Αιματηρή ήταν και πάλι η εβδομάδα που πέρασε για τον τομέα της εργασίας, με έναν νεκρό (ειδικός φρουρός που έκανε δεύτερο μεροκάματο) και τρεις τραυματίες οικοδόμους από την κατάρρευση κτιρίου στο Πασαλιμάνι κατά τη διάρκεια εργασιών, έναν νεκρό εργάτη σε μεταλλουργική εταιρεία, που εργαζόταν σε κατασκευαστικό έργο στην Επισκοπή της Νάουσας και έναν νεκρό διανομέα την ώρα που εκτελούσε παραγγελία στην Πρέβεζα.

Τα τραγικά περιστατικά ήρθαν στο φως λίγες μέρες μόλις μετά την ενημέρωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ) πως από τις 20 Μαρτίου μέχρι τις 12 Απριλίου σκοτώθηκαν στον χώρο εργασίας τους 12 άνθρωποι, φθάνοντας τους 31 νεκρούς από την αρχή του χρόνου. Η ΟΣΕΤΕΕ επισημαίνει πως πρόκειται για ένα «ιδιαίτερα υψηλό αριθμό για άλλη μία χρονιά, καθώς αποδεικνύεται ότι κάθε επόμενο τετράμηνο εντός του έτους, δίνει πολλά περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά, από το προηγούμενο».

Παρά τον κώδωνα του κινδύνου που κρούουν συνεχώς πολλές οργανώσεις εργαζομένων, όχι μόνο δεν φαίνεται να γίνεται τίποτα ουσιαστικό για την αντιμετώπιση των εργατικών δυστυχημάτων, αλλά αντίθετα κάθε χρόνο η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει. Το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (δεν έχει δημοσιεύσει δεδομένα για το 2022 και το 2023), σκοτώθηκαν 31 εργαζόμενοι εν ώρα εργασίας σε σύνολο 4.475 εργατικών ατυχημάτων. Το 2022, σύμφωνα με μελέτη της ΟΣΕΤΕΕ, οι νεκροί ανήλθαν στους 104 και το 2023 στους 179, με πρώτο αίτιο να καταγράφεται η κλιματική αλλαγή (δηλαδή από θερμοπληξία κτλ).

Η εντατικοποίηση της δουλειάς, η αύξηση των συνεχόμενων υπερωριών που δεν αφήνουν περιθώρια ξεκούρασης, η μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας, προκειμένου να μειωθεί το κόστος και να αυξηθεί το κέρδος των εργοδοτών, παράλληλα με την έλλειψη των απαιτούμενων ελέγχων από το κράτος στους χώρους εργασίας, είναι η «τέλεια» συνταγή που ακολουθείται και κοστίζει κάθε χρόνο ζωές.

«Από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας μας, έχουν χάσει τη ζωή τους στις οικοδομές και γενικότερα στις κατασκευές 11 συνάδελφοι μας. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας είναι τεράστιες, γιατί έχουν αφήσει τους εργαζομένους να δουλεύουν με τη λογική του “πάμε και όπου βγει”. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και φέρνουν ακέραια την ευθύνη, γιατί δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός στον έλεγχο των συνθηκών δουλειάς των εργαζομένων, στην τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς. Για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που υπάρχει στην εκτέλεση εργασιών σε μικρές και μεγάλες οικοδομές, σε εργοτάξια, όπου χωρίς καμία προϋπόθεση ασφάλειας, εκδίδονται σωρηδόν άδειες μικρής κλίμακας οικοδομικών εργασιών, που όμως αφορούν σε βαριές οικοδομικές εργασίες, έτσι ώστε ο κάθε εργοδότης να βρίσκει τρόπο να αποφεύγει την ασφάλιση των οικοδόμων, να επωφελείται με την αδήλωτη εργασία. Κανένας έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, από τον ΕΦΚΑ, καμία σημασία, αφού χαρακτηρίζονται ως έργα μικρής κλίμακας, “μερεμέτια” και έργα συντήρησης. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας, επανειλημμένα έχει αναδείξει το πρόβλημα στο υπουργείο Εργασίας και την υπουργό κα Μιχαηλίδου, διεκδικώντας την άμεση επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου υγείας και ασφάλειας στην οικοδομή. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός και ο κατάλογος των νεκρών και σακατεμένων συναδέλφων μας μεγαλώνει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων, ενός κλάδου που διαχρονικά είναι από τους πλέον πληττόμενους όσον αφορά τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα.

Σημειώνεται δε πως στην πραγματικότητα οι θάνατοι λόγω εργασίας είναι πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι καταγράφονται, καθώς τόσο στις μελέτες, όσο και στη σχετική νομοθεσία, δεν λαμβάνονται υπόψιν οι ασθένειες που προκαλούνται από τις συνθήκες εργασίας, είτε πρόκειται για καρδιοπάθειες λόγω στρες, είτε για καρκίνους εξαιτίας επικίνδυνων χημικών παραγόντων κτλ. «Τα θέματα της επαγγελματικής υγείας δεν καταγράφονται και δεν αντιμετωπίζονται από την ελληνική πολιτεία, παρά το ότι, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, 3.000 περίπου εργαζόμενοι στην Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους από παθήσεις που οφείλονται στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, με βασικές αιτίες την έκθεση σε χημικούς και καρκινογόνους παράγοντες», είχε σημειώσει σε σχετική ημερίδα της ΟΣΕΤΕΕ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Ανδρέας Στοϊμενίδης. Ενώ, η Ντέμη Θεοδωρή, ανώτερη σύμβουλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ολλανδίας, στην ίδια ημερίδα είχε επισημάνει ότι «εκτιμάται πως στην ΕΕ το 52% των ετήσιων θανάτων λόγω επαγγέλματος μπορεί να αποδοθεί σε καρκίνους που σχετίζονται με την εργασία».

Το ζήτημα της ασφάλειας στους χώρους εργασίας, όπως και της επαγγελματικής υγείας, αποτέλεσε κεντρικό αίτημα πολλών σωματείων κατά την πανελλαδική απεργία και κινητοποίηση της Τετάρτης. Και είναι ένα αίτημα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου, που απαιτεί άμεση επίλυση.

Τ. Α.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet