H αντεπίθεση του Ισραήλ, αεροπορική επιδρομή, εναντίον του Ιράν έλαβε χώρα ξημερώματα της 19ης Απριλίου. Ο ΥΠΕΞ του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προέβη στην εξής δήλωση: «η κατάρριψη 3 μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), εξωτερικής προέλευσης, από την αεράμυνα της ισλαμικής δημοκρατίας  πάνω από την πόλη Ισφαχάν δεν προκάλεσε φθορές ή τραυματισμούς εντός της χώρας». Η επίθεση από «άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα», μια ειδική κατηγορία μικροσκοπικών drones(quadcopters), σύμφωνα με την κυβέρνηση αποκρούστηκε στον εναέριο χώρο του Ιράν.
Η 19η Μαρτίου ήταν η γενέθλιος μέρα του Αγιατολάχ Σειέντ Αλί Χομεϊνί μέρα «επετειακή» και για το Ισραήλ για να προβεί στα αντίποινα. Στον σκιώδη πόλεμο Ισραήλ-Ιράν και συμμαχικών δυνάμεων πολύ συχνά και οι δύο χώρες αρνούνται την «κυριότητα» επιθέσεων, για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση. Η Δύση κρατούσε κυριολεκτικά την ανάσα της, καθώς όλες οι γεωπολιτικές εκτιμήσεις συντείνουν στο ότι οδεύουμε σε ανάφλεξη της σύγκρουσης στη Μ.Ανατολή. Η ασφυκτική πίεση των δυτικών και αραβικών κρατών-συμμάχων του Ισραήλ- και κυρίως των ΗΠΑ- που συμμετείχαν στην αεράμυνα για την αναχαίτιση της πολύωρης, καταιγιστικής σε αριθμό πυραύλων και διάρκειας χρόνου αεροπορική επιδρομή του Ιράν, εντός του ισραηλινού εδάφους,  πέρα από τις αρχικές αντιδράσεις των ισραηλινών τελικά συνέτεινε στη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση.


Παρεμεμφερής ο στρατηγικός σχεδιασμός των επιθέσεων Ιράν και Ισραήλ


Ήταν προφανές ότι η επίθεση πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη, όπως αντίστοιχα του Ιράν, δεν έπληξε τον αστικό ιστό αλλά έθεσε ως στόχο περιοχή και σύμφωνα με τους ισραηλινούς, στρατιωτική βάση που γειτνιάζει με το ερευνητικό κέντρο πυρηνικής τεχνολογίας στο Ισφαχάν, στο οποίο περιλαμβάνονται και 3 κινέζικοι ερευνητικοί αντιδραστήρες και άλλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας καυσίμων, για την ανάπτυξη του εν εξελίξει πυρηνικού του προγράμματος για μη στρατιωτικούς σκοπούς. Οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις βρίσκονται σε όλη την εδαφική επικράτεια και μάλιστα κάποιες από αυτές στο υπέδαφος, ενώ άλλες  είναι εφκατεστημένες σε δύσβατες ορεινές περιοχές. Έξω από την πόλη Ισφαχάν βρίσκεται και το εργοστάσιο Νατάνζ εμπλουτισμού ουρανίου.
Στην πολύχρονη «σκακιέρα» υβριδικής αντιπαράθεσης, το μήνυμα των ισραηλινών ήταν σαφές: μπορούμε να πλήξουμε το Ιράν σε οποιοδήποτε σημείο της εδαφικής του επικράτειας ακόμα και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις/αντιδραστήρες, προκειμένου το Ιράν να σκεφτεί πολύ προσεκτικά εάν θα προβεί σε νέα επίθεση. Αν και οι αμερικανοί διέρρευσαν στα ΜΜΕ την «κυριότητα» της επίθεσης, προκαλώντας την απορία των ισραηλινών, η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν αποδέχτηκε επίσημα ότι προέβη στην αεροπορική επιδρομή και συνεπώς δεν τίθεται, άμεσα, στο στόχαστρο νέας επίθεσης. Περαιτέρω δημοσιεύματα συστημικών ΜΜΕ ξεκάθαρα καταδεικνύουν ότι ο αρχικός στόχος της ηγεσίας ήταν μια ευρύτερη, μαζική αεροπορική επιδρομή με στόχους στρατιωτικές βάσεις. Μια τέτοια αντεπίθεση θα είχε ως συνέπεια την καταιγιστική αεροπορική αντεπίθεση της ιρανικής αεροπορίας και αυτή τη φορά θα χτυπούσε το Ισραήλ με το προηγμένο τεχνολογικά πυραυλικό της οπλοστάσιο.


Από κοινού υποβάθμιση της ισραηλινής αντεπίθεσης δυνητικά και από την ενδοχώρα του Ιράν


Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, για την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι αέρος εδάφους «Rampage» όπως και drones που διαπέρασαν την ιρανική αεράμυνα. Και οι δύο ηγεσίες υιοθέτησαν χαμηλούς τόνους σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του συμβάντος ικανοποιώντας Ιορδανία και Σαουδική Αραβία - που συνέδραμαν στην αεράμυνα του Ισραήλ, έχοντας εκτεθεί ανεπανόρθωτα στους λαούς του αραβικού κόσμου  που αγωνίζονται στο πλευρό της Γάζας - και ολόκληρη τη Δύση. Στο Λίβανο, με πρωτοβουλία του Συριακού Σοσιαλιστικού Εθνικιστικού Κόμματος(SSNP), διοργανώθηκε συγκέντρωση και πορεία λιβανέζων, παλαιστίνιων προς την πρεσβεία της Ιορδανίας  οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την πρωτοφανή ενέργεια του βασιλιά Αμπντάλλα  για τη συνδρομή της χώρας στην προστασία του Ισραήλ.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του ιρανού ΥΠΕΞ για την επίθεση του Ισραήλ: «[…] Εφόσον το Ισραήλ δεν διακατέχεται από περιπετειώδες πνεύμα που έρχεται σε σύγκρουση με τα εθνικά μας συμφέροντα τότε δεν θα υπάρξουν άλλες αντιδράσεις. Εάν το Ισραήλ προβεί σε μια δραστική ενέργεια εναντίον της χώρας και αυτό αποδειχθεί, η απάντηση θα είναι άμεση και στο μέγιστο βαθμό, που θα τους κάνει να μετανιώσουν.».  Τα drones  τα παρομοίασε, λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τους, ως παιχνίδια για παιδιά. Οι ιρανοί αξιωματούχοι αν και υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε καμία ζημιά, δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύονται σε ισραηλινά ΜΜΕ δείχνουν ότι καταστράφηκε ραντάρ συστοιχίας  πυραύλων αεράμυνας S-300.


Το πυρηνικό δόγμα Ιράν


Ήδη το Ιράν εκτοξεύει ισχυρά μηνύματα αποτροπής στους δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ ότι ενδέχεται να αλλάξει το πυρηνικό του δόγμα, λόγω των απειλών Ισραήλ ότι θα επιφέρει πλήγματα στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.  Το πυρηνικό δόγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι σε ισχύ από το 1979, μετά την ανατροπή του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί και την άνοδο στην εξουσία του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Μουσαβί Χομεϊνί στην εξουσία. Εστιάζει στην εφαρμογή της πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς σύμφωνα με τις πρόνοιες της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων της οποίας είναι συμβαλλόμενο μέρος ενώ απαγορεύει, σύμφωνα και με θρησκευτικό διάταγμα εν ισχύ, την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Επιπρόσθετα, οι  ομάδες εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού προγράμματος.  Άλλωστε ο Ραφαέλ Γκρόσσι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, σε πρόσφατη συνέντευξη του σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις παραγωγής πυρηνικών όπλων, όμως τόνισε ότι αυξάνεται η ανησυχία καθώς έχει αυξηθεί ο εμπλουτισμός ουρανίου σε ποσοστό 60%, ενώ για την παραγωγή τους ο εμπλουτισμός φτάνει στο 90%.


Το μπρα ντε φερ Δύσης-Ιράν


Στη Μ. Ανατολή διεξάγεται ένα μπρα ντε φερ μεταξύ Δύσης με προμετωπίδα το Ισραήλ και του Ιράν των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Στο εσωτερικό του συνθλίβει την αντιπολίτευση, τους πολιτικούς κρατούμενους-ες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις γυναίκες που αναζητούν μια ανάσα ελευθερίας από  το ανθρωποκυνηγητό της Αστυνομίας Ηθών γιατί αρνούνται να φορέσουν τη μαντήλα, ενώ ταυτόχρονα ηγείται των χωρών που αντιτίθενται στη δυτική ηγεμονία και την υφαρπαγή των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από τις πάλαι ποτέ δυτικές αποικιοκρατικές μητροπόλεις. Έτσι αναδεικνύεται η νέα εφιαλτική γεωπολιτική πραγματικότητα της Μ. Ανατολής η οποία πυροδοτείται από το «ανελαστικό» πνεύμα τιμωρίας της Δύσης που επιδεικνύεται στους «εχθρούς» του Ισραήλ.
Γιατί η αιτία της ανάφλεξης έχει μια και μόνο γενεσιουργό αιτία: τα απάνθρωπα εγκλήματα που συντελούνται από το Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού στην πατρογονική του γη, εδώ και έναν, τουλάχιστον, αιώνα .
Οι κανόνες στρατιωτικής εμπλοκής έχουν αλλάξει οριστικά στη Μ.Ανατολή μετά τα εκατέρωθεν πλήγματα που υπέστησαν το Ιράν -το οποίο οριστικά και αμετάκλητα εγκατέλειψε το δόγμα της «στρατηγικής υπομονής»- και το Ισραήλ.  Που πήγαν οι  χρόνιες απειλές Νετανιάχου για συντριπτικό πλήγμα ακόμα και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις  του Χομεϊνί; O δημοσιογράφος και συγγραφέας Σέιμουρ Χερς, γνωστός  για τις «εμπρηστικές» ενοχλητικές αποκαλύψεις του  για την αμερικανική γραφειοκρατία, έχει αναπτύξει το δόγμα Σαμψών ως την κύρια, έσχατη στρατηγική αποτροπής  του Ισραήλ έναντι εχθρικής δύναμης, εξαπολύοντας μαζική αντεπίθεση με πυρηνικά όπλα. H αναφορά του δόγματος έχει ως σημείο εκκίνησης τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Όμως τέθηκε πρόσφατα από ισραηλινούς πολιτικούς όπως την Τάλλυ Γκοτλίβ, βουλεύτρια του κόμματος Λικούντ και τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Νετανιάχου Αμιχάι Ελιγιάχου οι οποίοι καλούσαν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά στο «σφαγείο» στη Γάζα.


Η Ράφα το τελικό «έπαθλο» των ισραηλινών


Η προσωρινή αποφυγή μετωπικής σύρραξης Ιράν-Ισραήλ οφείλεται σε ένα αδιαμφισβήτητο δόγμα: εκείνο της σκληρής διαπραγμάτευσης Ισραήλ-ΗΠΑ. Οι κυβέρνηση Νετανιάχου υπάκουσε τη Δύση όπως περιγράφεται και πιο πάνω, προκειμένου να μην προβεί σε μαζική επίθεση εναντίον του Ιράν, όμως τώρα, με τη σιωπηλή συναίνεση των Δημοκρατικών του Τ. Μπάιντεν, ετοιμάζεται για την επίθεση εναντίον των παλαιστίνιων ανταρτών στη Ράφα.
Για μια «παράσταση νίκης» του Μπ. Νετανιάχου και την ολοκλήρωση της κατάληψης της Παλαιστίνης. Σύμφωνα με ισραηλινούς ακτιβιστές στις 24-25 θα πραγματοποιηθεί πορεία ισραηλινών προς τη Γάζα, σκοπεύοντας να μπούνε μέσα και να την καταλάβουν αφήνοντας καθαρά συμβολικά το αποτύπωμα τους μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα. Είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε από τις δικές μας πηγές που είναι φορείς που μάχονται για την Ειρήνη ότι όντως είναι σε εξέλιξη αυτή η απόπειρα εποικισμού της Γάζας.
Από τη μια οι ισραηλινοί έποικοι και από την άλλη ο στρατός ζητούν επιτακτικά το μεγάλο «έπαθλο», τη Ράφα. Οι συνέπειες εισβολής αποτυπώνονται με εμφατικό τρόπο και από τον δικό μας Ζοζέπ Μπορέλ. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που έγινε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου δήλωσε: «[…]για άλλη μια φορά θέλω να τονίσω: υπάρχουν τουλάχιστον 1 εκ. άνθρωποι οι οποίοι θα σκοτωθούν εάν γίνει επίθεση από το Ισραήλ. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να επιμείνω όπως και όλα τα κράτη-μέλη επιμένουν να μην συμβεί. Όμως δεν είμαι ο διοικητής του ισραηλινού στρατού[…].». Στην προοπτική εισβολής στη Ράφα οι παλαιστίνιοι αντάρτες δηλώνουν το εξής: «εάν ο σιωνιστικός εχθρός αποφασίσει να μπει στη Ράφα, οι παλαιστίνιοι δεν θα υψώσουν λευκή σημαία και η αντίσταση είναι πανέτοιμη να υπερασπιστεί το λαό μας και τους μαχητές της.».

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet