«Ενωμένοι στην υποστήριξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

 

Μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ακολούθησε την Τετάρτη η έγκριση και από τη Γερουσία της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν συνολικού ύψους 95 δισ. δολαρίων –ήτοι 61 δισ. για την Ουκρανία, 26 δισ. για το Ισραήλ και 8 δισ. για την Ταϊβάν.

Η υπερψήφιση των 95 δισ. με την επίνευση και των ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών αποδίδεται στην επιλογή το αρχικό πακέτο των 61 δισ. να διευρυνθεί με τη συμπερίληψη του Ισραήλ και της Ταϊβάν για να ξεπεραστεί η άρνηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να αποσταλεί νέα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο.

Ακόμη πιο διαφωτιστική είναι μια δεύτερη ανάγνωση –σε σχέση με τη βοήθεια προς την Ουκρανία συγκεκριμένα. Όπου τα 20 από τα 61 δισ. θα διοχετευτούν στην αναπλήρωση των ελλείψεων των ΗΠΑ σε στρατιωτικά αποθέματα εξαιτίας της μαζικής αποστολής οπλισμού στο Κίεβο, ώστε να ακολουθήσουν νέες αποστολές. Άλλα 14 δισ. αφήνονται στη διαχειριστική ευχέρεια του Πενταγώνου για την αγορά από αμερικανικές βιομηχανίες όπλων για την Ουκρανία. Περίπου 15 δισ. θα διατεθούν για τη συνεργασία Κιέβου - Ουάσιγκτον σε τομείς όπως οι πληροφορίες και, γενικώς, την υποστήριξη της αμερικανικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη. Τέλος, 8 δισ. θα δοθούν στην κυβέρνηση Ζελένσκι για να καλυφθούν λειτουργικές ανάγκες του δημοσίου. Εν ολίγοις, περίπου δύο στα τρία δολάρια θα καταλήξουν στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ, κάτι που, θυμίζουμε, είχε επανειλημμένα επικαλεστεί ως επιχείρημα ο πρόεδρος Μπάιντεν για να πεισθούν οι Ρεπουμπλικάνοι να υπερψηφίσουν τα 61 δισ. προς την Ουκρανία.

Η πρόκληση περνά τώρα στην ευρωπαϊκή πλευρά –όπου είναι αμφίβολο αν θα την υποδεχτούν όλοι με τον ενθουσιασμό που αποπνέει η ανάρτηση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι «η Ουκρανία αξίζει όλη την υποστήριξη που μπορεί να λάβει ενάντια στη Ρωσία. Οι διατλαντικοί σύμμαχοι ενωμένοι στην υποστήριξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Από τα πρώτα κρούσματα, οι έντονες πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα και την Ισπανία να παραχωρήσουν συγκεκριμένα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Τimes, στη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ισπανός ομόλογός του, Πέδρο Σάντσεθ, πιέστηκαν προσωπικά από τους Ευρωπαίους να δώσουν στην Ουκρανία συστοιχίες Patriot (Ισπανία και Ελλάδα) και S-300 (Ελλάδα), με το επιχείρημα ότι οι χώρες τους δεν αντιμετωπίζουν άμεση απειλή και ότι οι ανάγκες τους δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας.

Τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν οι Financial Times επικοινώνησαν. Παραμένει όμως γεγονός η δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ την περασμένη Παρασκευή, μετά τη Σύνοδο του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ με τη διαδικτυακή συμμετοχή της Ουκρανίας, ότι χώρες της Ε.Ε. –τις οποίες ο Γενς Στόλτενμπεργκ απέφυγε να κατονομάσει– έχουν δεσμευτεί να δώσουν στην Ουκρανία πρόσθετα συστήματα αεράμυνας, τα οποία επίσης δεν προσδιόρισε.

Όταν τη Δευτέρα, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το δημοσίευμα των Financial Times, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δείξει έμπρακτα τη βοήθειά της προς την Ουκρανία και το λαό της. Πέρα από αυτά, συνέχισε ο Παύλος Μαρινάκης, «δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει έστω και στο ελάχιστο την άμυνα και την αεράμυνα της χώρας». Δεν ήταν, ωστόσο, το ίδιο κατηγορηματικός όταν ρωτήθηκε αν στη σύνοδο κορυφής ασκήθηκαν στον πρωθυπουργό συγκεκριμένες πιέσεις να δοθούν S-300 στην Ουκρανία. «Δεν γνωρίζω για οποιαδήποτε πίεση», απάντησε, αποφεύγοντας να διαψεύσει. Οι απαντήσεις του, είπε, βασίζονται σε όσα έγκυρα, όπως τόνισε, του μεταφέρονται από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Οι απαντήσεις, τυπικές και αναμενόμενες, δεν καθησυχάζουν τις ανησυχίες ακόμη και εντός της Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση που μπορεί να καταλήξει στην αμυντική αποδυνάμωση της χώρας έναντι της Τουρκίας και στην αμεσότερη εμπλοκή στην πολεμική αναμέτρηση στην Ουκρανία, με την παραχώρηση των S-300, τους οποίους η –σοβιετική τότε– Ρωσία είχε προμηθεύσει στην Ελλάδα με δεσμευτικούς όρους.

Το ζήτημα με τους S-300 δεν ανέκυψε τώρα. Από καιρό κυκλοφορούν φήμες ότι η κυβέρνηση πιέζεται να δώσει «πλεονάζοντα» οπλικά συστήματα που ο ουκρανικός στρατός γνωρίζει και μπορεί να χρησιμοποιήσει άμεσα, και ότι αναζητούνται τρόποι προς αυτή την κατεύθυνση. Θυμίζουμε ότι, «σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ‘‘ο Τζο Μπάιντεν βρήκε τρόπο να δώσει στους Ουκρανούς αυτό που χρειάζονται: Να δωρίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες παλαιότερα όπλα τους στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα η Ελλάδα να δώσει στην Ουκρανία από τον δικό της πλεονάζοντα οπλισμό’’, δηλαδή όπλα σοβιετικής κατασκευής –μεταξύ άλλων συστοιχίες πυραύλων S-300».1

Τι κρύβει η κυβέρνηση; Τι σημαίνουν όσα καταθέτουν καλά πληροφορημένες πηγές, όπως ότι «οι πιέσεις είναι γνωστές, όπως γνωστοί είναι και οι όροι που έχει βάλει η Αθήνα [για] αντικατάσταση των τριών συστοιχιών S-300 με μία Patriot»;2

Ποιων τις ανησυχίες υποκρύπτουν επισημάνσεις του είδους, «Ούτε Patriot, ούτε S-300. Ό,τι δώσαμε, δώσαμε… Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλε ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και εξακολουθεί να αποστέλλει, ενώ έχει διαθέσει και Έλληνες εκπαιδευτές για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς…»;3

Πόσο η αλήθεια που διαρρέεται αποσκοπεί στο να υποδείξει συγκράτηση στην κυβέρνηση και πόσο στο να ζυμωθεί η κοινή γνώμη στην αποδοχή ήδη ειλημμένων αποφάσεων;

Τι άλλο επιφυλάσσει στη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετεκλογικά, στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας;

 

Σημειώσεις:

1. «Με εκτίμηση, Antony Blinken…», Η Εποχή 3 Φεβρουαρίου 2024.

2. «Η σύγκρουση», kathimerini.gr 23.04.2024, 07:48.

3. «Γιατί δεν θα δώσουμε Patriot στην Ουκρανία», ΒΗΜΑτοδότης, 23.04.2024, 05:00.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet