O ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διεκδικεί από τη Δεξιά το «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια»

 

Δεν πρόλαβε η Κουμουνδούρου να εκφράσει την ικανοποίηση της για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων ευρωβουλευτών, καθώς πήραν μέρος 63.000 μέλη και φίλοι, ηλεκτρονικά ή με αυτοπρόσωπη παρουσία και οι πρώτες σοβαρές σκιές έκαναν την εμφάνισή τους. Οι δηλώσεις μόλις πριν ένα μήνα του τηλεπαρουσιαστή Δημήτρη Παπανώτα για τις γυναίκες, ο απόλυτος και εν πολλοίς απαξιωτικός και σεξιστικός λόγος του, δημιούργησε αμηχανία και εκνευρισμό στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, χωρίς όμως να αποδοκιμάσει την ουσία των δηλώσεών του.

Ο υποψήφιος, πλέον, ευρωβουλευτής μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή είπε ακριβώς τα εξής: «Εγώ δεν βλέπω να έχει κανένα πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτός και αν θέλει να έχει. Δηλαδή να πάρει ένα σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί, δεν μιλάει και το ανέχεται, είναι πρόβλημά της…»

Στη συνέχεια βέβαια ο Δ. Παπανώτας, ο οποίος προσπέρασε αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις προκριματικές εκλογές, επιχείρησε να κάνει διορθωτική και μίλησε για κοπτοραπτική. Το βίντεο, όμως με τις δηλώσεις του είναι αδιάψευστος μάρτυρας και οι αντιδράσεις των υποψηφίων Σοφία Μπεκατώρου και Δώρα Τσαμπάζη δεν άφησαν πολλά περιθώρια. Μονόδρομος ήταν η απόσυρσή του από το ευρωψηφοδέλτιο και αυτό άφησε βαρύ πλήγμα και στην υποτίθεται πρωτοποριακή διαδικασία επιλογής υποψηφίων, η οποία δείχνει ότι όταν το μόνο κριτήριο επιλογής είναι αναγνωρισιμότητα και διόλου η πολιτική, τότε το κόμμα μένει εκτεθειμένο στις όποιες προσωπικότητες εκλεγούν.  

 

Απανωτά χτυπήματα

 

Ωστόσο, πριν συνέλθουν τα μέλη του κόμματος από τις δηλώσεις Παπανώτα ήρθαν ισχυρότερα χτυπήματα, αυτή τη φορά από τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο Στ. Κασσελάκης έχει μια ικανότητα, ενδεχομένως απόρροια συμβούλων επικοινωνίας να λέει τα πάντα, ακόμα και αντικρουόμενα την ίδια στιγμή. Να περιγράφει τη σχέση του με τη θρησκεία, να προσκυνά εικόνες, να μιλάει για «θαύματα» και παράλληλα να αναφέρεται στους διακριτούς ρόλους εκκλησίας – κράτους. Την ίδια τακτική και σε άλλα ζητήματα. Το βίντεο που κυκλοφορεί «σας έχω νέα» νομιμοποιεί επί της ουσίας το αφήγημα της δεξιάς «πατρίς – θρησκεία - οικογένεια» και την ίδια ώρα ασκεί κριτική σε στελέχη της ΝΔ για το ίδιο θέμα. Πρόκειται για επικοινωνιακή τακτική, όχι τυχαία, που κατά πάσα πιθανότητα θα τη δούμε όλη την προεκλογική περίοδο. Μόνο που ως φαίνεται οι αντοχές αρκετών στελεχών και μελών του κόμματος έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.

 

Το θαύμα του σταυρού και οι αντιδράσεις

 

Υπενθυμίζουμε ότι ο Στ. Κασσελάκης από τη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, είπε ότι «με βάπτισε ο Άγιος Τσαλίκης με τον πατέρα Κύριλλο και στο νερό σχηματίστηκε ένας σταυρός από το λάδι. Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου αυτός είτε παπάς θα γίνει είτε σπουδαίος». Η είδηση για το «θαύμα» με τον σταυρό στο νερό έφτασε σε κλάσματα δευτερολέπτου στην Ελλάδα, για να υπάρξουν ποικίλες αντιδράσεις. Πρώτος και… καλύτερος ο εξολοθρευτής των «βαριδίων» Νίκος Μωραΐτης, ο οποίος έγραψε «Στέφανε, ο σταυρός που σχηματίστηκε είναι αυτός που κουβαλάμε εμείς που ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ». Πολύ πιο αυστηρός ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «η αναφορά στα θαύματα ήταν σοκαριστική» για να συμπληρώσει «Το κόμμα μέχρι πέρσι μπορεί να είχε πολλά στραβά, η μετάλλαξη όμως είναι κάτι άλλο και δεν τη θέλει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο εκνευρισμός πολλών μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μεγάλωσε από τη στιγμή που στο παιχνίδι μπήκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πανηγύρισε σημειώνοντας ότι «οι δηλώσεις Κασσελάκη είναι πολύ καλή εξέλιξη για την Ελλάδα και αποτελούν νίκη των ιδεών που πίστευα από μικρός». Στον αντίποδα ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος κινείται πλέον σε αντιπολιτευτικούς βηματισμούς. Σε συνέντευξη που παραχώρησε δεν δίστασε να πει ότι «άλλος ιδεολογικός προσανατολισμός σημαίνει άλλο κόμμα». Ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε και στο καταστατικό του κόμματος: «Τον ιδεολογικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν τον καθορίζει η γνώμη μου ούτε η γνώμη του προέδρου του σημερινού ή και κάθε προηγούμενου. Όλοι μας δεσμευόμαστε από το καταστατικό του κόμματος και τις αποφάσεις των συνεδρίων. Σύμφωνα με το καταστατικό μας άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα της σύγχρονης αριστεράς με καταβολές που πηγάζουν από τους δημοκρατικούς αγώνες του τόπου και το ΕΑΜ»  

Στην ουσία πολλά από τα στελέχη του κόμματος προετοιμάζονται για την επομένη των εκλογών. Αν το αποτέλεσμα είναι κατώτερο των προσδοκιών, είναι δεδομένο ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Αν πάλι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να προσεγγίσει ή να ξεπεράσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών τότε ο Στ. Κασσελάκης θα πάει στο συνέδριο επανίδρυσης του Σεπτεμβρίου για να τα αλλάξει όλα. Έτσι κι αλλιώς ελάχιστα θυμίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ των προηγούμενων χρόνων.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet