Προσεχτικές διαφοροποιήσεις από άλλα στελέχη του κόμματος

 

Την επικοινωνιακή τακτική «μια δεξιά, μια αριστερά» συνεχίζει να εφαρμόζει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης το σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των 200 κομμουνιστών, που δολοφονήθηκαν από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα το 1944. Ήταν ημέρα αφιερωμένη στην ιστορία της αριστεράς σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι απώλειες από το ποσοστό της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, που καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπικές μετρήσεις. Αριστερά – δεξιά σημειώσατε Χ, αν υπολογίσουμε την υπόθεση Άρη Σπηλιοτόπουλου και την έναρξη συνεργασίας μαζί του. Κάτι ανάλογο είχε γίνει παλαιότερα με την επίσκεψη στην Μακρόνησο, αλλά και στους τάφους των Βενιζέλων. Πρόκειται για τακτική, η οποία ως ένα βαθμό δημοσκοπικά αποδίδει, παρότι ουδείς μπορεί να προσδιορίσει εύκολα, πλέον, τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

 

O άνθρωπος είναι δεξιός

 

Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Νίκος Μαραντζίδης, βέβαια, δεν αφήνει κανένα περιθώριο. «Ο άνθρωπος είναι δεξιός» απαντάει. «Τι αριστερή ταυτότητα μου λέτε; Μην τρελαθούμε κιόλας και ξεχάσουμε τι διδάσκουμε στους φοιτητές μας για το τι είναι δεξιά και τι αριστερά. Ο άνθρωπος είναι δεξιός. Θέλετε να τον πείτε δεξιό τύπου Μανχάταν, νεοφιλελεύθερο δεξιό; Ήπιο ρεπουμπλικάνο; Συντηρητικό δημοκρατικό; Δεξιό με προοδευτικές ευαισθησίες; Πείτε τον όπως θέλετε, η ουσία δεν αλλάζει. Ο άνθρωπος είναι δεξιός».

Η ικανότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να διατρέχει τον άξονα δεξιά - αριστερά με τόσο μεγάλη άνεση και με τέτοια αξιοθαύμαστη ταχύτητα μάλλον δεν έχει προηγούμενο. Αναφέρεται στην αριστερά, στην ιστορία και τους αγώνες της και δευτερόλεπτα μετά χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ ιερή αμυντική συμμαχία. Δεν χάνει την ευκαιρία να επισκέπτεται εκκλησίες και να ανάβει κεριά και την ίδια ώρα να μιλάει για διακριτούς ρόλους εκκλησίας κράτους. Να περιγράφει το θαύμα του σταυρού και να αποθεώνει το ουράνιο τόξο και τα δικαιώματα. Να ευθυγραμμίζεται με τους αμερικάνους για την Γάζα και να υπερασπίζεται τους παλαιστίνιους. Να είναι με όλους και με τίποτα. Να αυτοθαυμάζεται (είμαι μακράν ο πιο αληθινός πολιτικός), να αποθεώνει τον πλούτο στην προσωπική του ζωή και την ίδια στιγμή να απευθύνεται στα φτωχά και λαϊκά κοινωνικά στρώματα. Να μιλάει για το ελληνικό όνειρο ως το νέο αφήγημα, το νέο εθνικό στόχο. Να ξηλώνει προσωπικά τον Δημήτρη Παπανώτα και ταυτόχρονα να τον αποθεώνει και να είναι έτοιμος να τον συναντήσει γιατί έχει... (ο Παπανώτας) καλή καρδιά. Ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε για να μείνει...

 

 

Οι διαφορετικές φωνές

 

Ο Στ. Κασσελάκης «παίζει» μόνος του. Τα υπόλοιπα στελέχη, ακόμα και αυτά της πρώτης γραμμής, εμφανίζονται πλέον συμπληρωματικά καθώς οικοδομείται ένα κόμμα απολύτως αρχηγικό. Ο πρόεδρος είναι το Α και το Ω, η αρχή και το τέλος. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η, ας την πούμε, εσωκομματική αντιπολίτευση, έχει παραδώσει... πνεύμα. Πρόσφατα, άλλωστε η Όλγα Γεροβασίλη, διαφοροποιήθηκε από τον Στ. Κασσελάκη σημειώνοντας  ότι «για να αντιμετωπίσουμε την ακροδεξιά πρέπει να μιλήσουμε για δημοκρατία, αλληλεγγύη, ειρήνη. Όχι για πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». Έμμεση, αλλά σαφής απόσταση από τον πρόεδρο του κόμματος. Για το ίδιο θέμα ο Χρήστος Σπίρτζης τοποθετήθηκε ανοιχτά «Κακώς το λέει το πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, γιατί πρόκειται για τρίπτυχο της χούντας και της δεξιάς πολυκατοικίας και ο προοδευτικός κόσμος της χώρας το αντιπαλεύει από τότε που υπάρχει».

Αλλά και ως προς τον εκλογικό στόχο υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης, με τη γνωστή τακτική του, λέει και τα μεν και τα δε. Και δεύτερη θέση (που μάλλον είναι εφικτή) και ανατροπή, κάτι που δεν προκύπτει ούτε από τις δημοσκοπήσεις ούτε από την πραγματική ζωή. Στελέχη του κόμματος, που δεν φημίζονται για τις καλές σχέσεις με τον πρόεδρο του κόμματος σημειώνουν με έμφαση ότι δεν αρκεί η δεύτερη θέση και ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει το εκλογικό αποτελέσμα να είναι πάνω από τις δημοσκοπικές εκτιμήσεις. Άλλα στελέχη επαναφέρουν την πρόταση για συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς ως εναλλακτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τραυματίζοντας στην παρούσα φάση το διμέτωπο Κασσελάκη, που ασκεί σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά.

Οι όποιες διαφοροποιήσεις, οι περισσότερες άκρως προσεχτικές, δεν περνούν απαρατήρητες από μέλη, τα οποία στέκονται χωρίς επιφυλάξεις στο πλευρό του προέδρου Κασσελάκη και δεν ανέχονται διαφορετικές φωνές. Μια σύντομη περιήγηση στα σόσιαλ μίντια και θα διαπιστώσει κανείς ότι σταδιακά επανέρχεται η κατηγορία των υπονομευτών και των βαριδίων. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί, οι οποίοι, όχι με τον πιο κομψό τρόπο, καλούν τα στελέχη που διαφωνούν να αποχωρήσουν από το κόμμα.

Κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιδιώκει να κρατήσει ψηλά στην επικαιρότητα το ζήτημα των Τεμπών, που όμως είναι αρκετά δύσκολο καθώς η ΝΔ αντιπαραθέτει το Μάτι και αξιοποιεί τη δικαστική απόφαση για να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο Στ. Κασσελάκης, επίσης, ζητάει την απομάκρυνση του Δ. Βαρτζόπουλου για να υπενθυμίσει ότι ο ίδιος είναι υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, ενώ σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, που ολοένα και πληθαίνουν, υποστηρίζει ότι δεν είναι ο κλασικός πολιτικός, σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί σε ένα κοινό, που τα προηγούμενα χρόνια κρατούσαν αποστάσεις από την πολιτική και τα κόμματα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet