Καταστολή, απειλές και τραμπουκισμός στο Ρέθυμνο ενάντια σε φοιτήτρια με πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Χαράματα της Παρασκευής 26ης Απριλίου, τουλάχιστον οκτώ ασφαλίτες εισέβαλαν στο σπίτι της Μαρίας Πλασάτη, φοιτήτριας, μέλους της νεολαίας Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης (νΚΑ) και της Attack στα ΑΕΙ (Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση).

 

Οι αστυνομικοί, ντυμένοι με πολιτικά, άρχισαν να χτυπάνε τα κουδούνια και να ζητούν από τη φοιτήτρια να ανοίξει. Όταν τελικώς η Μ.Π. άνοιξε αιφνιδιασμένη την πόρτα, οι ασφαλίτες εισέβαλαν στο σπίτι χωρίς να δώσουν εξηγήσεις ή να της γνωστοποιηθεί κάποιο ένταλμα.

 

«Χτυπούσαν την πόρτα πολύ δυνατά και το κουδούνι […] και μετά ακούω “ανοίξτε, ανοίξτε”. Πάω να σηκωθώ και τους ακούω να λένε “θα ανοίξουμε εμείς”. Ανοίγω εγώ την πόρτα και βλέπω ασφαλίτες, το λιγότερο οκτώ άτομα και μου λένε “αστυνομία”. Μπήκανε στο σπίτι και όταν τελείωσε η έρευνα μου ζήτησαν ταυτότητα [...] Μου έδειξε ο ένας την ταυτότητά του ότι είναι αστυνομικοί [...] Μου είπαν ότι έχουν εισαγγελέα, αλλά δεν μου έδειξαν ένταλμα», περιγράφει η Μαρία Πλασάτη στην «Εποχή».

 

Ξεκίνησαν να ερευνούν τον χώρο και τη ρώτησαν «αν έχει κάτι παράνομο». Μάλιστα στην «έρευνα» συνέδραμε και αστυνομικός σκύλος. «Μου λένε “φανταζόμαστε ξέρεις για ποιον λόγο έχουμε έρθει”. Και λέω εγώ “όχι”. Μου λένε “έχεις κάτι παράνομο;”. Λέω εγώ “όχι”. “Ούτε ναρκωτικά;” μου λένε. “Όχι”», μας μεταφέρει χαρακτηριστικά.

 

«Όταν έψαχναν μέσα, τους λέω “για ποιο λόγο γίνεται αυτό;” και μου λένε “θα μάθεις αργότερα”. Λες και όση ώρα ψάχνουν το σπίτι μου εγώ δεν έχω το δικαίωμα να ξέρω γιατί ψάχνουνε», αναφέρει η Μ. Πλασάτη που παρακολουθούσε ασφαλίτες να έχουν εισβάλει στον ιδιωτικό της χώρο δίχως να λαμβάνει οποιαδήποτε εξήγηση.

 

Στο σπίτι της συνδικαλίστριας δεν βρέθηκε τίποτα παράνομο, αλλά οι αστυνομικοί εντόπισαν… χρωματικά σπρέι για γκράφιτι (!) Αφού τα έπιασαν με γάντια προσεκτικά προσεκτικά και τα τοποθέτησαν σε ειδικές σακούλες, τα μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα, μαζί με την προσαχθείσα φοιτήτρια, η οποία έως εκείνη την ώρα αγνοούσε την «υπόθεση» για την οποία «ερευνάται» και τον λόγο που κατασχέθηκαν μερικά… χρώματα. Οι αστυνομικοί δεν αρκέστηκαν μόνο στα σπρέι, έψαχναν και στένσιλ. «Με ρωτήσανε “έχεις τίποτα στένσιλ;”. Λέω εγώ “όχι”».

 

Σημειώνεται πως η Μ.Π. συγκατοικεί. Ο συγκάτοικός της απουσίαζε και στο σπίτι εκείνο το πρωί βρισκόταν ένας φίλος της. Οι οκτώ αστυνομικοί δεν ασχολήθηκαν ούτε με τον συγκάτοικο, ούτε με τον φίλο της. Σε αντίθεση με τη Μαρία, οι δύο άνδρες δεν έχουν συνδικαλιστική δράση στην πόλη. Έγινε δηλαδή μία «έρευνα» στο σπίτι, αλλά «ερευνήθηκε» μόνο η μία εκ των δύο ενοίκων που τυγχάνει να έχει και πολιτική δράση.

 

«Ούτε με ρώτησαν πώς λένε τον συγκάτοικό σου, ούτε πού είναι τώρα. Και με τον φίλο μου, όταν μπήκαν μέσα δεν ρώτησαν καν όνομα, δεν ασχολήθηκαν μαζί του. Μου φάνηκε ότι ήταν πολύ στοχευμένο προς εμένα», περιγράφει η φοιτήτρια στην «Εποχή».

 

Όταν έγινε η προσαγωγή και μεταφέρθηκε η φοιτήτρια στο ΑΤ, είπαν στον φίλο της που ήταν παρών: «Εσύ άμα θέλεις έλα, άμα θες μην έρθεις. Έλα να την πάρεις μετά». Η Μ. Πλασάτη αναφέρει πως ακόμα και στο τμήμα δεν ζήτησαν από τον συγκάτοικο να έρθει κι εκείνος πήγε αυτοβούλως για να μάθει τους λόγους που η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του.

 

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η επιχείρηση έγινε για να βρεθεί ποιος έγραψε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη την 25η Μαρτίου. Η φοιτήτρια κλήθηκε να δώσει κατάθεση για το περιστατικό, ενώ οι αστυνομικοί την αντιμετώπισαν ως ύποπτη για την πολιτική παρέμβαση στους τοίχους της πόλης.

 

Όμως, η «επιχείρηση» ήταν... άκαρπη, διότι η Μ. Πλασάτη ταξίδευε την 25η Μαρτίου και ήταν εκτός πόλης, επιδεικνύοντας και το σχετικό ταξιδιωτικό έγγραφο. Μετά το αστυνομικό φιάσκο, η συνδικαλίστρια αφέθηκε ελεύθερη χωρίς φυσικά κατηγορίες. Βέβαια δεν της επιστράφηκαν τα… «ύποπτα» χρώματα.

 

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο πραγματικός λόγος της εισβολής είναι η στοχοποίηση και η τρομοκρατία που εξαπολύονται σε κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται συλλογικά, στο φοιτητικό και ευρύτερα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Η κυβέρνηση της ΝΔ και σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα στηρίζουν με κάθε τρόπο το Ισραήλ που διεξάγει γενοκτονία σε βάρος του ππαλαιστινιακού λαού με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και θέλουν να ποινικοποιήσουν κάθε μορφής αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Δεν τρομοκρατούμαστε! Δεν θα αφήσουμε την Ασφάλεια να μπαίνει ανενόχλητη στα σπίτια μας! Δεν θα περάσει η προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής που διεκδικεί μια ζωή με αξιοπρέπεια, κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης και συστήματος. Μέσα από συλλογικούς αγώνες δίνουμε τη δική μας απάντηση!», αναφέρουν σε ανακοίνωσή οι οργανώσεις ΝΑΡ και νΚΑ Κρήτης.

 

Το απόγευμα της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την αστυνομική βαρβαρότητα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΑΤ Ρεθύμνου. Ζητήθηκε από τους αστυνομικούς να γνωστοποιηθεί το ένταλμα με βάση το οποίο έγινε η εισβολή στο σπίτι, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν.

 

Η προσπάθεια τρομοκράτησης φοιτητριών έρχεται ως συνέχεια των ποινικών διώξεων συνδικαλιστών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, ως συνέχεια των αστυνομικών εισβολών στη Rosa Nera, αλλά και τη διαρκή προσπάθεια ποινικοποίησης της αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet