Η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί τα τηλεοπτικά μέσα σαν να είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κόμματος, για να παρέμβει στην επικαιρότητα και να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους της. Αφορμή για αυτή τη διαπίστωση, που σαφώς δεν είναι πρωτότυπη ούτε εκπλήσσει, ήταν η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην Σία Κοσιώνη στον ΣΚΑΪ. Πρόκειται για την τέταρτη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ το τελευταίο εξάμηνο, ενώ έχει δώσει και άλλες τέσσερεις σε ΑΝΤ1 (τις δύο), Alpha και Star. Οχτώ τηλεοπτικές συνεντεύξεις σε πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια τους τελευταίους έξι μήνες, κάθε μία από τις οποίες είχε απεύθυνση: με αφορμή τον πόλεμο του Ισραήλ στην Παλαιστίνη να μιλήσει για το προσφυγικό, με αφορμή το ακριβό βρεφικό γάλα να μιλήσει για μέτρα στήριξης της οικογένειας, με αφορμή την ΚΑΠ να προσεγγίσει τους αγρότες που είναι σε κινητοποιήσεις, με αφορμή τη δολοφονία στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων να κάνει τις γυναίκες να νιώσουν ασφάλεια με το panic button και την αστυνομία, με αφορμή το φορολογικό να μιλήσει στους ελεύθερους επαγγελματίες, με αφορμή τους εξοπλισμούς της Τουρκίας να διαβεβαιώσει το ακροατήριό του ότι στις διαπραγματεύσεις η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι. Αυτή τη φορά, ο Κ. Μητσοτάκης ζητά τη στήριξη της Εκκλησίας και διεκδικεί το χώρο της ακροδεξιάς.

 

Ιερός χώρος πολιτικής ζύμωσης

 

Ιερέας επιτέθηκε λεκτικά στην υφυπουργό Μεταφορών. Στέλεχος της Νίκης χαστούκισε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας μέσα στην εκκλησία. Ο πρόεδρος της Νίκης και ένας βουλευτής του κόμματος υπεραμύνθηκαν της χειροδικίας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί ένα πολιτικό χαστούκι. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προειδοποιεί τους βουλευτές που ψήφισαν την ισότητα στο γάμο «να μην πάνε στην εκκλησία, αφού το Πάσχα είναι ιερό για τους πιστούς».

Η Εκκλησία δεν είναι ένας ουδέτερος χώρος χριστιανοσύνης, αλλά σαφώς πολιτικός, με τους φορείς της να παρεμβαίνουν συχνά πυκνά στην πολιτική ζωή της χώρας. Η Νίκη στις προηγούμενες εθνικές εκλογές είναι σαφές ότι στηρίχθηκε από μέρος του κλήρου και έτσι κατάφερε να μπει στη βουλή. Ο νόμος για την ισότητα στον γάμο -που θυμίζουμε ήταν ευρωπαϊκή οδηγία, για να κερδίσει κάποιους βαθμούς στο κράτος δικαίου, καθώς έχει καταβαραθρωθεί στην κατάταξη της ΕΕ- αποτέλεσε ένα πεδίο διαπάλης και λύθηκε με πολιτικούς όρους. Η Ιερά Σύνοδος είχε δηλώσει τη διαφωνία της και είχε επιτρέψει στους μητροπολίτες να προχωρήσουν σε «πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης» και ο Κ. Μητσοτάκης είχε αφήσει το νόμο να στηριχθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δίνοντας το ελεύθερο στους βουλευτές του, ακόμα και σε υπουργούς, να ψηφίσουν κατά βούληση. Οι εστίες «χριστιανικής αγάπης» είναι έκτοτε ενεργές και τώρα τις άγιες μέρες του Πάσχα θα φουντώσουν, όταν πολιτευτές που στήριξαν το νόμο θα βρεθούν στις εκκλησίες. Η Νέα Δημοκρατία ζητά συγχώρεση και επαναδιεκδικεί τους χριστιανούς και τις χριστιανές.

 

Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας

 

Ενόψει ευρωεκλογών και με την ακροδεξιά να έχει δυναμική ανόδου, η ΝΔ θέλει να ηγεμονεύσει ξανά. Θέτει υποψήφιο τον Γ. Αυτιά και του επιτρέπει να οικειοποιείται σύνθημα  της Χούντας «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια». Θέτει υποψήφια την Β. Φλέσσα, η οποία είναι πολύ κοντά στην Εκκλησία, δηλώνει χριστιανή που κάθε βδομάδα θα νηστεύσει για να κοινωνήσει την Κυριακή. Για αυτό και την κάλυψε στο «όλοι μαζί τα σκοτώσαμε τα παιδιά». Και πριν αρχίσει η Μεγάλη Βδομάδα, ο Κ. Μητσοτάκης δίνει συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, στο πρώτο μέρος της οποίας εξηγεί στους τηλεθεατές εν δυνάμει ψηφοφόρους ότι «όσα συμβαίνουν είναι αποκαλυπτικά για το χώρο της ακροδεξιάς πολυκατοικίας, ο θεός να την κάνει πολυκατοικία, μάλλον με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία μοιάζει» και επιχειρεί να εμφανιστεί η ΝΔ γνήσιος εκφραστής της ακροδεξιάς, έναντι των Σπαρτιατών, της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης. Παράλληλα, μιλά για «εμπορευματοποίηση της χριστιανικής πίστης», «χριστιανόμετρο που μετρά την ένταση της πίστης του καθενός για να μπει στην εκκλησία να προσευχηθεί», υπενθυμίζει στους πιστούς ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τον χριστιανισμό και την πίστη. Νομίζω πήραν πολύ σκληρές, σωστές και τεκμηριωμένες απαντήσεις και από την ίδια την Εκκλησία». Εξού και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος πριν δύο μήνες είχε δηλώσει «η Εκκλησία έδωσε το μήνυμα στο λαό», δήλωσε τώρα «η Εκκλησία δεν εκδικείται» και έσπευσε να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον πρωθυπουργό.

Εν τω μεταξύ, τα ακροδεξιά κόμματα εντείνουν τις προσπάθειές τους να βρεθούν στη διαχείριση της «πολυκατοικίας», μετά τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές, με πρώτη την διαρκώς ανερχόμενη Λατινοπούλου, η οποία ήταν και η μόνη που καταδίκασε τον αποκλεισμό για να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους τους και ξεκίνησε και τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές της εμφανίσεις σε Τ. Στεφανίδου (Alpha), Ζ. Κουτσελίνη (ΣΚΑΪ), Ν. Χατζηνικολάου (Real FM), κ.λπ., όπου περνά το κακοποιητικό της λόγο χωρίς καμία παρέμβαση από τους συντονιστές της συζήτησης.

 

Πέτα τη δημοσιογραφία από το παράθυρο

 

Ξαναγυρνώ στη συνέντευξη στη Σ. Κοσιώνη, η οποία θαρρώ πέταξε τη δημοσιογραφική της ταυτότητα από το παράθυρο, καθώς οι ερωτήσεις ήταν άνευ ουσίας και κυρίως στοιχείων. Δεν ακούστηκε σε καμία στιγμή η έκθεση του State Department για το κράτος δικαίου και τις παραβιάσεις δικαιωμάτων από την κυβέρνηση ούτε στάθηκε σε άρθρο των FT που προειδοποιεί με στοιχεία ότι η Ελλάδα σύντομα θα είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης και στα πλείστα όσα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή τη βδομάδα και δείχνουν σε ποια κατεύθυνση πάει η οικονομία και η κοινωνία. Είχε ατζέντα να υπηρετήσει η συνέντευξη. Πέρα από την Εκκλησία και τον επαναπατρισμό των πιστών, προσπάθεια που έγινε χωρίς προσχήματα, είχε να προειδοποιήσει για επερχόμενες περικοπές επιδομάτων και κοινωνικών πολιτικών και να κινδυνολογήσει για διατάραξη της σταθερότητας αν δεν πιάσει το όριο των προηγούμενων ευρωεκλογών η ΝΔ. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, είναι φιλικό (ή καλύτερα συγγενικό) παιχνίδι πινγκ πονγκ στο σαλόνι του Μαξίμου. Διόλου τυχαίο που ένας στους τέσσερεις υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΝΔ είναι δημοσιογράφοι ή παρουσιαστές. Η σχέση της ΝΔ με τα ΜΜΕ είναι οικογενειακή υπόθεση.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet