Μεγάλη κινητικότητα αναπτύσσεται τελευταία γύρω από το ουκρανικό, με την Κίνα να αναπτύσσει έντονη διπλωματική δραστηριότητα. Ήδη, τον Απρίλιο, το Πεκίνο επισκέφθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Στις αρχές Μαΐου θα πάει στο Παρίσι ο κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίν, ενώ στα μέσα Μαΐου θα επισκεφθεί την Κίνα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στα μέσα Ιουνίου η Ουκρανία σκοπεύει να οργανώσει διεθνή σύνοδο στην Ελβετία, με βάση το «σχέδιο Ζελένσκι». Το Κίεβο και η Δύση θα επιθυμούσαν στη σύνοδο να συμμετέχει και η Κίνα, η οποία αισθάνεται ενοχλημένη από τις πιέσεις που δέχεται για να περιορίσει την υποστήριξή της στη Ρωσία. Το τελευταίο διάστημα οι δυτικές πιέσεις δημιούργησαν κάποια προβλήματα στις κινεζο-ρωσικές συναλλαγές, αν και το Πεκίνο αρνείται να συνταχθεί με τις αντιρωσικές κυρώσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε πρόσφατα την έντονη ανησυχία του για την ενδυνάμωση των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν απείλησε την Κίνα με επιβολή κυρώσεων, αν συνεχίσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούν την Κίνα με μείωση των εμπορικών συναλλαγών, αν και φοβούνται ότι ενδεχόμενη μείωση των κινεζικών εισαγωγών θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθωρισμού και την απομάκρυνση του Πεκίνου από το δολάριο και το ευρώ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε πρόσφατη συνάντησή του με ξένους διπλωμάτες, δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει το «κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο» που προτάθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2023, που έχει ως βασική θέση την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία συνόρων στη γραμμή του μετώπου. Το σχέδιο αυτό μοιάζει αρκετά με το λεγόμενο «σενάριο της Κορέας», να υπογραφτεί δηλαδή συμφωνία ειρήνευσης και όχι συμφωνία ειρήνης, όπως έγινε το 1953 στην Κορέα.
Η Κίνα θέτει δύο όρους για τη συμμετοχή της στη σύνοδο της Ελβετίας για το ουκρανικό: α) να συμμετέχει η Ρωσία και β) στην ημερήσια διάταξη να τεθούν για εξέταση και το «σχέδιο Ζελένσκι» και το «κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο». Προτείνεται πριν τη σύνοδο του Ιουνίου να καταβληθούν διπλωματικές προσπάθειες για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με στόχο την άμεση κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια να εγκριθεί ενιαίο κείμενο κατά τη σύνοδο της Ελβετίας.
Από το Κρεμλίνο δηλώνεται ότι για να συμμετέχει η Μόσχα σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, το Κίεβο θα πρέπει να αναγνωρίσει τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, όπου στη επικράτεια εντάχθηκαν ήδη τέσσερες νέες περιοχές, το Ντανιέτσκ, το Λουγκάνσκ, η Χερσών, και το Ζαπορόζιε. Βέβαια κάποια τμήματα αυτών των περιοχών ελέγχονται ακόμη από το Κίεβο.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπό το βάρος της αποτυχίας των ουκρανικών αντεπιθέσεων και των μεγάλων προβλημάτων του ουκρανικού στρατού σε εξοπλισμό και έμψυχο υλικό, φαίνεται να αλλάζει αυτά που έλεγε μέχρι τώρα. Από την αρχή της ρωσικής εισβολής υποστήριζε ότι η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει στα σύνορα του 1991. Τώρα δηλώνει ότι είναι έτοιμος για διάλογο με τη Ρωσία, με βάση τα σύνορα του 2022, ενώ δεν ανέφερε τίποτα για την επιστροφή της Κριμαίας.
Εν τω μεταξύ, μετά από πολλές παλινδρομήσεις, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σχέδιο νόμου για τη βοήθεια στην Ουκρανία, την κατάσχεση των ρωσικών ενεργητικών που ευρίσκονται παγωμένα σε δυτικές τράπεζες και την απόδοσή τους στην Ουκρανία. Το σχέδιο αυτό επικυρώθηκε από τη Γερουσία και έπεται υπογραφή από τον Τζο Μπάιντεν. Προβλέπεται βοήθεια ύψους 60,84 δισ. δολάρια και αναλύεται ως εξής:
-
-Πάνω από 23,2 δισ. δολάρια θα πάει στην ενίσχυση του αμερικανικού στρατού, που αποδυναμώθηκε από τις προμήθειες προς την Ουκρανία.
-
-13,8 δισ. δολάρια θα κατευθυνθούν στην αγορά νέων οπλικών συστημάτων για την Ουκρανία.
-
-11,3 δισ. δολάρια προορίζονται για την ενίσχυση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων και την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού.
-
-7,8 δισ. δολάρια θα είναι δάνειο για την ενίσχυση της ουκρανικής οικονομίας και την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού της.
Τα υπόλοιπα χρήματα δεν έχουν σαφή κατεύθυνση, αλλά αναφέρονται γενικά στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, την πυρηνική ασφάλεια και την ενίσχυση των ουκρανικών κατασταλτικών μηχανισμών. Ήδη στις ΗΠΑ ασκείται κριτική ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει καταθέσει σαφή στρατηγική και σπαταλάει με αδιαφανείς όρους τα χρήματα του αμερικανικού προϋπολογισμού, ενώ οι υποστηρικτές της αμερικανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας θα καταναλωθεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Έγκυροι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά είναι στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας του αμερικανού προέδρου.