Ανοικτή την πόρτα επίσημης συνεργασίας με τη φασιστοειδή ακροδεξιά των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι και του Vox του Αμπασκάλ, αποκλείοντας όμως την εγχώρια Εναλλακτική για τη Γερμανία και το κόμμα της Λε Πεν, άφησε η απερχόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο ντεμπούτο της στο πρώτο προεκλογικό debate που οργάνωσε το Politico με τη συμμετοχή των άλλων επτά επισήμων διεκδικητών της ηγεσίας της Κομισιόν.
Πέρα από τις προτάσεις τους για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, την κατάσταση στη Γάζα, την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την τεχνητή νοημοσύνη, το μεταναστευτικό, τα θέματα αγροτικής και εμπορικής πολιτικής και την πιθανή διεύρυνση της ΕΕ, οι υποψήφιοι αναφέρθηκαν και στις πιθανές πολιτικές συμμαχίες με την απερχόμενη πρόεδρο της Κομισιόν να απογοητεύει τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες συμμάχους της, που έχουν θέσει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως όρο για τη συνέχιση της συνεργασίας τους στην Ευρωβουλή και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς την απομόνωση των ακροδεξιών σχημάτων και πολιτικών.
Εξαρτάται από τη σύνθεση
«Θα κάνατε συμφωνίες με την Ομάδα των Συντηρητικών και των Μεταρρυθμιστών (ECR) στην οποία ανήκουν οι Αδελφοί της Ιταλίας της Τζιόρτζια Μελόνι και του Vox;», ήταν η άμεση ερώτηση που δέχθηκε η υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για να απαντήσει κυνικά μπροστά τους 900 περίπου θεατές, αλλά και διαδικτυακά σε μια σειρά ευρωπαϊκών γλωσσών, ότι «εξαρτάται από το ποια θα είναι η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ποιο κόμμα θα καταλήξει σε κάθε ομάδα». Η απάντηση της σημερινής προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άφησε ανοιχτή την πόρτα να στηριχθεί από ένα τμήμα της ευρωπαϊκής φασιστοειδούς ακροδεξιάς, πρωτίστως από τη Μελόνι, που είναι πρόεδρος της ομάδας των Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών (ECR), με την οποία συνεργάζεται στενά και το Λικούντ του Νετανιάχου.
Η φον ντερ Λάιεν υποστηρίζει ότι θα συνεργαστεί «με φιλοευρωπαϊκά, φιλονατοϊκά και φιλο-ουκρανικά κόμματα, τις ομάδες που στηρίξουν ξεκάθαρα τις δημοκρατικές αξίες», ξεπλένοντας στην κολυμπήθρα του καιροσκοπισμού τους Αδελφούς της Ιταλίας και το Vox, ενώ την ίδια στιγμή αρνήθηκε με ένα ξερό «όχι» τη συνεργασία της με την Εναλλακτική για τη Γερμανία, προφανώς για να μην φέρει σε δύσκολη θέση τη γερμανική παραδοσιακή δεξιά της οποίας αποτελεί ηγετικό στέλεχος, και το κόμμα της Μαρί Λε Πεν.
Η απερχόμενη πρόεδρος της Κομισιόν, λίγες ημέρες πριν τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κίνας στο Παρίσι, δεν απέκλεισε την απαγόρευση του TikTok στην Ευρώπη, αυτοεπαινούμενη με αλαζονεία ότι η Κομισιόν «ήταν ο πρώτος θεσμός στον κόσμο» που απαγόρευσε την εγκατάσταση του TikTok στα θεσμικά κινητά τηλέφωνα των υπαλλήλων της γνωρίζοντας «ακριβώς του κινδύνους του TikTok».
Μακριά από εκείνη οι κόκκινες γραμμές
Όταν ο υποψήφιος πρόεδρος της Αριστεράς Βάλτερ Μπάιερ ρώτησε την φον ντερ Λάιεν εάν θα επέβαλε κυρώσεις στο Ισραήλ για τις σφαγές στη Γάζα η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του εντός των ορίων του ανθρωπιστικού δικαίου. Έχω πάει στη Ράφα και ο θάνατος τόσων αθώων πολιτών είναι απαράδεκτος. Χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός τώρα και την απελευθέρωση των ομήρων. Και να καθίσουμε να δουλέψουμε για τη λύση των δύο κρατών».
Όταν ο υποψήφιος των Πράσινων Μπας Εϊκάουτ ρώτησε την φον ντερ Λάιεν εάν η εισβολή στου Ισραήλ στη Ράφα θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για κυρώσεις εναντίον του Τελ Αβίβ η γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν ήταν επίσης ξεκάθαρη: «Ποτέ δεν έθεσα κόκκινες γραμμές, αλλά θα ήταν απαράδεκτο να μπει το Ισραήλ στη Ράφα», για να ρίξει αμέσως μετά τη μπάλα στο γήπεδο της εξωτερικής πολιτικής των εθνικών κρατών της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό η φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι η λέξη Ρουάντα δεν υπάρχει στο εκλογικό της πρόγραμμα και ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η ΕΕ «δεν έχουν καμμιά σχέση» με την εξωκοινοτική Βρετανία.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι
H άλλη ευρωπαϊκή ακροδεξιά ομάδα, αυτή της Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID), έχει ως υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν τον εθνικιστή Άντερς Βίστισεν του Δανικού Λαϊκού Κόμματος, ενώ πέρα από τους επίσημους υποψηφίους των διαφόρων ομάδων υπάρχουν και τρεις ακόμη υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί στα μέσα ενημέρωσης με τον σούπερ Μάριο Ντράγκι να προέχει, με τη στήριξη της Μελόνι, του Μακρόν και μιας μερίδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ενδεχομένως των Σοσιαλιστικών και Δημοκρατών. Ο Ντράγκι, ένας από τους βασικούς υπαίτιους για την νεοφιλελεύθερη οπισθοδρόμηση της ΕΕ εμφανίστηκε να ασκεί υποκριτικά δριμύτατη κριτική για την πορεία της αναπτερώνοντας ακόμη και σε ένα προοδευτικό τμήμα του πολιτικού κόσμου ψευδαισθήσεις ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το μη χείρον βέλτιστο μπροστά στην φον ντερ Λάιεν.
Ο γάλλος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν της Ανανεωτικής Ευρώπης του Μακρόν και η δεξιά πρόεδρος της ευρωβουλής Ρομπέρτα Μέτσολα του Εθνικιστικού Κόμματος Μάλτας δεν έχουν κρύψει τις φιλοδοξίες τους να ηγηθούν της Κομισιόν, ενώ εκτός κούρσας φαίνεται να παραμένει ο πρώην πρωθυπουργός του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ένας από τους πιο σκληρούς υποστηρικτές των εβραϊκών λόμπι στην Ευρώπη και της συνέχισης του πολέμου μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό.
Αναμένοντας την επανεκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ ο «φιλειρηνιστής» Όρμπαν άνοιξε από τη Βουδαπέστη τη Διάσκεψη Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC) αδιαφορώντας για το κύμα διαμαρτυρίας εναντίον του στους δρόμους της πόλης απειλώντας για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων από τους εθνικιστές στην Ευρώπη και αλλού, που θα αντικαταστήσει την αποτυχημένη ηγεσία των νεοφιλελεύθερων και προοδευτικών που οδηγούν σε οικονομική, κοινωνική και ηθική παρακμή τη Γηραιά Ήπειρο και τη Δύση.
Η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη Βουδαπέστη αναμένεται ότι θα ενισχύσει την πολιτική του Όρμπαν, των εθνικιστών και των ακροδεξιών που βρίσκονται σε άμεση αντιπαράθεση με τη σημερινή πλειοψηφία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ τη στιγμή που θα ανοίγουν οι κάλπες των ευρωεκλογών ο στρατός του Πούτιν θα έχει μάλλον περάσει στη μεγάλη του αντεπίθεση ισοπεδώνοντας ότι έχει μείνει όρθιο στην Ουκρανία και από την υπεροψία της Δύσης.