1.000 αλληλέγγυοι επιβάτες και 5.500 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας
Χίλιοι και πλέον ακτιβιστές από τριάντα έξι χώρες του κόσμου μεταφέρουν 5.500 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας με τον Στόλο Ελευθερίας με στόχο να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας και να απαιτήσουν κατάπαυση πυρός. Όπως ανακοίνωσε ο Mandla Mandela, βουλευτής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και μέλος του πληρώματος, ο απόπλους θα ξεκινούσε την Παρασκευή 26 Απριλίου: «Επιτέλους καταφέραμε να πάρουμε άδεια απόπλου και ανυπομονούμε να σπάσουμε τον αποκλεισμό της Γάζα και να παραδώσουμε στα χέρια των Παλαιστινιών την ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρουμε».
Ο Στόλος για την Ελευθερία δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζα. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2008, όταν 44 ακτιβιστές από 17 χώρες, αποβιβάστηκαν από δύο μικρά πλοιάρια στο λιμάνι της Γάζας. Την ίδια χρονιά, ο αποκλεισμός έσπασε άλλες πέντε φορές και οι επόμενες τρεις προσπάθειες ήταν αποτυχημένες, μέχρι που κατασχέθηκαν τα πλοιάρια. Τον Μάιο του 2010, ο Στόλος Ελευθερίας ξεκίνησε ξανά για να δεχτεί η νηοπομπή ένοπλη επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις σε διεθνή ύδατα, με αποτέλεσμα τη δολοφονία 9 επιβατών. Το 2011 απαγορεύθηκε από τις λιμενικές αρχές ο απόπλους του Στόλου Ελευθερίας από την Ελλάδα. Δύο πλοιάρια που αναχώρησαν από Τουρκία κατασχέθηκαν παράνομα 30 μίλια έξω από την Γάζα. Το ίδιο συνέβη και στο καράβι που απέπλευσε τον Οκτώβριο του 2012 και στα τέσσερα καράβια που απέπλευσαν από την Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015, και στη νηοπομπή του 2016, με επιβάτες 13 γυναίκες. Το 2018 επιχειρήθηκε ξανά να φτάσει ο Στόλος Ελευθερίας στη Γάζα και πάλι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τους επιβαίνοντες ακτιβιστές σε διεθνή ύδατα, οι οποίοι κακοποιήθηκαν βάναυσα και κατόπιν απελάθηκαν.
Αυτή τη φορά, έξι χρόνια μετά την τελευταία προσπάθεια και δεκαέξι χρόνια από την μόνη φορά που κατάφερε ο Στόλος Ελευθερίας να δέσει στο λιμάνι της Γάζας, η νηοπομπή αποτελείται από δύο επιβατικά πλοία και ένα εμπορικό, στα αμπάρια των οποίων υπάρχουν τόνοι τροφίμων, ιατρικού εξοπλισμού, βρεφικού γάλακτος και παιδικών τροφών, αλλά και οχτώ ασθενοφόρα και ένα πυροσβεστικό όχημα, που αγοράστηκαν από τις δωρεές 4 εκατομμυρίων ανθρώπων. «Θέλουμε να αποτρέψουμε την γενοκτονία δια της ασιτίας που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στην Γάζα. Μεταφέρουμε τροφή που θα κρατήσει τους Παλαιστινίους στη Γάζα στη ζωή», δήλωσε η Ann Wright. Ο Surya Mcewen από την Αυστραλία δήλωσε ότι στα καράβια δεν μεταφέρουν μόνο τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό, αλλά και την ελπίδα. «Είναι μια τρομακτική αποστολή, αλλά το γεγονός ότι ενωθήκαμε τόσοι άνθρωποι για τον ίδιο σκοπό με εμπνέει».
Οι επιβαίνοντες γνωρίζουν ότι είναι πιθανό να δεχτούν επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ωστόσο, έχουν όλοι εκπαιδευτεί και συμφωνήσει ότι θα τηρήσουν παθητική στάση. Η Lisa Fithian εκπαιδεύτρια στη μη βίαιη αντιμετώπιση, εξηγεί γιατί επιλέχθηκε αυτή η τακτική: «Για δύο λόγους, ο πρώτος είναι ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αντιμετωπίσει με ακραία βία προηγούμενες νηοπομπές, ανάμεσά τους το Μαβί Μαρμαρά όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα επιβάτες. Γνωρίζουμε ότι στη Γάζα δεν δείχνουν κανένα σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε κοινωνικοποιηθεί να είμαστε βίαιοι. Επιλέγουμε να ανταποκριθούμε αντί να αντιδράσουμε. Δεν υπάρχει χώρος για βία σε αυτές τις αποστολές και στον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε. Είμαστε άοπλοι πολίτες, μέλη ενός κινήματος που θέλει ο λαός της Παλαιστίνης να είναι ελεύθερος». Φοβούμενοι μην χαθεί ξαφνικά η νηοπομπή από τα ραντάρ, καλούν όλους μας να σταθούμε στο πλευρό τους μέσω social media, αναμεταδίδοντας τα μηνύματά τους και το περιεχόμενό τους και αν χρειαστεί καταγγέλλοντας την όποια επίθεση δεχτούν. Ο Fellipe Lopes από την Βραζιλία εξηγεί: «Αν συνδεθούμε μέσα από τα social media θα είναι σαν οι επιβάτες να μην είμαστε μόνο μερικές εκατοντάδες αλλά εκατοντάδες χιλιάδες. Και αυτό κάνει τεράστια διαφορά.»
Τις επόμενες μέρες ο Στόλος Ελευθερίας θα πλέει προς την Γάζα, ελπίζοντας χωρίς πολιτικές επεμβάσεις ξένων κυβερνήσεων, όπως επιχείρησαν οι ΗΠΑ τις προηγούμενες μέρες. Αν τα καταφέρει και φτάσει, τότε οι Παλαιστίνιοι θα νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι. Αν πάλι δεν τα καταφέρει, τότε θα υπάρχει απόδειξη ότι το Ισραήλ αποτρέπει την ανθρωπιστική βοήθεια. Όπως τονίζει η Sarah Wilkinson από τις ΗΠΑ, «γνωρίζουμε ότι αν καταφέρουμε να παραδώσουμε τους 5.500 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα σταματήσουμε την πείνα. Πρόκειται για 2,3 εκατ. πληθυσμό. Ωστόσο, θα αποτελέσουμε έμπνευση σε άλλες χώρες να ετοιμάσουν δικές τους αποστολές και να ασκήσουν πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση να ανοίξει διόδους για ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι μια κίνηση αλληλεγγύης ο Στόλος Ελευθερίας. Αν δεν τα καταφέρουμε και δεχτούμε την επίθεση του ισραηλινού στρατού και απελαθούμε από τη χώρα θα είμαστε η απόδειξη ότι το καθεστώς του Ισραήλ δεν επιτρέπει να φτάσει στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια.» Θα παρακολουθούμε τη νηοπομπή μέσα από το www.freedomflotilla.org και το @gazafreedomflotilla. Είμαστε αλληλέγγυοι συνεπιβάτες.