Η Γάζα ισοπεδώνεται. Η μόνη ελπίδα της είναι το κίνημα των φοιτητών των ΗΠΑ, η Ιντιφάντα της λαοθάλασσας των φοιτητών και πανεπιστημιακών και ο Στόλος της Ελευθερίας, ο διεθνής συνασπισμός οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που αγωνίζεται για να σπάσει ο απάνθρωπος αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας.

Τα 3 πλοία του Στόλου που περιέχουν 5.5 τόνους πολύτιμης ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σκελετωμένους κατοίκους της Γάζας, που αργοπεθαίνουν από υποσιτισμό, παραμένουν αγκυροβολημένα στα τουρκικά λιμάνια μετά την αιφνιδιαστική παρέμβαση της Γουινέα Μπισάου και τον έλεγχο των επιθεωρητών των αρχών της στα πλοία του Στόλου, τα οποία τηρούσαν όλες τις προϋποθέσεις απόπλου, σύμφωνα με τους τουρκικούς νόμους εμπορικής ναυτιλίας και το διεθνές δίκαιο, κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ. (Εδώ να αναφέρουμε ότι τα δύο από τα 3 πλοία του Στόλου έφεραν τη σημαία του κρατιδίου της Δ. Αφρικής που στο παρελθόν ήταν πορτογαλική αποικία).

Ο Στόλος της Ελευθερίας με 1.000 ακτιβιστές στην πιο επικίνδυνη αποστολή του επρόκειτο να αποπλεύσει από την Τουρκία από τις 21/4 με προορισμό τη Γάζα, όμως λόγω απανωτών καθυστερήσεων, η τελική ημερομηνία αναχώρησης ήταν η 26η Απριλίου. Ακτιβιστές του Στόλου της Ελευθερίας, 280 συγκεκριμένα, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν γιατροί και δικηγόροι, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την απόφαση απόσυρσης της σημαίας της Γουινέα Μπισάου. Κατά τη διάρκεια της τόνισαν ότι υπήρξαν παράλογες αξιώσεις από τους επιθεωρητές, ενώ ήδη είχαν λάβει χώρα οι προβλεπόμενες επιθεωρήσεις από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές. Η επιτροπή των ακτιβιστών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ζητήθηκαν, επιτακτικά, πληροφορίες για τον προορισμό των πλοίων, άλλους πιθανούς προορισμούς λιμένων ελλιμενισμού, το λιμάνι εκφόρτωσης ανθρωπιστικής βοήθειας και την προβλεπόμενη ημερομηνία άφιξης. Περαιτέρω οι επιθεωρητές ζήτησαν την πλήρη επίδειξη του φορτίου των δύο πλοίων, προκειμένου να συνταχθεί επίσημη επιστολή μέσω της οποίας θα εγκρινόταν η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας από τις Αρχές Νηολόγησης της Γουινέα Μπισάου.

Τέλος, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η επιτροπή των ακτιβιστών πριν την ολοκλήρωση της επιθεώρησης ανακοίνωσαν ότι αποσύρεται η σημαία της Γουινέας Μπισάου από τα δύο πλοία, μια κίνηση στην οποία αποδίδουν βαθύτερα πολιτικά κίνητρα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανέδειξαν τον αληθινό υπαίτιο για την αποτροπή του απόπλου των πλοίων προς τη Γάζα. Τόνισαν ότι το Ισραήλ άσκησε πίεση προς την κυβέρνηση της Γουινέα Μπισάου.

Άλλωστε, είναι γνωστή η προληπτική διπλωματία του Ισραήλ, σύμφωνα με το δόγμα περιφερειακής πολιτικής που ασκεί, συνολικά, στην αφρικανική ήπειρο, όπως και η πολύτιμη γεωπολιτική και γεωοικονομική της υπόσταση. Όσον αφορά τις εν εξελίξει σχέσεις μεταξύ Ισραήλ - Γουινέας Μπισάου είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρόεδρου του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτζογκ προς τον αφρικανό ομόλογο του Ουμαρό Σισσόκο Εμπαλό κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στο Ισραήλ, στις 3/3/2024, ο οποίος αμέσως μετά συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς:

«Είσαι αληθινός φίλος του Ισραήλ […] ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τους φίλους μας και εσύ ήσουν μαζί μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Το Ισραήλ θέλει να σε βοηθήσει εσένα και τον λαό σου με κάθε δυνατό τρόπο […]».

Βαθιά απογοήτευση επικρατεί στους ακτιβιστές του Στόλου, όμως η ελπίδα πάντα παραμένει ζωντανή. Η Κλερ Ντέιλι, βουλεύτρια της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ηγείται της πρωτοβουλίας για να αποκτήσουν τα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας την ιρλανδική σημαία, συγκεντρώνοντας υπογραφές που απευθύνονται προς τον υπουργό Μεταφορών Έαμον Ρίαν.

Και εντός των 1.000 γενναίων ακτιβιστών ο Νκοσί Σβελιβέλιλε Μάντλα Μαντέλα, ο εγγονός του Νέλσον Μαντέλα. Με απέραντη προσήλωση βαδίζει στα χνάρια του παππού του, του εμβληματικού ηγέτη της Ν. Αφρικής. Απευθυνόμενος στα μέλη της αποστολής, μεταξύ άλλων ανέφερε «[…]μην αναρωτιέσαι τι έχει κάνει η Παλαιστίνη για εσένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την Παλαιστίνη[…]».

Ο νοτιοαφρικάνος βουλευτής, γνωστός φίλος της «Εποχής», για άλλη μια φορά έστειλε δήλωση του στην οποία προέβη την παραμονή της αναμενόμενης αναχώρησης που δεν έλαβε χώρα, την οποία παραθέτουμε:

«Τουρκία, Ινστανμπούλ 25/4/2024:

Αύριο είναι η επίσημη ημερομηνία για να ξεκινήσει ο Στόλος της Ελευθερίας το ταξίδι του προς τη Γάζα. Με μεγάλο ενθουσιασμό ανυπομονούμε να παραδώσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια που είναι τόσο κρίσιμη για τους λιμοκτονούντες παλαιστίνιους στον θύλακα.

Αύριο, επίσης, είναι η έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης της Διεθνούς Λίγκας βουλευτών για την Ιερουσαλήμ-Al Quds . Στην αρχή της Συνόδου θα εκφωνήσει τον λόγο του ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Καλούμε τον πρόεδρο να υποστηρίξει τον Στόλο και να διασφαλίσει τον απόπλου αύριο, για τη διεκπεραίωση της ανθρωπιστικής του αποστολής.

Ο Στόλος της Ελευθερίας υποστηρίζεται από πολιτικές προσωπικότητες/ηγέτες και ακτιβιστές από ολόκληρο τον κόσμο και έχει λάβει τεράστια υποστήριξη, καθώς είναι γνωστή η στάση και περαιτέρω η άρνηση του κράτους απαρτχάιντ του Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Οι παλαιστίνιοι στη Γάζα και σε ολόκληρη την κατεχόμενη Παλαιστίνη, παρά τις δοκιμασίες που υφίστανται τις τελευταίες 202 ημέρες, δηλώνουν αποφασισμένοι να επιστρέψουν στη γη και στα σπίτια τους και να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην παράνομη κατοχή.

Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα και όλους τους πολίτες του κόσμου που μάχονται για την ελευθερία να ακολουθήσουν τον Στόλο της Ελευθερίας και να συνδράμουν στην αποστολή του, για να σπάσει τον αποκλεισμό/πολιορκία του θύλακα που υφίσταται εδώ και 17 χρόνια, προκειμένου να φτάσουν η ανθρωπιστική βοήθεια, το ιατροφαρμακευτικό υλικό και ο απαραίτητος εξοπλισμός που τόσο πολύ χρειάζεται ο λαός της Γάζας.

Απευθύνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και σε ολόκληρη την κατεχόμενη Παλαιστίνη για το κουράγιο, τη γενναιότητα και τον ηρωισμό τους, καθώς συνεχώς υφίστανται αμέτρητες προκλήσεις και κατάφωρη αδικία. Ο Στόλος της Ελευθερίας στοχεύει να συγκεντρώσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στις θηριωδίες, τη γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται εναντίον των Παλαιστίνιων στη Γάζα.

Ζητάμε από τον πρόεδρο, την τουρκική κυβέρνηση, τους βουλευτές για την Ιερουσαλήμ-Al Quds και τις λιμενικές αρχές να επιτρέψουν τον απόπλου».

Η Εποχή, τέλος, μεταφέρει στο αναγνωστικό της κοινό τα λόγια του Βαγγέλη Πισσία, του διανοούμενου, ακαδημαϊκού δάσκαλου, του κήρυκα της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης, τη λαοπρόβλητη μορφή του κινήματος «Ένα Καράβι για τη Γάζα». Με τη δίκη του καθοδήγηση, τον Αύγουστο του 2008 τα πλοία της Πρωτοβουλίας έσπασαν την πολιορκία για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια από τον πόλεμο του 1967.

Ο σπουδαίος αγωνιστής δήλωσε: «Αυτό το ταξίδι προς τη Γάζα, το πρώτο ταξίδι προς τη Γάζα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Το ταξίδι μας στη Γάζα θα τελειώσει όταν ανοίξουν τα θαλάσσια σύνορα της Γάζας. Έως τότε εμείς θα ταξιδεύουμε, έως τότε εμείς θα κάνουμε με τον ένα ή τον άλλον τρόπο ό,τι μπορούμε για να φτάσει να ανοίξει η Μεσόγειος σαν θάλασσα και αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι Ισραηλινοί εκεί να πάψει να υπάρχει».

 

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet