ο οποίος είναι στρατιωτικός, διότι φέρεται να τράβηξε από τα μαλλιά τη σύζυγό του και να την κλώτσησε, με σκοπό να τη διώξει από το σπίτι τους. Την απείλησε μάλιστα, λέγοντας τη φράση: «Θα δεις τι θα πάθεις». Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία, η γυναίκα δεν επιθυμούσε ιατροδικαστική εξέταση, ενώ της χορηγήθηκε Ενημερωτικό Σημείωμα με Κατάλογο Φορέων και Υπηρεσιών Παροχής Αρωγής σε Θύματα Ενδοοικογενειακής Βίας.

 

Την επόμενη ημέρα, στις 10 Απριλίου το armyvoice.gr φέρνει στη δημοσιότητα την περίπτωση παρενόχλησης νεαρών γυναικών στη Ρόδο από 32χρονο στρατιωτικό και έναν 26χρονο φίλο του. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν καταγγελίες από τον Οκτώβριο του 2022 για τη δράση του, η αστυνομία επενέβη όταν πλέον έφθασαν στις 6 καταγγελίες και αναζητούσαν και άλλες γυναίκες που είχαν παρενοχληθεί. 

Το κουβάρι ξετυλίχθηκε όταν μια 22χρονη κατήγγειλε στο αστυνομικό τμήμα Ρόδου ότι την παρενόχλησαν στις 8 Απριλίου. 

Στη συνέχεια, άλλη μια νεαρή κατήγγειλε την επόμενη ημέρα ότι την πλησίασαν ενώ περπατούσε στην παλιά πόλη και άρχισαν να την παρενοχλούν με τρόπο που την φόβισε.

 

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, ανασύρθηκε άλλη μια παρενόχληση σε βάρος μίας φοιτήτριας στην παλιά πόλη, την οποία μάλιστα ο 32χρονος στρατιωτικός τράβηξε από το χέρι παρά τη θέλησή της τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι δράστες ταυτοποιήθηκαν και για την καταγγελία άλλης μιας νεαρής που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με την οποία η κοπέλα τρομοκρατήθηκε όταν ο 32χρονος την πλησίασε απειλητικά, ενώ περπατούσε μαζί με μια φίλη της στην πόλη της Ρόδου και άρχισε να τη ρωτά που μένει και αν έχει ερωτική σχέση.

Παρά τις αποκαλύψεις, οι ένοπλες δυνάμεις δεν θεώρησαν ότι τα θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις αφορούν κι έτσι δεν έκαναν και σχετικές αναφορές, παρά μόνο παρέπεμπαν στην Αστυνομία για ερωτήσεις.

 

Η επιχειρούμενη συγκάλυψη φαίνεται και από άλλες κινήσεις τις οποίες έχουν κάνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας το 2022 σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Σύμφωνα με αυτή, στις τάξεις των Ελληνικών ΕΔ έχουν καταγραφεί ελάχιστα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό βιασμού.

 

Η απάντηση του υπουργού φαίνεται ότι δεν έπεισε ούτε το ίδιο το επιτελείο εθνικής άμυνας, καθώς ένα χρόνο μετά (στις 8 Μαρτίου 2023) ιδρύεται στο ΓΕΕΘΑ τμήμα Ισότητας Πρόληψης και Αντιμετώπισης Σεξουαλικής Βίας.

Μια από τις λειτουργίες του είναι η διαδικασία συλλογής και διαβίβασης στατιστικών στοιχείων περιστατικών έμφυλης βίας και παρενόχλησης στις ένοπλες δυνάμεις.

Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί κανένα στοιχείο από αυτά που συλλέγονται, φαίνεται ότι εκεί βασίστηκαν και για συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

 

Η γραμματέας ισότητας της ΠΟΜΕΝΣ, Κατερίνα Κιουρτσίδου σε παλαιότερες δηλώσεις της είχε σημειώσει ότι «από τις 41 γυναικοκτονίες της περιόδου 01/01/2018 έως 31/03/2020, οι 4 γυναίκες δολοφονήθηκαν από στρατιωτικούς ή αστυνομικούς».

Σύμφωνα με την ίδια, προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν και βασίζονται σε μεγάλο μέρος στην ενημέρωση και την επιμόρφωση.

Πιο συγκεκριμένα η γραμματεία ισότητας της ΠΟΜΕΝΣ έχει προτείνει τα εξής: 

 

· Διεξαγωγή επιμορφώσεων ειδικά σε διοικητές/ριες - διευθυντές/ριες και γενικότερα σε όσους ασκούν διοίκηση, σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιμετώπισης και διαχείρισης περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου να αντιμετωπίζουν φαινόμενα αντιεπαγγελματικών συμπεριφορών και να διαμορφώνουν κλίμα ίσων ευκαιριών εντός του εργασιακού περιβάλλοντος.

· Τη διεξαγωγή εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ενδοοικογενειακή βία. 

· Την υιοθέτηση πρωτοκόλλου στα στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία από το υγειονομικό προσωπικό, με βάση το οποίο θα γίνεται η ανίχνευση και αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας που φτάνουν στα επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα και στα πρότυπα με το αντίστοιχο πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet