Κώστας Θεολόγου «Φιλοσοφία και τεχνολογία», εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, 2023
Ελάχιστες φορές συναντά κανείς ένα πόνημα τόσο ισορροπημένο ανάμεσα σε έννοιες που είναι έντονα περιχαρακωμένες. Το βιβλίο «Φιλοσοφία και Τεχνολογία» του Κώστα Θεολόγου αποτελεί την επιτυχή περίπλεξη του Τεχνικού Φαινομένου με τη Φιλοσοφία και την Ηθική. Εμβαθύνει έντεχνα στις θεμελιώδεις έννοιες της νεοτερικότητας, της τεχνοεπιστήμης, της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και του μηχανολογικού σχεδιασμού, θέτοντας επί τάπητος την επιτυχή αντιμετώπιση της παραδοξολογίας που χαρακτηρίζει αυτά τα ζητήματα στη σημερινή κοινωνία. Μέσα από ένα γοητευτικό ταξίδι ηθικής απόφανσης διά μέσου της οδού της καλής προαίρεσης και της κοινής λογικής, οδηγεί τον αναγνώστη μακριά από τα άκρα της τεχνοφοβίας. Δρα ωστόσο κριτικά στην τεχνολατρία και τη συχνά υπερβατική θεώρηση των Τεχνημάτων, που προωθείται κατά κόρον από τα ΜΜΕ, συμπλέκοντας την καθημερινότητα με την τεχνολογική πρόοδο όχι μόνο ως αναπόδραστο φαινόμενο, μα και ως προϋπόθεση για την αναζήτηση του εαυτού μας μέσω της εμπειρικής ηθικής διερεύνησης.
Ο συγγραφέας μέσα από αυτό το λογοτεχνικό ταξίδι, δεν παραλείπει να διερευνήσει επιμελώς τις αξιακές αρχές και τα ζητήματα που διέπουν τον σχεδιασμό της λήψης της απόφασης ως μείζον μεθοδολογικό ζήτημα της τεχνολογίας καθώς και τι ρόλο παίζει αυτός στις πολιτιστικές και πολιτικές όψεις της. Αναδεικνύει την αυτονομία ως ιδιαίτερη έννοια στην Ιατρική Ηθική και Βιοηθική ενώ παράλληλα επικεντρώνεται σε ορισμένα από τα επαναλαμβανόμενα θέματα στην Ηθική της Τεχνολογίας. Διαβάζοντας κανείς ανακαλύπτει τα θέματα της ουδετερότητας, της ηθικής αυτουργίας μα και τη σημαντικότητα της αναπόφευκτης ευθύνης που διέπει φιλοσοφικά κάθε τεχνολογικό επίτευγμα, μιας και κάθε τέτοιο έρχεται μαζί με τον αντίστοιχο τεχνολογικό κίνδυνο. Τέλος, εξετάζει το ζήτημα αν η χρήση εργαλείων είναι αποκλειστικά ανθρώπινο φαινόμενο και με ισχυρά επιχειρήματα υποστηρίζει την άρρηκτη σχέση εργαλείων και γνώσης, αλλά και της κριτικής επιλογής που αργά αλλά σταθερά αρχίζει και δίνει τη θέση της σε αλγόριθμους, αντικαθιστώντας τη σκέψη με την ευκολία του «κλικ».
Οδηγούμαστε άραγε σε μια πιο ανελεύθερη και άκριτη κοινωνία που παραδίδει βασικές πνευματικές της διεργασίες στην ευκολία ενός Παγκόσμιου Δικτύου ελεγχόμενου από εταιρείες τεχνολογίας; Ποιος έχει άραγε την ευθύνη για τη χρήση των βιομετρικών μετρήσεων από τις ευφυείς συσκευές που έχουν πλέον γίνει δεύτερη φύση μας; Είναι η Τεχνολογική Στροφορμή μια πανίσχυρη δύναμη που μπορεί να μας παρασύρει στην ολισθηρή ροή της;
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα σημαντικά ερωτήματα στα οποία ο συγγραφέας καλεί τον αναγνώστη να επικεντρωθεί και να εξαγάγει τα συμπεράσματά του μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου, το οποίο αποτελεί ένα φως στην ομίχλη της πολυ-πληροφόρησης που κατακλύζει τον κόσμο μας σήμερα.