Σε μια συγκυρία που πολύς λόγος γίνεται για το κράτος δικαίου, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «ταξιδεύει» μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που η αστυνομική αυθαιρεσία, κατά την προσαγωγή πολίτη, έφτασε στις ελληνικές δικαστικές αίθουσες.

Η υπόθεση αφορά την αγωνίστρια της Αριστεράς, Πόπη Μέλλιου, η οποία στις 27 Φεβρουαρίου του 2013 «τόλμησε» να ρίξει το βλέμμα της σε άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και να παρατηρήσει τη δράση τους την ώρα που πραγματοποιούσαν επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια. Οι αστυνομικοί, με πρόσωπα καλυμμένα από τα κράνη και χωρίς διακριτικά, της ζήτησαν τα στοιχεία της, αλλά όταν ζήτησε με τη σειρά της τα δικά τους, κάτι που αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη, προσήχθη και υπέστη εξευτελισμό. Οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου μια αστυνομικός την πήγε σε δωμάτιο για σωματικό έλεγχο και την ανάγκασε να βγάλει τα ρούχα της και να μείνει ολόγυμνη, και μάλιστα με ανοιχτές τις γρίλιες του παραθύρου, που έβλεπε σε κτήριο γραφείων με πολύ κόσμο.
Η Π. Μέλλιου απευθύνθηκε αρχικώς στον Συνήγορο του Πολίτη για την υπόθεση. Έκθεσή του, η οποία κοινοποιήθηκε τον Μάιο του 2013 στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφερόταν ρητώς στο νομικό πλαίσιο που διέπει τον αστυνομικό έλεγχο και χαρακτήριζε εκτός πλαισίου τις ενέργειες στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Κατέθεσε, επίσης, μήνυση και η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο στις 30 Απριλίου 2015. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή τον αστυνομικό που έδωσε εντολή για τον σωματικό έλεγχο και την εκτελούσα χρέη προϊσταμένης στο τμήμα.

Οι αστυνομικοί άσκησαν έφεση με αποτέλεσμα το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας στις 15 Ιανουαρίου 2018 να κρίνει αθώους τους δύο αστυνομικούς, παρότι σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας έγινε φανερό ότι ο εξευτελισμός της είχε τιμωρητική διάθεση και δεν ήταν μία «προβλεπόμενη διαδικασία».

Έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε ποια θα είναι η ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Ελλάδα, δεδομένου ότι ο πρόεδρός του αποφάσισε να κοινοποιήσει την προσφυγή στην ελληνική κυβέρνηση, καλώντας την να απολογηθεί για τη σωματική έρευνα στην οποία η προαχθείσα υπεβλήθη αναίτια, παραβιάζοντας, όπως αναφέρει, τα άρθρα 3 και 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλαδή για βασανιστική, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και για προσβολή της ιδιωτικής ζωής.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet