Η λιπασματοβιομηχανία της Καβάλας, η μοναδική τέτοιου είδους εγκατάσταση στη χώρα, βρίσκεται στο επίκεντρο σοβαρών ανησυχιών μετά από μια σειρά επικίνδυνων ατυχημάτων, τα οποία απειλούν τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Συγκεκριμένα, τα δύο σοβαρά περιστατικά πυρκαγιάς εντός του εργοστασίου, το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, το περιστατικό με τους σοβαρούς τραυματίες από εγκαύματα οξέος και, τέλος, η πρόσφατη έκρηξη σε κολώνα 30 μέτρων νιτρικού οξέος, συνθέτουν ένα ανησυχητικό τοπίο.

Η συχνότητα και η σοβαρότητα αυτών των ατυχημάτων, σε συνδυασμό με τις αναφορές, ελεγχόμενων για τη νομιμότητά τους απολύσεων του έμπειρου και ειδικευμένου προσωπικού, κατά την εκτίμηση των εργαζομένων, δημιουργούν αμφιβολίες για τον βαθμό ετοιμότητας της επιχείρησης να διατηρήσει το απαραίτητο ασφαλές περιβάλλον εργασίας. Είναι δε επιτακτική η ανάγκη να κατανοηθεί, όπως υποστηρίζουν κάτοικοι, ότι οι επιπτώσεις τέτοιων ατυχημάτων δεν περιορίζονται στις πύλες του εργοστασίου, αλλά εκτείνονται στο φυσικό περιβάλλον και στην ευρύτερη περιοχή.

Εγείρεται, επομένως, ένα αίσθημα αβεβαιότητας ευρύτερα. Τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά που καταγράφονται, αναδεικνύουν μια πραγματικότητα που δεν αντικατοπτρίζει μόνο την απουσία επαρκών μέτρων ασφάλειας, αλλά και την πλήρη έλλειψη εποπτείας και ελέγχου από το κράτος. Τα παραπάνω περιστατικά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Η έλλειψη ασφάλειας δεν είναι τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής απομάκρυνσης του έμπειρου εργατικού δυναμικού μέσω απολύσεων. Η επιλογή της επιχείρησης να μην φροντίζει επαρκώς τους όρους ασφάλειας χάριν του κέρδους, είναι η μία πλευρά του ζητήματος, αλλά ακόμα πιο ανησυχητική, όπως σημειώνουν εργαζόμενοι στην επιχείρηση, είναι η άλλη πλευρά: η αδιαφορία του κράτους και των αρμόδιων φορέων.

Οι πολίτες της Καβάλας αξίζουν ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον. Το γεγονός ότι η βιομηχανία λειτουργεί στο πλαίσιο της συνθήκης Seveso, η οποία αφορά τον έλεγχο των κινδύνων ατυχημάτων σημαντικών επιπτώσεων, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που έπρεπε να προστατεύουν το κοινό και το περιβάλλον από τέτοιου είδους πρακτικές έχουν, όπως φαίνεται, αποτύχει. Η απουσία επαρκών ελέγχων και επιθεωρήσεων επιτρέπει να παραβιάζονται οι κανόνες εφόσον, σχεδόν, προεξοφλείται η ατιμωρησία.

Οι αρχές και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες επιθεώρησης και επιβεβαίωσης της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι η επιχείρηση όχι μόνο ανταποκρίνεται στις ελάχιστες απαιτήσεις για ασφάλεια, αλλά ότι προχωρά πέραν αυτών.

Πρέπει, επίσης, να αναγνωριστεί η ανάγκη για ξεκάθαρη και διαφανή επικοινωνία μεταξύ της βιομηχανίας, των αρχών και της κοινωνίας. Οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλειά τους και για το πώς η επιχείρηση ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της σε περιπτώσεις ατυχημάτων.

Η αξιολόγηση και η πρόληψη των κινδύνων, η ενίσχυση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και η προστασία των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας είναι ζητήματα που δεν ανέχονται καμία καθυστέρηση. Είναι καιρός οι αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν με αποφασιστικότητα και διαφάνεια, διασφαλίζοντας ότι η βιομηχανία της Καβάλας δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας, αλλά χώρος εργασίας, παράδειγμα συμμόρφωσης και ασφάλειας.

Η δέσμευση για την ασφάλεια δεν είναι μόνο νομική υποχρέωση, αλλά και ηθική. Ας μην ξεχνάμε πως η αποτυχία να δράσουμε τώρα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανάλογη τραγωδία ατυχήματος, που η πρόληψη και η έγκαιρη αντίδραση θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τον πόνο και την καταστροφή.

Ειδικός συνεργάτης Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Εργασία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet